Ruske nuklearne rakete nanišanile Balkan!

Beograd, 09. Februar 2010. PR Objave: Objava -

Ruske nuklearne rakete nanišanile Balkan!

Nedavno najavljeno postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji napraviće od Balkana najprimamljiviju metu za protivnike NATO, prognoziraju u najnovijem broju Nedeljnog Telegrafa srpski vojni stručnjaci.

Nedavno najavljeno postavljanje američkog antiraketnog štita u Rumuniji napraviće od Balkana najprimamljiviju metu za protivnike NATO, prognoziraju u najnovijem broju Nedeljnog Telegrafa srpski vojni stručnjaci.

- Cilj broj jedan za one koji budu nameravali da izvrše raketni napad biće upravo raketni štit, a potom sve ostalo - kaže general Ninoslav Krstić iz Foruma za bezbednost i demokratiju. - Zato, pre svega, Evropska unija želi da protivraketni sistem bude što dalje od nje.

Iako Vašington tvrdi da su sistemi za presretanje projektila namenjeni odbrani Zapada od eventualnog napada iz Irana projektilima "šahab", Rusija najavljuje kontramere - da će prema Rumuniji okrenuti bojeve glave svojih superbrzih S-400 raketa, radi održanja balansa snaga u Crnomorskom regionu.

Na sadašnjem stadijumu tehnike, projektil koji bi poleteo iz Irana na Evropu najverovatnije bi bio presretnut nad Rusijom, što ona svakako ne želi i sigurno će preduzeti sve da američke rakete ne preuzmu kontrolu nad strateški vrlo važnim Crnomorskim regionom.

- Problem raketnog štita postavljen je upravo u trenutku kad je Rusija usvojila novu vojnu doktrinu, koja podrazumeva razvoj raketnih sitema i upotrebu nuklearnog oružja u slučaju ugrožavanja njene bezbednosti - kaže general Krstić. - Stvar je utoliko komplikovanija što nova doktrina kaže da je i samo širenje NATO pretnja po rusku bezbednost. Zato bi u slučaju bilo kakvog sukoba najveći gubitnik bila Rumunija i njeni balkanski susedi, među kojima je i Srbija.

Posebno škakljiva situacija biće ako Iran zaista napravi nuklearnu raketu, jer to postavlja pitanje nad čijom teritorijom i u čijem vazdušnom prostoru bi ona smela da bude oborena i ko bi pretrpeo najveću štetu od eksplozije i radijacije.

General Momir Stojanović, ekspert za bezbednosna pitanja, dodaje da bi bilo veoma opasno po Srbiju da se opredeljuje za NATO u trenutku kad pitanje raketnog štita izaziva zahlađenje odnosa SAD i Rusije.

- Najbolje što možemo da učinimo jeste da preko prijateljskih zemalja, u koje ubrajam Rusiju, utičemo da ne postanemo potencijalna meta. Ako štit bude u našoj blizini, a mi se svrstamo na jednu stranu, svi ciljevi u Srbiji mogu da postanu legitimni i vrlo lako ćemo postati kolateralna šteta sukoba velikih - upozorava general Stojanović.

 PODACI O FIRMI

Naziv: Pharos - Izdavačko - trgovačko preduzeće doo
Adresa: Trg Nikole Pašića 7/1
Grad: Beograd 11000
Web: www.nedeljnitelegraf.co.rs
Tel: 011 3285-436

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Banjalučani ne žele BiH u NATO

Više od polovine građana Banjaluke smatra da BiH ne treba da pristupi NATO savezu. Ovo su rezultati... Više...

Održana javna radionica za mlade u Obrenovcu

U organizaciji Kancelarije za mlade i Fonda Transconflict Serbia , a uz pomoć Ministarstva spoljnih... Više...

Javna radionica Evropska unija/NATO-budućnost ili tabu tema

Kancelarija za mlade GO Obrenovac vas poziva na javnu radionicu za mlade na temu "Evropska unija/... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed