Šta bi bilo kad bi Hrvatska napala Republiku Srpsku, predviđaju srpski generali: Mesić ne puca praznom puškom

Beograd, 27. Januar 2010. PR Objave: Objava -

Å ta bi bilo kad bi Hrvatska napala Republiku Srpsku, predviÄaju srpski generali: MesiÄ ne puca praznom puÅ¡kom

Izjava odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi poslao vojsku na Republiku Srpsku ukoliko njeno rukovodstvo raspiše referendum o izdvajanju iz BiH, kako tvrde vrhunski srpski vojni stručnjaci u najnovijem broju Nedeljnog Telegrafa, nije pretnja praznom puškom, a prva meta napada bilo bi - Brčko!

Izjava odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi poslao vojsku na Republiku Srpsku ukoliko njeno rukovodstvo raspiše referendum o izdvajanju iz BiH, kako tvrde vrhunski srpski vojni stručnjaci u najnovijem broju Nedeljnog Telegrafa, nije pretnja praznom puškom, a prva meta napada bilo bi - Brčko!

- Gotovo sam siguran da postoje razrađeni planovi upada u Brčko jer, kad se takva opcija razmatra odmah se planiraju i potrebne vojne snage - upozorava general Ninoslav Krstić iz Foruma za bezbednost i demokratiju. - Predsednik jedne države, čak i kad mu ističe mandat, ne iznosi slučajno novinarima ideju o vojnoj intervenciji na koridor koji je žila kucavica Republike Srpske. O tome se sigurno već razgovaralo u visokim krugovima u Hrvatskoj, najverovatnije u predsedničkom kabinetu, s ministarom odbrane i načelnikom Generalštaba.

Cilj Mesićevih provokacija sračunat je da izazove žestoku i nepromišljenu reakciju Srbije i Republike Srpske koja bi opravdala vojnu intervenciju Hrvatske, smatra pukovnik Milan Petković, nekadašnji šef jugoslovenske vojne obaveštajne službe:

- Oni ne moraju da upućuju nikakve posebne snage, jer na terenu već imaju 108, 109. i 112. brigadu i samo čekaju da ih aktiviraju u pogodnom trenutku. Hrvatska je kod Brčkog praktično "opkoračila" Savu, jer koridor prolazi kroz hrvatsku etničku oblast, dok je srpska "istopljena". Krajnji rezultat bio bi ponovni građanski rat, koji bi se prelio na ceo region.

General Božidar Delić ističe da Hrvatska nije samostalna u donošenju spoljnopolitičkih odluka jer se, kao članica NATO, kao i sve ostale države u Alijansi, odrekla dela suvereniteta:

- Pretpostavljam da Mesić zna kakvo je raspoloženje u NATO prema Republici Srpskoj i da su verovatno i u Alijansi razmatrali vojnu opciju. NATO uvek pravi razne scenarije. Hrvatska se, budite sigurni, ne može odlučiti za vojnu opciju bez signala sa strane.

General Krstić još ističe da iza Mesićeve priče o zaštiti Dejtonskog sporazuma stoje potpuno drugačije namere - pravi cilj je gužva koja bi nastala presecanjem koridora, u kojoj bi se Bosna vratila u stanje pre Dejtonskog sporazuma. To bi omogućilo da se krivica svali na Srbe, a da se u novim pregovorima i mirovnom sporazumu obezbedi zaseban entitet za Hrvate. Prekid koridora značio bi fizičku podelu RS i praktično presecanje veza njenog zapadnog dela sa Srbijom, a prema iskustvu iz rata devedesetih, artiljerija s hrvatske obale bi kontrolisala celu saobraćajnicu, a projektili većeg dometa bi zapretili samoj Banjaluci. Dok bi Srbija bila zauzeta problemima u Bosni, smatra Krstić, Priština bi najverovatnije pokušala da to iskoristi i da silom uspostavi kontrolu nad severnim delom Kosova, a Albanci bi verovatno pokušali da otcepe jug Srbije, ali i zapadnu Makedoniju, što bi u sukob neminovno umešalo Bugarsku i Grčku.

 PODACI O FIRMI

Naziv: Pharos - Izdavačko - trgovačko preduzeće doo
Adresa: Trg Nikole Pašića 7/1
Grad: Beograd 11000
Web: www.nedeljnitelegraf.co.rs
Tel: 011 3285-436

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Dragan Marković Palma poručio lideru radikala: Šešelju, dobrodošao u Srbiju

Jedinstvena Srbija neće glasati za skupštinsku rezoluciju o Srebrenici u kojoj se pominje genocid... Više...

Umesto primopredaje vlasti u Gračanici tuča Artemijevih i Atanasijevih monaha i monahinja

Sevaju pesnice, čupaju se za kose i brade dok Albanci se šire Više...

Ruske nuklearne rakete nanišanile Balkan!

Nedavno najavljeno postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji napraviće od Balkana najprimamljiviju... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed