Predstavljena knjiga "Nenad Bogdanović - graditelj sa dušom umetnika"

Beograd, 30. Decembar 2011. PR Objave: Saopštenje -

Predstavljena knjiga "Nenad BogdanoviÄ - graditelj sa duÅ¡om umetnika"

Knjiga "Nenad Bogdanović - graditelj sa dušom umetnika" predstavljena je u Skupštini Beograda u prisustvu porodice, prijatelja i saradnika bivšeg gradonačelnika Beograda, koji je preminuo 2007. godine.

Knjiga "Nenad Bogdanović - graditelj sa dušom umetnika" predstavljena je u Skupštini Beograda u prisustvu porodice, prijatelja i saradnika bivšeg gradonačelnika Beograda, koji je preminuo 2007. godine.

O prvom neposredno izabranom gradonačelniku Beograda govorili su njegov naslednik Dragan Đilas, predsednik Srpske akademije nauka Nikola Hajdin, kao i jedan od autora knjige novinar Bojan Ljubenović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je Bogdanović učinio puno stvari koje se, možda, ne vide na površini, ali zahvaljujući kojima se danas u Beogradu prave koraci od sedam milja.

"Brzo smo zaboravili da je Beograd samo pre deset godina bio grad u kojem leti nije bili vode, a zimi grejanja... Beograd je danas grad koji je u ono vreme imao 300 vozila javnog saobraćaja, a danas ih ima šest puta više", kazao je Đilas.

Dragan Đilas je rekao da je jako ponosan kada mu neko kaže da liči na Bogdanovića i da ga je njegov prethodnik predložio za sve funkcije koje je u životu obavljao.

"On je mene ubeđivao da treba da budem gradonačelnik posle njega, a ja njega ubeđivao da treba da ostane još, i da dalje bude gradonačelnik. Ako neće to, onda ima još samo jedna funkcija iznad nje na koju treba da ode i pokuša da od onoga što je napravio sa Beogradom napravi od cele Srbije. Jedino smo se oko toga malo svađali, sve drugo smo se dogovarali", kazao je Đilas.

Đilas je istakao da će Bogdanović biti upamćen po Mostu na Adi, čiji je bio idejni tvorac, a koji će biti pušten u saobraćaj u novogodišnjoj noći.

Dragan Đilas je poručio i da je siguran da bi Nenad Bogdanović danas, dva dana uoči puštanja u saobraćaj tog mosta, pozvao sve Beograđane da šetnjom otvore most, jer on ne pripada ni vlasti ni opoziciji, već svim građanima.

"Ja ću most lično pamtiti kao Nenadov most, a ostali neka ga pamte kako hoće", rekao je gradonačelnik i pozvao sve Beograđane koji žele da budu deo tog događaja da u novogodišnjoj noći dođu na Most na Adi.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin ukazao je da je Nenad Bogdanović bio čovek vizije koja se sprovodi u delo.

"Most na Adi bio je njegova vizija koja je sprovedena. On je oživeo i ideju o beogradskom metrou za koju se takođe nadam da će biti sprovedena", kazao je Hajdin.

Bogdanovićeva pomoćnica Gorica Mojović je rekla da je Bogdanović građanima ostavio u nasleđe lepši, bogatiji i svetliji Beograd, a da knjiga svedoči o tome kakav je bio i kakvog ga pamtimo.

"Rokovi koje je davao za završetak poslova bili su deset do 15 dana, a odmah po njihovom završetku započinjao je nove", dočarala je Mojevićeva jedan segment Bogdanovićeve ličnosti, podsetivši da su za vreme njegovog mandata završeni Beogradska arena, Jugoslovensko dramsko pozorište, rekonstrukcija Nemanjine i Savske ulice, izgradnja garaže ispod Starog dvora…

Jedan od autora predstavljene knjige, novinar Bojan Ljubenović, istakao je da Bogdanović nije bio klasičan srpski političar.

"Izgledalo je kao da nije čovek iz Srbije, već da smo ga dobili iz neke nemačke donacije, da ovde uvede red", kazao je Ljubenović ističući da kod Bogdanovića nije važio princip "burazerske ekonomije", već princip štednje.

Kao neki od projekata koje je Bogdanović realizovao u Beogradu, spomenuta je izgradnja Beogradske arene, integrisan sistem privatnog i javnog gradskog prevoza, obnove pozorišta, škola i vrtića.

Knjiga "Nenad Bogdanović — graditelj sa dušom umetnika" sadrži izvode iz intervjua i citate Nenada Bogdanovića. Izvode iz knjige čitao je glumac Svetozar Cvetković.

Nenad Bogdanović je na čelo Gradske Vlade Beograda došao 2000. godine. Prvi neposredno izabrani gradonačelnik Beograda postao je 2004. godine. Preminuo je 2007. godine.PODACI O FIRMI

Naziv: Demokratska stranka
Adresa: Krunska 69
Grad: Beograd 11000
e-mail: redakcija@ds.org.rs
Web: www.ds.org.rs
Tel: 0113443003
Kontakt osoba:
Ime: Veb redakcija DS
Funkcija: Info/web
Tel:
e-mail: redakcija@ds.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Predavanje "Kako do posla u 21. veku" i panel diskusija održani su za nastavnike beogradskih škola

Danas, 03. oktobra u ComTrade školi na Novom Beogradu okupili su se nastavnici, direktori i pedagozi... Više...

Predavanje na temu Kako do posla u 21. veku održano je za srednjoškolce grada Kragujevca

U petak 24. marta, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, održano je predavanje na temu "Kako do posla... Više...

Škole u Aranđelovcu dobile su svoje primerke knjiga

Ekonomsko - ugostiteljska škola "Slobodan Minić" bila je domaćin na predavanju "Kako do posla... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed