Stopa kriminala smanjena za više od 20%

Beograd, 12. Juni 2012. PR Objave: Najava -

Stopa kriminala smanjena za više od 20%

Mikajlo Tijanić, šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije iznosi podatak da je u odnosu na 2010. godinu, kada je otkriveno 208 krivičnih dela u oblasti povrede prava intelektualne svojine, u 2011. godini registrovano 161 krivično delo, što predstavlja smanjenje za nešto više od 20%.

Danas je u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije održan skup na temu kriminala u domenu intelektualne svojine. Domaćin skupa je bio Interpol, zajedno sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Evropskim zavodom za patente. Skup je održan u okviru nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", u vrednosti od 2.2 miliona EUR, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

"Interpol je zahvalan za podršku Evropskog patentnog zavoda za ovu radionicu u Beogradu.Spremnost srpskih vlasti da sarađuju time što su domaćin ove konferencije je jak pokazatelj značaja koji su pokazuju kroz potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv transnacionalnog uspešno organizovanog kriminala u domenu intelektualne svojine na Balkanu. Ova inicijativa ima potencijal da dovede do povećane obuke i izgradnje kapaciteta u regionu i blagovremeno pruži solidnu platformu za proaktivnu udruženu intervenciju u sprovođenju zakona u svim vrstama trgovine ilegalnom robom", naglasio je Simone de Meo iz Interpola, iz odeljenja za kriminal u oblasti intelektualne svojine.

Učesnici skupa su bili stručnjaci iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine Interpola, Europola i drugih nadležnih institucija evropskih zemalja – Francuske, Severne Irske, Danske, Italije, Rumunije. Oni su tokom skupa predstavili domaćim predstavnicima policije, tržišne inspekcije, pravosuđa i carine trenutnu situaciju u Evropi i buduće izazove u borbi protiv kriminala sa kojima mogu biti suočeni. Predočeno im je kako treba postaviti uspešnu strategiju u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u oblasti intelektualne svojine i koja je veza između kriminala iz oblasti IS i finansiranja terorizma. Raspravljalo se i o zdravstvenim aspektima transnacionalnog kriminala u oblasti IS, kako iz perspektive institucija za sprovođenje prava, tako iz pozicije privatnog sektora.

Posebna pažnja je posvećena saradnji između državnih institucija, međunarodnih organizacija, zastupnika nosilaca prava i ostalih relavantnih učesnika u borbi protiv transnacionalnog kriminala u oblasti intelektualne svojine, bez koje nema uspešne borbe protiv kriminala.

Domaći stručnjaci su takođe upoznati sa metodama istrage u vezi sa krivotvorenjem i piraterijom na internetu.

Prema službenoj evidenciji Tržišne inspekcije, koja se odnosi na sprovođenje prava intelektualne svojine u periodu januar-maj 2012. godine, Tržišna inspekcija je, u tom periodu primila 23 zahteva nosilaca prava intelektualne svojine. Izvršeno je 813 kontrola. Povučeno je sa tržišta i zadržano 43.285 komada različitih proizvoda uključujući optičke diskove sa snimljenim sadržajem bez proizvođačkog koda i  druge proizvoda zbog sumnje da postoji povreda prava intelektualne svojine (tekstil i tekstilni proizvodi, sportska oprema, galanterija, knjige,prehrampeni proizvodi, igračke i drugi predmeti opšte upotrebe, kao i rezervni delovi za automobile).

"U poslednje tri godine (2009-2011) rešili smo 137 zahteva nosilaca prava intelektualne svojine i zaplenili smo 186.433 komada krivotvorenih i piratskih primeraka proizvoda. S obzirom da sam u prethodnoj poruci dala podatke za pet meseci ove godine, kazala bih da ove statistike ukazuje da na godišnjem nivou otkrijemo od 50.000-100.000 komada krivotvorenih proizvoda. Veoma je ilustrativno da smo u početnom periodu primene Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, od sredine 2006-2008. godini, povukli sa tržišta 1.027.095 komada krivotvorenih proizvoda, što nam potvrđuje pozitivne efekte rada na sprečavanju krivotvorenja", izjavila je Vera Despotović, viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine i vodoprivrede, odsek Tržišne inspekcije.
Prema najnovijim podacima MUP-a, u prvih pet mesci registrovano je 55 krivičnih dela u ovoj oblasti, što nas navodi na zaključak da će do kraja ove godine, ukoliko se nstavi tim tokom, broj krivičnih dela biti manji za još 20%.

"Smatramo da je to rezultat aktivnosti državnih organa na suzbijanju ove negativne pojave, sa jedne strane i podizanja svesti građana, sa druge strane, na koju su najviše uticali mediji kroz pružanje informacija o štetnosti i opasnostima usled korišćenja robe nelegalnog porekla", rekao je Tijanić.PODACI O FIRMI

Naziv: CORE Relations
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Srbija znatno unapredila svoj sistem zaštite intelektualne svojine i značajno povećala potencijal za članstvo u EU

Danas je u hotelu Hajat održan svečani skup povodom završetka sprovođenja EU projekta "Podrška... Više...

Tokom protekle dve godine više od 5000 ljudi prošlo obuku iz oblasti intelektualne svojine

Povodom završetka nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda... Više...

Stopa piraterije u Srbiji je i dalje veća od 70%, a svako smanjenje od 1% donosi 1.200 novih radnih mesta

Borba protiv kriminala u domenu intelektualne svojine zajedničkom akcijom policije, carine, pravosuđa... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed