Napušteni i u 2013. godini?

Beograd, 26. Decembar 2012. PR Objave: Poziv -

Napušteni i u 2013. godini?

28. decembar 2012. Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda (Trg Republike br. 5, ulaz kroz bivše Stubove kulture) od 18 – 21h

Napušteni javni prostori propadaju širom Srbije. Zaključani su i nedostupni svim grupama, udruženjima, umetnicima i aktivistima koji žele da ih koriste i ožive. Zvanična evidencija o tome koliko takvih prostora ima, ne postoji i sva je prilika da oni ni u 2013. godini neće biti popisani. Jedino što preostaje inicijativama koje traže prostore za svoje aktivnosti jeste osvajanje, oživljavanje i pregovaranje sa lokalnim ili nacionalnim institucijama.

Od sada im u tome može pomoći praktični priručnik "Javni prostori i kako ih otključati" koji su pripremile Građanske inicijative. U njemu se nalaze saveti, korisni izvori informacija, analize zakona i dokumenata, primeri dobre prakse i sve informacije koje mogu pomoći svakome ko traži prostor za svoje aktivnosti ili se interesuje za ovu temu. 

Predstavljanje priručnika, diskusija i igranka održaće se 28. decembra u novom prostoru Kulturnog centra Beograda. Pored specijalnih gostiju, organizacije "[im]possible living" iz Italije koja se u svojoj zemlji bavi ovom temom, na diskusiji će govoriti i grupe koje se širom Srbije bore za javne prostore.

Neformalna grupa "Špajz" je uspela da dobije prostor u Kikindi za Omladinski centar dok udruženje Kulturpark iz Beograda pregovara sa lokalnim vlastima. Nakon što su ušli u kasarnu u Novom Sadu, aktiviste "Društvenog centra" su pripadnici vojske odatle izbacili. Kako teče njihova borba i čime se "Društveni centar" danas bavi, biće više reči na diskusiji. Grupe "Planeta inovativaca" iz Smedereva i "Undergrad" iz Užica takođe su pokrenule inicijative za osvajanje javnih prostora i u petak će govoriti o svojim iskustvima i problemima na koje nailaze. U diskusiji će im se prudružiti i predstavnici državnih i gradskih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja, urbanizma i saradnje sa civilnim društvom, predstavnici civilnog sektora, eksperti, i relevantni pojedinci.

Ceo događaj će biti upotpunjen koktelom i "Igrankom" koja će biti organizovana nakon javne diskusije od 20 do 21.30 časova. Za "Igranku" je zadužena gošća iz Slovenije – Bojana Rudović Zvanut (AKC Metelkova, Ljubljana), a za video radove UNDERGRAD iz Užica.

Program za mlade Građanskih inicijativa pokrenuo je kampanju "Otvoreno o javnim prostorima" još 2009. godine. Od tada do danas putovali smo, razgovarali i pomagali raznim neformalnim grupama i udruženjima koja su se širom Srbije borila za dobijanje nekog prostora. Kampanju podržava USAID u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Nova regionalna platforma za mlade

6 organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, osniva regionalnu platformu za mlade. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed