Inkluzivno obrazovanje - kvalitetno obrazovanje

Beograd, 18. April 2013. PR Objave: Saopštenje -

Inkluzivno obrazovanje - kvalitetno obrazovanje

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS smatra izuzetno važnim proces koji je započet sprovođenjem Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja koji treba da obezbedi da obrazovanje u Srbiji bude inkluzivno – obrazovanje u školi koja će biti prilagođena učenicima kako bi dostigli svoj optimalni razvoj bez obzira na lična svojstva.

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS smatra izuzetno važnim proces koji je započet sprovođenjem Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja koji treba da obezbedi da obrazovanje u Srbiji bude inkluzivno – obrazovanje u školi koja će biti prilagođena učenicima kako bi dostigli svoj optimalni razvoj bez obzira na lična svojstva.

Članice MODS-a, koje kao svoj cilj imaju povećanje socijalne uključenosti dece, pokazuju veliki interes za obrazovni sistem jer je dostupnost kvalitetnom obrazovanju ključna za socijalnu inkluziju – da sva deca ostvare svoje pravo na život u porodici i svom neposrednom okruženju, lokalnoj zajednici.

Zato podržavamo naše članice koje su izrazile zabrinutost i nedavno objavile saopštenje   za javnost, reagujući na napise u medijima u kojima ima naznaka da se pripremaju izmene Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja i bojazan da bi promene mogle da utiču na dalji razvoj inkluzivnog obrazovanja.

MODS u saradnji sa svojim članicama aktivno prati sprovođenje Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, posebno deo koji se odnosi na praćenje obrazovanja po inkluzivnim principima. Imajući u vidu da se inkluzivno obrazovanje sistemski sprovodi od 2009. godine, još uvek je rano govoriti o efektima inkluzivnog obrazovanja u celini obrazovnog i vaspitnog sistema. U ovom periodu preduzeti su značajni koraci na unapređivanju pravednosti, dostupnosti i kvaliteta obrazovnog i vaspitnog sistema. Inkluzivno obrazovanje je stalni proces omogućavanja što većeg  uključivanja sve dece u vaspitni i obrazovni sistem koji uvek teži svom cilju "kvalitetno obrazovanje za sve".

Evidentno je da je inkluzivno obrazovanje uticalo i na podizanje kvaliteta obrazovanja u celini jer je podstaklo zaposlene u obrazovnim i vaspitnim ustanovama da unapređuju svoj rad, primenjuju nove metode i kombinuju različita nastavna i didaktička sredstva, podižući svoje kompetencije i kvalitet svog rada.

U isto vreme možemo reći da postoji prostor za unapređenje procesa primene zakona i podrške na lokalnom nivou, unapređenje rada Interresornih komisija koje određuju vrstu podrške koja je potrebna za kvalitetno uključivanje dece u obrazovni sistem.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada je u više navrata slalo jasne poruke i garancije da će se i dalje nastaviti sa razvojem inkluzivnog obrazovanja. Uspesi i uloženi napori prepoznati su i u međunarodnoj zajednici, te je Ministar predstavio dosadašnje rezultate na redovnom zasedanju Izvršnog odbora UNICEF-a u Njujorku, kao i na poziv regionalnog centra UNICEF-a u Ženevi.

Stoga, apelujemo da Srbija ostane na putu izgrađivanja pravednijeg društva za sve svoje građanke i građane, a prvi korak njihovog ravnopravnog uključivanja u život zajednice je ostvarivanje prava na obrazovanje bez diskriminacije.PODACI O FIRMI

Naziv: Udruzenje RODITELJ
Adresa: Tc Zemunikum, lokal 44
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Tel: 011 3165 375
Kontakt osoba:
Ime: Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Tel:
e-mail: info@roditelj.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Britanska internacionalna škola - Obrazovanje za uspešnu budućnost

Britanska internacionalna škola u Beogradu (BIS), osnovana je pre 22 godine. Do sada su učenici... Više...

British International School posvećeno radi na kompletnom obrazovanju i vaspitanju učenika

Radeći dvadeset jednu godinu prema tradiciji britanskog obrazovanja, British International School... Više...

Prednosti finskog obrazovnog sistema

Dužim odmorima do kvalitetnije nastave U Finskoj deca imaju školski odmor od 15 minuta, na svakih... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed