Umesto primopredaje vlasti u Gračanici tuča Artemijevih i Atanasijevih monaha i monahinja

Beograd, 16. Februar 2010. PR Objave: Objava -

Umesto primopredaje vlasti u GraÄanici tuÄa Artemijevih i Atanasijevih monaha i monahinja

Sevaju pesnice, čupaju se za kose i brade dok Albanci se šire

Prizor je delovao krajnje nadrealno: monasi i monahinje u mantijama se guraju, udaraju, čupaju za kose i vuku za brade dok se iza njih izdiže jedna od najsvetijih srpskih svetinja - Gračanica! A oko njih, naoružani vojnici KFOR-a zbunjeno gledaju.

Ovako je u najnovijem broju Nedeljnog Telegrafa opisan sukob u nedelju, 14. februara, dve grupe monaha Srpske pravoslavne crkve: jedni - pristalice razrešenog episkopa Artemija, drugi - pristalice novopostavljenog administratora episkopa Atanasija.

Reporteri Nedeljnog Telegrafa uspeli su da stupe u kontakt i sa monahinjama u Gračanice, koje su priznale da je sestrinstvo podeljeno.

- Od ponedeljka, mi idemo na službe koje služe naši, a tri-četiri sestre idu na službe koje služe njihovi. Atanasije nam je poslao depešu da se sestre odluče da li ostaju uz novog administratora ili će da napuste manastir. Nas 15 je odlučilo da čvrsto ostane uz pravoslavlje. Nećemo odavde izaći svojom voljom, mogu samo da nas izbace ili likvidiraju. Ovo što se događa u Gračanici desiće se svima koji se ne poklone papi - tvrde monahinje.

One dodaju da sestrinstvo može da vidi vladiku Artemija samo kad mu se ispovedaju, dok mu je svaki drugi kontakt sa njima zabranjen. Monaštvo Gračanice poslalo je i pismo patrijarhu srpskom Irineju, ali i ruskom Kirilu.

Sagovornici Nedeljnog Telegrafa naglašavaju da je ovakva situacija vrlo ozbiljna i da srpska crkva nikada nije bila bliža raskolu. Oni veruju da bi kaluđeri iz manastira Crna Reka, Sveti Arhanđeli, ali i drugih kosovskih i raških manastira, kao i ziloti sa Fruške Gore i iz Ovčarsko-kablarske klisure mogli da se okupe oko vladike Artemija i formiraju novu crkvu. Ipak, veruje se da u tom slučaju vladiki Artemiju ne bi smeo da se pridruži nijedan episkop.

- Crkva ne može da toleriše opoziciju. Ja, kao civilno lice, mogu da budem opozicija u odnosu na državnu vlast, ali kad se crkveno lice suprotstavi Sinodu, onda je to početak raskola! Za to smatram krivim arhimandrita Simeona koji je gde god je stigao propagirao da je vladika Artemije poslednji borac za Kosovo i stub odbrane protiv katoličanstva - kaže Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici.

Ako bi se vladika Artemije upustio u sukob sa Crkvom, usledio bi crkveno-sudski proces, a njemu bi sledovalo raščinjenje. Ako se, pak, povuče u manastir koji izabere, crkveni sud se verovatno neće izjašnjavati o njegovoj krivici, a on će doživotno ostati episkop bez eparhije.

Zanimljive su i tvrdnje poznavalaca prilika da su se u sukobe dve struje u Crkvi uključile i neke strane službe i crkve. Tako je Marko Jakšić, predsednik Srpskog nacionalnog veća, optužio "jednu ambasadu iz Beograda" da je izazvala smenu vladike Artemija i ceo sukob. Prema nekim izvorima, u pitanju bi mogla da bude amerièka ambasada. S druge strane, pristalice vladike Atanasija, pominju veze dosadašnjeg episkopa raško-prizrenskog sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

- Istina je da je veliki uticaj Ruske pravoslavne crkve na SPC i da monasi vladike Artemija traže podršku ruskog patrijarha Kirila. Rusi ne žele papu u Srbiji jer to znači da je blizu i Moskvi, a njegovo približavanje gledaju kao na približavanje NATO pakta - zaključuje analitičar Mirko Ðorđević.

 PODACI O FIRMI

Naziv: Pharos - Izdavačko - trgovačko preduzeće doo
Adresa: Trg Nikole Pašića 7/1
Grad: Beograd 11000
Web: www.nedeljnitelegraf.co.rs
Tel: 011 3285-436

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

240 godina od izgradnje Rimokatoličke crkve u Kuli

Rimokatolička crkva Svetog Đorđa u Kuli je 24. aprila 2010. godine u obnovljenom zdanju obeležila... Više...

Dragan Marković Palma poručio lideru radikala: Šešelju, dobrodošao u Srbiju

Jedinstvena Srbija neće glasati za skupštinsku rezoluciju o Srebrenici u kojoj se pominje genocid... Više...

Ruske nuklearne rakete nanišanile Balkan!

Nedavno najavljeno postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji napraviće od Balkana najprimamljiviju... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed