Ministarstvo omladine ne sme biti ukinuto

Beograd, 02. Maj 2012. PR Objave: Najava -

Ministarstvo omladine ne sme biti ukinuto

115 organizacija civilnog društva zahteva od političkih partija da se izjasne o budućem statusu Ministarstva omladine i iskažu svoj stav o tome na koji način će se nastaviti sa brigom o mladima u Srbiji. Zalažemo se za to da Ministarstvo omladine ostane kao samostalna institucija koja se sistematski i ozbiljno brine o mladima u Srbiji.

115 organizacija civilnog društva zahteva od političkih partija da se izjasne o budućem statusu Ministarstva omladine i iskažu svoj stav o tome na koji način će se nastaviti sa brigom o mladima u Srbiji.
Zalažemo se za to da Ministarstvo omladine ostane kao samostalna institucija koja se sistematski i ozbiljno brine o mladima u Srbiji.

I pored brojnih problema i mesta za unapređenje omladinske politike, mladi u Srbiji prvi put imaju Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan za njeno sprovođenje u okviru kojih je podržano više od 1 000 akcija i projekata. Od 2007. godine unapređena je i briga o mladima na lokalnom nivou otvaranjem 131 Kancelarije za mlade širom Srbije. Donesen je i Zakon o mladima kojim je prvi put prepoznat omladinski rad i omladinsko organizovanje čime su stvoreni uslovi za osnivanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Nastavak sistemske brige o mladima od presudne je važnosti za probleme sa kojima se Srbija suočava a to su: nasilje među mladima, porast diskriminatorskog ponašanja i kontinuirani odlazak mladih u inostranstvo u potrazi za poslom i boljim uslovima života. Srbija je i dalje na začelju liste zemalja sa brojem visokoobrazovanih građana i građanki dok mladi čine čak 50% od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji.

Uslovi za unapređenje njihovog života su i dalje loši i samo će nastaviti da se pogoršavaju ako briga o mladima ostane u nadležnosti jednog odseka ili uprave nekog od ministarstava.

Zahtevamo od političkih partija da se izjasne o tome na kom se mestu mladi i institucija koja će o njima brinuti  nalaze na listi njihovih programskih prioriteta.

Zahtev 117 organizacija civilnog društva političkim partijama
117 organizacija civilnog društva uz podršku brojnih neformalnih grupa, kancelarija za mlade i velikog broja pojedinaca aktivnih u omladinskoj politici u Srbiji, izlazi sa sledećom
PLATFORMOM

Zahtevamo postojanje "sektora" za omladinu u nekom od budućih Ministarstava koje će se pridržavati Zakona o mladima i u skladu sa njim sprovoditi Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan koji su doneti u mandatu prethodnog saziva Vlade.

Sektor za omladinu ne sme da bude minimalizovan u budućem Ministarstvu, a budžetska izdvajanja za mlade ne smeju biti niža od dosadašnjih.

Buduće državno telo za mlade mora da ostane samostalna institucija koja će se sistematski i ozbiljno brinuti o mladima u Srbiji, i to kroz:

  • Zakon o mladima
  • Nacionalnu stragiju za mlade
  • Akcioni plan za mlade
  • Relevantan budžet za mlade ne manji od dosadašnjeg i transparentno trošenje tih sredstava
  • Procese donošenja odluka, uz primenu odgovarajućih modela aktivne participacije mladih (strukturirani dijalog, ko-menadžment)
  • Podršku idejama, programima i projektima osmišljenim od strane mladih i za mlade.

Civilni sektor vrši pritisak da se radi na punoj primeni donetih propisa, nadzoru i kontroli primene propisa i da se svi budući akti koji se tiču mladih donose u skladu sa postojećim i uz konsultaciju sa mladima. PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Nova regionalna platforma za mlade

6 organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, osniva regionalnu platformu za mlade. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed