Siguran let u virtuelni svet

Beograd, 06. Februar 2012. PR Objave: Najava -

Siguran let u virtuelni svet

Povodom Dana bezbednog interneta koji se u Srbiji obeležava 7. februara, Udruženje RODITELJ apeluje na sve roditelje da pokažu veći stepen odgovornosti prema najmlađim korisnicima interneta – deci predškoloskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Povodom Dana bezbednog interneta koji se u Srbiji obeležava 7. februara, Udruženje RODITELJ apeluje na sve roditelje da pokažu veći stepen odgovornosti prema najmlađim korisnicima interneta – deci predškoloskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Starosna granica u kojoj deca počinju da koriste računare svake godine je sve niža. Sve je veći broj dece koja još u predškolskom uzrastu imaju pristup računaru i uz njega provode i više od dva sata dnevno. Nemoguće je ignorisati činjenicu da tehnologija svakim danom postaje sve zastupljeniji deo svakodnevnog života i nerealno je očekivati da roditelji mogu držati dete podalje od računara duži vremenski period.

Bez obzira na uzrast u kome dete počinje da koristi kompjuter, mora se voditi računa o prilagodjenosti sadržaja uzrastu deteta, a odrasli moraju biti uključeni u ovaj proces. Drugim rečima, ma kada se odlučili za upoznavanje sa kompjuterom svaki roditelj bi trebalo da povede računa o tome da dete koristi samo programe prilagodjene svom uzrastu. Za uzrast do šest godina, preporučuju se isključivo edukativni programi koji detetu omogućavaju da crta, boji ili dizajnira različite stvari, da uči slova, brojeve, usvaja različite pojmove kroz razvoj logičkog razmišljanja. Agresivne i kompetitivne igrice treba izbegavati, ne samo u ovom uzrastu već i do desete godine starosti deteta. Pored toga, dete nikako ne bi trebalo pustiti da bez nadzora sedi uz kompjuter. Roditelji bi trebalo da kompjuter koriste zajedno sa detetom kao edukativno sredstvo i sredstvo za razvijanje kreativnosti deteta, na isti način na koji bi se igrali i igračkama. Pravilno stečene navike o korišćenju računara i interneta u ovom periodu, sigurna su garancija za njihovu bezbednu upotrebu i u školskom uzrastu.

U okviru aktivnosti vezanih za zaštitu dece i bezbedno korišćenje Interneta, Udruženje RODITELJ već više od godinu dana realizuje kampanju „Siguran let u virtuelni svet“ koja podrazumeva set edukativnih radionica namenjenih roditeljima predškolske dece koje bi trebalo da pruže odgovore na najčešća pitanja i nedoumice, obezbede razmenu iskustava i sticanje znanja i veština koje će roditeljima i njihovoj deci pomoći u uspostavljanju odgovornih navika u korišćenju kompjutera od najranijeg uzrasta.

Udruženje RODITELJ takođe podseća sve zainteresovane roditelje da u okviru Savetovališta za roditelje na stranici www.roditelj.org funkcioniše posebna služba za ponašanje na internetu kojoj se mogu obratiti sa pitanjima i nedoumicama iz ove oblasti.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve... Više...

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Otvaranje Centra za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi "Kralj Petar I"

U sredu 24. aprila 2013. godine u 15:00 časova otvoriće se još jedna lokacija Centra za podršku... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed