Lokalna partnerstva u Leskovcu, Pirotu i Babušnici

Beograd, 21. April 2012. PR Objave: Najava -

Lokalna partnerstva u Leskovcu, Pirotu i Babušnici

Na području Leskovca, Pirota i Babušnice živi oko 200 000 stanovnika/ca. Kako se oni suočavaju sa svakodnevnim problemima kao što su nezaposlenost, nepristupačni prostori osobama sa invaliditetom ili udaljenim naseljima koja se teško snabdevaju osnovnim namirnicama?

Na području Leskovca, Pirota i Babušnice živi oko 200 000 stanovnika/ca. Kako se oni suočavaju sa svakodnevnim problemima kao što su nezaposlenost, nepristupačni prostori osobama sa invaliditetom ili udaljenim naseljima koja se teško snabdevaju osnovnim namirnicama?

Lokalne vlasti, preduzetnici i nevladine organizacije iz Leskovca, Pirota i Babušnice su u protekla dva dana pokušali da daju odgovor na ova pitanja razgovarajući o evropskom modelu lokalnih partnerstava. Ovakav model partnerstva nastaje kada se predstavnici lokalne vlasti, NVO i preduzetnici udruže i zajedno rade na rešavanju nekog kratkoročnog ili dugoročnog problema.

Tako je u Leskovcu 18. aprila 2012. između ova tri sektora postignut inicijalni dogovor o osnivanju lokalnog partnerstva u cilju pokretanja socijalnih preduzeća. Osnivanje ovakvih preduzeća u velikoj meri bi smanjilo nezaposlenost žena, osoba sa invaliditetom, etničkih manjina i ostalih ugroženih grupa sa teritorije grada Leskovca.

Kako bi se na vreme zaštitili od poplava, građani i građanke Pirota i okoline usaglasili su se da u narednom periodu pokrenu osnivanje lokalnog parnerstva između preduzetnika, NVO i lokalnih vlasti i da zajedničkim snagama rade na obnovi i održavanju kanala. Veliki broj malih deponija koji se stvara u ovim kanalima takođe stvara problem stanovništvu. Stoga je na predstavljanju EU modela lokalnih partnerstava 18. aprila u Pirotu, dogovoreno da se zajedničkim snagama i resursima radi i na uklanjanju ovih mestimičnih deponija.

U odsečenim planinskim selima opštine Babušnice mnogo je domaćinstava u kojima žive nemoćni i stari ljudi. Većinom su siromašni i sve im je teško dostupno, što je posebno bio problem tokom vremenskih nepogoda i vanredne situacije prošle zime. Na koji način EU model lokalnog partnerstva može pomoći ovim ljudima, bila je tema diskusije koja je 19. aprila održana u Babušnici.

Predstavnici lokalnih vlasti, NVO i preduzetnika iz ova tri mesta su se u proteklih 6 meseci sastajali i razgovarali na ove teme. U okviru projekta "Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva" oni su zajedno pohađali treninge o tome kako se mogu povezati i uključiti što veći broj stanovnika Leskovca, Pirota i Babušnice u stvaranje boljih uslova života za sve. Ista priča se odvija i u Užicu i Priboju u kojima će se osnovati lokalno partnerstvo u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih (Užice) i podsticaja razvoju etno-turzima (Priboj).

Pogledajte više o uspelim primerima lokalnih partnerstava, dosadašnjim aktivnostima u Srbiji i prednostima ovog koncepta na http://lokalnapartnerstvasr.blog.com/.

Projekat "Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva" podržava Evropska unija, rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji a realizuje GOPA Consultants. Građanske inicijative, Centar za informisanje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS) iz Slovenije i Asocijacija malih i malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS) ga sprovode u Užicu, Priboju, Leskovcu, Pirotu i Babušnici.PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Nova regionalna platforma za mlade

6 organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, osniva regionalnu platformu za mlade. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed