Upoznajmo se, promenimo s(v)e!

Beograd, 07. Decembar 2011. PR Objave: Najava -

Upoznajmo se, promenimo s(v)e!

Upoznavanje sa osobama sa mentalnim poremećajima je nekim srednjoškolcima iz Pančeva, Smedereva i Beograda promenilo život. Korisnici psihijatrijskih službi i članovi organizacije "Duša", uključili su se u projekat Građanskih inicijativa "Aktivizmom do naših prava", i uspostavili kontakt sa oko 80 đaka iz ova tri grada.

Upoznavanje sa osobama sa mentalnim poremećajima je nekim srednjoškolcima iz Pančeva, Smedereva i Beograda promenilo život. Korisnici psihijatrijskih službi i članovi organizacije "Duša", uključili su se u projekat Građanskih inicijativa "Aktivizmom do naših prava", i uspostavili kontakt sa oko 80 đaka iz ova tri grada.

Ovo je ujedno i tema izložbe fotografija koja će se održati 10. decembra 2011. godine od 20:30 u ArtCENTRU, Kralja Petra 71, Beograd. Na izložbi biće prikazani njihovi susreti ali i akcije koje su đaci samostalno pokrenuli u ovim gradovima. O rušenju predrasuda i utiscima nakon upoznavanja govoriće đaci i članovi organizacije "Duša" a prisutnima će se obratiti i predstavnici i Građanskih inicijativa i Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je podržalo ovaj projekat.

Učeći o problematici mentalnog zdravlja, ljudskih prava, diskriminacije i omladinskog aktivizma na seminarima u toku prethodnih meseci, ovi mladi ljudi su uzeli stvari u svoje ruke i samostalno pokrenuli projekte u svojim školama. Zahvaljujući njihovoj akciji, Gimnazija u Smederevu je dobila aparat za tople napitke a uskoro će i prodajna likovna izložba kako bi se prikupila pomoć za azil za pse, ormarići za školu i još neke humanitarne akcije. Besplatni časovi hemije za prijemni ispit, novčana pomoć za đake slabijeg materijalnog  statusa i povezivanje sa Medicinskom školom u Užicu, su akcije koje su pokrenuli đaci Farmaceutsko-fiziotarapeutske škole u Beogradu. U Pančevu je već organizovan mali turnir u šahu između profesora i učenika, a u planu im je školski časopis, obezbeđivanje kvalitetne prakse za učenike i sportski turnir u košarci. Ovi i ostali projekti biće predstavljeni na izložbi a više detalja o njima pronaćićete na: http://aktivizmomdonasihprava.wordpress.com/.

Druženje đaka i osobama sa mentalnim poremećajima će se nastaviti kako kroz njihove akcije tako i kroz planirane posete đaka specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević" u Padinskoj Skeli.

Osim smanjenje predrasuda o osobama sa mentalnim poremećajima i njihovog povezivanja sa mladima, cilj projekta bio da srednjoškolci ova tri grada nauče osnove aktivizma, pisanje projekata, osnaže se i motivišu da samostalno sprovode svoje ideje u školi, svojoj okolini i gradu. U tome su im pomogli treneri Građanskih inicijativa, članovi organizacije "Duša", studenti katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i direktori/ke i profesori/ke škola koje pohađaju.

Projekat "Aktivizmom do ljudskih prava" sprovode Građanske inicijative a finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprava za ljudska i manjinska prava.PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Samostalna izložba: Nina Todorovic - "Intersticijalno"

Samostalna izložba: Nina Todorovic - "Intersticijalno" biće održana od 7. marta u 19 časova do... Više...

Samostalna izložba "Crna hronika"

Izložbom "Crna hronika" u Galeriji 73, Aleksandrija Ajduković predstaviće se 29. novembra u 19... Više...

Godišnja izložba Foto saveza Srbije: Na tragu svetlosti 2012

Uspešna saradnja Galerije 73 i Foto saveza Srbije nastavlja se treću godinu za redom u vidu organizovanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed