Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Beograd, 14. Maj 2013. PR Objave: Najava -

Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve faze programa u okviru Centara za podršku ranom razvoju u Beogradu i Nišu.

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve faze programa u okviru Centara za podršku ranom razvoju u Beogradu i Nišu.

Program koji je Udruženje RODITELJ razvilo sa ciljem podrške ranom razvoju dece i njihovim roditeljima, započeo je u julu 2012. godine u prostorijama Udruženja RODITELJ u Zemunu i Nišu, uz podršku kancelarije UNICEF-a u Srbiji, a zahvaljujući delom i finansijskim sredstvima koja su obezbedili kompanija IKEA i Nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji Novak Đoković.

Centar za podršku ranom razvoju (CRR) je inovativan oblik podrške predškolskom sistemu koji je usmeren na decu koja ne idu u vrtiće, a naročito na decu iz osetljivih društvenih grupa, kao i na unapređenje roditeljskih veština i znanja. U okviru programa, kreiranog po modelu Ontario Early Years centara u Kanadi, uz prilagođavanje lokalnim potrebama roditelja i dece u Srbiji,  naglasak u radu stavljen je na ranu socijalizaciju, kognitivnu i motoričku stimulaciju i inkluzivan pristup. Program je specifičan po tome što podrazumeva učešće i roditelja (ili bilo koje odrasle osobe koja brine o detetu) i dece. Kroz igru i zabavne aktivnosti roditelji uče kako da stimulišu pravilan razvoj deteta. Pored zajedničkih aktivnosti, u okviru Centara nude se i dodatni sadržaji za roditelje u vidu vršnjačkih radionica i stručnih predavanja.
 
Povodom završetka prve faze programa, predsednica Udruženja RODITELJ Dragana Soćanin je izjavila:
"Namera Udruženja RODITELJ bila je da kroz ovaj program istraži potrebe roditelja predškolske dece u Srbiji, utiče na usvajanje proaktivnih roditeljskih stavova u različitim oblastima razvoja deteta i poveća obim podrške u zajednici koji se nudi roditeljima predškolske dece. Nakon ove faze programa, a u jeku upisa mališana u predškolske ustanove širom Srbije, sa sigurnošću možemo da kažemo da su ovakvi programi  potrebni i roditeljima i deci, jer daju mogućnost podrške roditeljstvu i van institucija sistema. Zbog toga ćemo nastaviti da tražimo pomoć svih relevantnih aktera u lokalnim zajednicama, kako bi se obezbedli nastavak i proširenje programa, ali i uključivanje većeg broja dece iz osetljivih socijalnih grupa u narednom periodu", zaključila je Soćanin.

Sve aktivnosti realizovane u okviru radionica kontinuirano su visoko ocenjivane od strane roditelja. Od početka realizacije programa do danas, u Nišu i Beogradu održano je ukupno 276 radionica i predavanja u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 50 volontera i stručnih saradnika, a za aktivnosti programa prijavljeno je više od 300 porodica. U Nišu su uz saradnju sa Romskim informativnim centrom u program uključena i deca iz romske  populacije. U najvećem procentu u Centre  sa decom dolaze majke 70% zatim osobe zadužene za čuvanje dece 16% i u najmanjem procentu očevi 14%. Ukupno 16%  korisnika programa su jednoroditeljske porodice. Najveći broj dece je uzrasta od 2 do 4 godine (68%), a 92% dece uključene u program nije upisano u vrtiće, dok više od 80% njih ne pohađa nikakve druge aktivnosti osim aktivnosti u Centru.

Želja svih partnera je da se u narednom periodu nastavi sa osnivanjem mreže ovakvih Centara širom zemlje kako bi se usluge pružile što širem krugu korisnika.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Otvaranje Centra za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi "Kralj Petar I"

U sredu 24. aprila 2013. godine u 15:00 časova otvoriće se još jedna lokacija Centra za podršku... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed