Međunarodni dan žrtava nasilja

Beograd, 23. Februar 2011. PR Objave: Saopštenje -

MeÄunarodni dan žrtava nasilja

Povodom obeležavanja Međunarodnog dan žrtava nasilja, Uruženje građana RODITELJ želi da skrene pažnju javnosti na trend povećavanja svih vidova nasilja kome je izloženo stanovništvo Republike Srbije, a naročito porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dan žrtava nasilja, Uruženje građana RODITELJ želi da skrene pažnju javnosti na trend povećavanja svih vidova nasilja kome je izloženo stanovništvo Republike Srbije, a naročito porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Međutim, preciznih objedinjenih podataka o učestalosti nasilja u našem društvu nema, budući da institucije koje se bave problemima nasilja koriste različite parametre za sagledavanje i evidentiranje ovih pojava, naročito njihovih prikrivenih oblika (nasilje u porodici, u institucijama za smeštaj korisnika, prema deci, osobama sa invaliditetom, starim osobama i sl.). Kada se uzme u obzir činjenica da se samo mali broj slučajeva nasilja otkrije, prijavi i procesuira, nažalost, postaje jasno da je realan broj ovakvih slučajeva daleko veći od zvaničnog, a kao najugroženije grupe izdvajaju se žene i deca.

U okviru svoje nedavno završene kampanje javnog zagovaranja "Siguran zagrljaj Zemuna", Udruženje RODITELJ je realizovalo niz aktivnosti sa ciljem da podstakne međusobnu saradnju i umrežavanje svih institucija na lokalnom nivou nadležnih za oblast zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Iako su institucije sistema pojedinačno spremne da prepoznaju i otkriju nasilje, potrebno je da u lancu koji čine obrazovanje, zdravstvo, sistem socijalne zaštite, policija i pravosuđe niko ne zataji kako bi se osetio merljiv napredak u smanjenju broja slučajeva nasilja u porodici.

Brza i efikasna reakcija po ustanovljenju potencijalnog slučaja zlostavljanja jedna je od ključnih stvari kada je prevencija zlostavljanja dece u porodici u pitanju. Međutim, takva reakcija se teško realizuje u praksi upravo zbog nepostojanja organizovane komunikacije izmedju institucija koje se ovim problemima bave.

Stoga, Udruženje RODITELJ još jednom poručuje da će proces ostvarivanja jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na život bez nasilja, za sve građane i građanke Srbije biti moguć jedino uz aktivno učešće svih segmenata našeg društva.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Centri za podršku ranom razvoju potrebni i roditeljima i deci

Nakon više od 10 meseci uspešne implementacije, Udruženje RODITELJ završava realizaciju prve... Više...

Otvoren centar za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi Kralj Petar I

Juče je u prostorijama Osnovne škole Kralj Petar I otvoren još jedan Centar za podršku ranom... Više...

Otvaranje Centra za podršku ranom razvoju u Osnovnoj školi "Kralj Petar I"

U sredu 24. aprila 2013. godine u 15:00 časova otvoriće se još jedna lokacija Centra za podršku... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed