A gde sam ja u reformi?

Beograd, 17. April 2013. PR Objave: Najava -

A gde sam ja u reformi?

Prvo javno čitanje Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine: 18. april 2013. Medija centar (Terazije 3, Beograd) od 12.00 do 14.00 sati

Učenicima smeta formalan i nezainteresovan stav nastavnika čiji se časovi svode na čitanje iz knjiga, diktiranje, prepisivanje i koji prilikom propitivanja insistiraju na prostom ponavljanju naučenog. Ovo je pokazala analiza odgovora učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola iz 9 gradova Srbije koju su Građanske inicijative sprovele u prethodnom periodu.

Učenici takođe misle da njihovo školovanje mora imati mnogo više veze sa njihovim realnim životom. Iako se slažu da bi obrazovanje u Srbiji trebalo da bude bolje, đaci misle da se ništa neće promeniti zbog nedostatka novca, zastarelih programa i nastavnika koji se ne prilagođavaju promenama u okruženju.

Kako bi se stvari pokrenule i svi relevantni akteri uključili, Građanske inicijative su pokrenule Inicijativu za reformu obrazovanja. Kroz seriju javnih razgovora u 5 gradova Srbije, čiji je cilj da okupi roditelje, nastavnike, učenike, studente i stručnu javnost, želimo pokrenuti diskusiju o prioritetima Strategije kroz donošenje Akcionog plana i njegovu buduću primenu. Javno čitanje Strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine koje se održava 18. aprila u beogradskom Medija centru, prvo je u nizu takvih diskusija.

Strategija za razvoj obrazovanja, čiji sažetak možete pročitati ovde, prepoznaje kompetencije kao što su informatička pismenost, poznavanje stranih jezika, veštine za preduzetništvo i aktivizam, koje trenutno nisu u dovoljnoj meri razvijeni kod učenika i studenata nakon završenog školovanja. Od dinamike neophodnih promena, koje u centar stavljaju učenika i studenta, korišćenja najboljih, naših i inostranih iskustava, uvođenja savremenih metoda učenja, zavisiće uspeh reforme obrazovanja u Srbiji.

Deo Inicijative za reformu obrazovanja je i veb aplikacija "Bolja škola bolji faks" (www.popravni.rs) za prijavljivanje problema u obrazovanju. Cilj ove aplikacije je da na nacionalnom nivou poveća učešće šire javnosti odnosno đaka, studenata (kao kranjih korisnika obrazovnog sistema) i njihovih roditelja u procesu reforme obrazovanja. Na lokalnom nivou, cilj aplikacije je da se skretanjem pažnje zajednice, medija i šire javnosti povećaju šanse da se određeni problem zaista i reši.

Svi predlozi i sugestije proizašli iz javnih čitanja strategije, intervjua i veb aplikacije "Bolja škola, bolji faks" biće objedinjeni i upućeni Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Inicijativa za reformu obrazovanja pokrenuta je u okviru projekta "Podsticanje reforme obrazovanja kroz građansku participaciju" koji finansira Balkanski fond za demokratiju.PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Nova regionalna platforma za mlade

6 organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, osniva regionalnu platformu za mlade. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed