Apartmani Beograd - retrospektiva jedne decenije

Beograd, 29. Mart 2018. PR Objave: Saopštenje -

Apartmani Beograd - retrospektiva jedne decenije

Sada već davne 2007. kada je apartmanski smeštaj u Beogradu delovao više kao neki opskurni hobi nego li kao ravnopravna alternativa hotelskom smeštaju, BeoApartman je počeo svoj rad kao prvi portal specijalizovan isključivo za izdavanje po sistemu stan na dan Beograd.

Sada već davne 2007. kada je apartmanski smeštaj u Beogradu delovao više kao neki opskurni hobi nego li kao ravnopravna alternativa hotelskom smeštaju,  BeoApartman je počeo svoj rad kao prvi portal specijalizovan isključivo za izdavanje po sistemu stan na dan Beograd.

To je doba kada su nesigurnim koracima hodali i mnogo veći, sada globalni lanci. U to vreme je bilo izuzetno teško pronaći osobu koja bi bila spremna da uopšte pomisli da otvori vrata  svoga doma potpunim strancima, a kamoli da takvu uslugu i naplati. Osim toga, bilo je teško zamislivo i da takvu uslugu sami od nekog zatražite. Premotajte film u 2018. i gotovo da svako poznaje nekog ko je na putovanju u inostranstvo zaobišao hotele, a gotovo i da nema vlasnika nekretnine u Beogradu  koji u nekom trenutku nije pokušao da se upusti u avanturu zvanu iznajmljivanje stanova na dan.

Omasovljenju ovakvog tipa smeštaja na globalnom nivou kumovala su najviše dva hronološki isprepletana fenomena: svetska ekonomska kriza i sveprisutnost interneta i digitalnih tehnologija. Prvi je uzrokovao urušavanje statusa većine pripadnika srednje klase, koji su bili primorani da pronađu dodatna sredstva za popunjavanje rupa u sve tanjim budžetima. U takvoj situaciji deljenje sopstvenog doma ili kola sa jednako monetarno ograničenim putnicima deluje kao relativno bezbolna varijanta. S druge strane, napredak tehnologije vezane za svetsku mrežu doveo je do toga da skoro svako sa pametnim telefonom može efikasno da planira, organizuje i obavlja poslove ovog tipa. Stoga, apartmani Beograd danas ne samo da nisu nepoznanica već predstavljaju deo ustaljenih i etabliranih usluga u okviru   ekonomije deljenja poznatih čitavoj planeti.  

Na samom početku apartmani beograd gotovo da su predstavljali sinonim za apartmane u centru Beograda, jer to je upravo i bio deo grada za koji su gosti najviše bili zainteresovani. Iako je i danas interesovanje posetilaca u grubo gledano, najnaklonjenije staroj časti Beograda procentualno posmatrano ono je daleko manje nego pre jedne decenije. Naime, kako se grad razvijao, počela su da se menjaju i preimućstva vezana i za stanovanje i za smeštaj u ovom delu grada, a počela je da raste i svest o prednostima života u drugim, novijim i urbanistički gledano bolje organizovanim delovima Beograda.   

Tu je pobedu definitivno odnela najmnogoljudnija opština, Novi Beograd. Sa širokim bulevarima, mnoštvom zelenih površina, mnoštvom prostora za zgrade komercijalnih namena bilo je potrebno svega desetak godina da od sumornog spomenika brutalističkoj arhitekturi i zajedljivo nazvane „spavaonice", postane najveća komercijalna poslovna i stambena košnica prestonice za kojom interesovanje samo sve više raste. Posledično, apartmani Novi Beograd su ne samo ustaljeni deo ponude kada je u pitanju iznajmljivanje stan na dan, nego su i među najviše cenjenim od strane samih  klijenata.

Ovo posebno važi za kraj Novog Beograda bliži reci Savi koji sada prolazi kroz neku vrstu graditeljske renesanse. Sve je počelo sa izgradnjom univerzitetskog sela za potrebe Univerzijade 2008 godine, koje je izraslo u jedan od najmodernijih rezidencijinih kompleksa čitave prestonice. U pitanju je nadaleko hvaljeni i po mnogo čemu još neprevaziđeni Belvil. Njegova struktura, organizacija i položaj učinili su da postane oaza korporativnog smeštaja, a sadržaji kojima obiluje (uključujući i šoping mol srednje veličine Delta Siti) su takvi da se maltene ne morate udaljiti iz samog naselja da biste zadovoljili bilo koju potrebu.  Povrh svega toga, garažnih mesta ima na pretek a čitav kompleks je pod video nadzorom.

Na krilima popularnosti Belvila nikla i su dva nešto manja, ali jednako dobra stambena bloka: Savada i ABlok. Zapravo, makar kada je u pitanju ABlok, može se reći da je došlo i do svojevrsne evolucije, pa su osim nešto ekskluzivnijih materijala korištenih u gradnji ovog zbilja lepog rezidencijinog  kompleksa  dodate i neke druge pogodnosti, poput recepcije na ulazu, hromiranih sandučića i svakako estetski impresivnih zajedničkih prostorija.  Nije bilo potrebno mnogo da se i duž njegovih još nerazgaženih hodnika pojave izuzetno kvalitetni apartmani  za izdavanje.

Međutim, upravo zbog standardizovane ponude i ujednačenosti kvaliteta na ovim lokacijama, Novi Beograd žargonski rečeno „drži cenu".  To znači da ako tražite jeftin smeštaj u Beogradu, Novi Beograd neće imati toliko da ponudi.

Jeftini apartmani u Beogradu su verovatno najturbulentnija pod kategorija apartmana i tu se stvari ama baš svake godine radikalno menjaju. Sa sve većim brojem globalnih ali i lokalnih platformi koje vlasnicima dozvoljavaju da se sami upisuju u baze kojima nude ovu vrstu usluge, kriterijumi za uvrštavanje u ponudu su počeli da blede. Danas je kod globalnih provajdera moguće pronaći i smeštaj po ceni od svega 15 dolara za noć u Beogradu, ali se postavlja pitanje da li bi se takva mesta uopšte mogla nazvati apartmanima. 

Tako na primer, jedna od najčešće pretraživanih fraza na internetu u ovom domenu je apartmani Beograd 20 evra, a u ponudi se zaista može naći svašta. Međutim, ovde reč „svašta" ima prilično negativnu konotaciju. BeoApartman gaji neambivaletan stav kada je reč o tome šta bi trebalo uvrstiti u ponudu onoga što se podrazumevamo pod pojmom Beograd Apartmani. Na prvom, mestu to ne bi smeli da budu pomoćni objekti ili podrumske prostorije (osim ukoliko nisu prošle temeljno renoviranje i adaptaciju) kao ni mesta čije opremanje nije donelo nikakve koristi lokalnoj ekonomiji - u prevodu mesta opremljena starim i dotrajalim nameštajem. Osim estetskih tu su i etički razlozi - napumpavati cenu generalno neprikladnim objektima samo zbog njihove lokacije, ima šire posledice po društvo.

Stoga ono što je podvedeno pod kategoriju jeftini apartmani Beograd u ponudi portala BeoApartman, ni u kom slučaju nije dotrajalo ili ne uslovno. To su uglavnom lepo renovirane garsonjere ili klasično opremljeni veći stanovi čija cena ne prelazi 30 evra na dan, a dnevni najam počinje već od 25.

Malo poznata činjenica je i da jeftini apartmani za izdavanje u Beogradu nisu ujedno i najpovoljniji. Paradoksalno, kod onih čija je bruto cena najniža, cena noćenja po osobi po pravilu viša od proseka (uglavnom se kreće u dijapazonu od 12-15 evra za noć). U potrazi za povoljnim apartmanima neretko ćete naići na trosobne apartmane koji smeštaju šest ili više gostiju.  Kod njih cena noćenja pri punoj popunjenosti neretko bude i niža od 7 evra po osobi - što je izuzetno povoljno čak i za hostel, a kamoli punokrvni stan na dan u Beogradu.

Prateći razvoj branše od skromnih početaka BeoApartman je širio ponudu apartmana za turistički smeštaj koji su kvalitetom počeli sve više da prevazilaze beogradski stanarski prosek.  Tako, danas pejzaž onoga što dobijate  Beograd stanovi izdavanje na dan, podrazumeva dosta visoke estetske i kvalitativne kriterijume koji se u pojedinim aspektima mogu smatrati i luksuznim.

U nastojanju da se izdvoje iz mora sve sličnijih jedinica za smeštaj, neki vlasnici su počeli da pribegavaju dodavanju zbilja luksuznih, a ponegde i posve ekscentričnih elemenata u svoje apartmane. Neki su toliko ekscentrični da su počeli da izazivaju interesovanje ne samo turista, već i samih Beograđana. Tako je na prirodan način nastala jedna posve neobična kategorija u ponudi: apartmani sa djakuzijem Beograd.

Stanovi na dan sa djakuzijem variraju i po veličini i po opremljenosti - od funkcijski preuređenih garsonjera do pravih pravcatih vila. No svi dele jednu zajedničku osobinu: namenjeni su uživanju i relaksaciji. Kod jednog manjeg broja apartmana  hidromasažna kada je tamo gde biste je očekivali - u kupatilu. Međutim, kod većine ona je postala centralni element enterijera i tako da se mnoge druge funkcijske prostorije stavljaju u drugi plan.

Kako je vreme odmicalo dizajn ovih apartmana je sve češće počeo da podrazumeva i druge vrste ekstravagancije. Među njima prednjače saune. Najčešće su infracrvene, koje karakteriše niska vlažnost ali i primereno niže temperature, no u ponudi postoje i apartmani sa finskim saunama pa čak i apartmani sa pravim pravcatim hamamima (odnosno turskim kupatilima).  Tako su i apartmani u Beogradu počeli polako da zalaze u teritoriju spa centara i pa se sve češće traže i kao spa apartmani Beograd.

Konačno tu su i oni koje možemo smatrati i ponešto dekadentnim za domaće standarde poput apartmana sa bazenom. Istina njih je veoma malo, ali je svaki ponaosob iz-van-re-dan.  Takvi kapaciteti pak prevazilaze namenu smeštaja i postaju neka vrsta scenografije za probrane skupove i okupljanja, pa čak i krajnje neortodoksna mesta za poslovna druženja.

Kako vreme odmiče tako se čini da jedino ograničenje koje može postojati u ovom poduzeću jeste kreativnost. A ako je suditi po dosadašnjim iznenađenjima na ovom frontu, dotična večito stremi novim visinama. Tako se apartmanima u Beogradu sa djakuzijem pridružio nedavno i prvi apartman sa sobom zabave koja u sebi ima i pravi pravcati fliper, električni pikado i mnoštvo drugih inspirativnih detalja.   

Uz ovu kratku retrospektivu decenije usluge zvane apartmani Beograd, BeoApartman vas poziva da  pogledate našu ponudu. U pitanju je jedan čitav mikrokosmos  za koji verovatno  niste znali da postoji, i mesto na kome možete ustanoviti potpuno nove poglede na glavni grad. Možda vam slike iz ponude rode ideju da se sami zaplovite vodama mora zvanog stan za dan Beograd,  možda ugledate pravi smeštaj za sledeću posetu dalje rodbine koju nemate gde da smestite u sopstvenom domu, a možda vas neki od luksuznih enterijera apartmana sa djakuzijem ili bazenom inspiriše da se prepustite nepatvorenom ugođaju sa voljenom osobom.PODACI O FIRMI

Naziv: BeoApartman
Adresa: Trešnjinog cveta 6
Grad: Beograd 11070
e-mail: beoapartman@gmail.com
Web: https://beoapartman.com/
Tel: 062/708-000, 062/709-000, 011/311-9127
Kontakt osoba:
Ime: Alisa Petković
Funkcija: agent bukinga
Tel: 062 708 000
e-mail:

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

JUBILARNI 15. Beogradski dani inženjera - EBEC Beograd 2022

Jubilarnu petnaestu godinu za redom, Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd organizuje projekat... Više...

Beograde, voli te jedan Ivan: Air jastuci - paradigma za prirodu i umetnost

Umetnik Ivan Divan odlučio je da još jednom pomeri granice poznatog i da novim projektom Air jastuci... Više...

Osetite magiju u svakom zalogaju - Sakura predstavila vrhunskog majstora azijske kuhinje David Panga

Čuvena beogradska oaza dobrog ukusa restoran Sakura, koji se izdvaja po specijalitetima Dalekog... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed