Održana Druga sednica Skupštine Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije

Novi Sad, 04. Oktobar 2010. PR Objave: Najava -

Održana Druga sednica Skupštine Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije

Studentska konferencija akademija strukovnih studija Srbije obaveštava javnost da je 30.09.2010. godine u zdanju Skušpštine AP Vojvodine u Novom Sadu, održana Druga sednica Skupštine Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, na kojoj su prisustvovali predstavnici studentskih parlamenata visokih škola strukovnih studija iz čitave Republike Srbije.

Studentska konferencija akademija strukovnih studija Srbije obaveštava javnost da je 30.09.2010. godine u zdanju Skušpštine AP Vojvodine u Novom Sadu, održana Druga sednica Skupštine Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, na kojoj su prisustvovali predstavnici studentskih parlamenata visokih škola strukovnih studija iz čitave Republike Srbije.

Skup je otvorio prof.dr Zoltan Jegeš, pokrajinski sekretar za obrazovanje Vlade AP Vojvodine.
Pozdravljajući učesnike kao kolege, pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš je kazao:
- Problemi nastavnika i studenata strukovnih studija su zajednički i to mi je dobro poznato jer kao profesor strukovnih studija radim još od 1974. godine. Jedan od njih, odnosi se na nastavak školovanja. Po sadašnjim propisima moguć je prelazak na fakultete, ali na drugu godinu studija. Prilikom definisanja izmena zakona o visokom obrazovanju bilo je reči o uvođenju mastera strukovnih studija, koje, kao i doktorske strukovne studije, poznaje visoko obrazovanje u drugim evropskim zemljama. Stoga, poručio je Jegeš, vaši zahtevi da tražite uvođenje master strukovnih studija potpuno su umesni. Drugi problem o kome je govorio prof. dr Zoltan Jegeš, a tiče se inžinjerskih strukovnih studija, odnosi se na potrebu uvođenja licenci za ova zanimanja.
Poželevši učesnicima Skupštine uspešan rad, Jegeš je potencirao značaj postojanja ovih obrazovnih profila, koji svoje znanje stiču, pre svega, praktičnim radom na projektima tokom svog studiranja.

Na sednici je doneto niz veoma važnih odluka za stvaranje infrastukture Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, od kojih izdavajmo:
- Statut Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije (u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju),
- Deklaraciju o uvođenju master strukovnih studija u visokoobrazovni sistem Republike Srbije.

Predmetnom deklaracijom jasno se stavlja do znanja državnim organima da je imperativno neophodno uvesti i master strukovne studije, analogno postojanju master akademskih studija, a u skladu sa noramama ravnopravnosti svih studenata u Republici Srbiji.

Takođe, Skupština Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije imenovala je i članove Predsedničkog saveta Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, kao izvršnog tela Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, i to:
- Nenad Stojanović, predsednik Skupštine;
- Aleksandar Veselinović, potpredsednik Skupštine;
- Petar Puzović, sekretar Skupštine;
- Mario Spasić, predstavnik u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje Republike Srbije;
- Zlatko Vojnić-Purčar, predstavnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje Vlade AP Vojvodine;
- Dušica Vukosavljević, predsednika skupštinskog Odbora za tehničko-tehnološke nauke;
- Jasna Ribić, predsednika skupštinskog Odbora za medicinske nauke i
- Miloš Cvjetković, predsednik skupštinskog Odbora za društveno-humanističke nauke.

Ujedno, u pauzi skupštinskog zasedanja održana je i prva konstitutivna sednica Predsedničkog saveta Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije, koji je doneo odluke o osnovanju regionalnih centara Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije i to:
- Regionalni centar za Centralnu Srbiju osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija Trstenik i regionalni koordinator je Mario Spasić;
- Regionalni centar za Jug Srbije osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac i regionalni koordinator je Aleksandar Veselinović;
- Regionalni centar za Grad Beograd osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd i regionalni koordinator je Nenad Stojanović;
- Regionalni centar za Kosovo i Metohiju osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke tehničke škole strukovnih studija Zvečani i regionalni koordinator je Ivan Baščarević;
- Regionalni centar za Zapadnu Srbiju osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke tehnološke škole strukovnih studija Šabac i regionalni koordinator je Aleksandar Čavić;
- Regionalni centar za Vojvodinu osnovan je u Studentskom parlamentu Visoke škole za obrazovanje vaspitača strukovnih studija Subotica i regionalni koordinator je Zlatko Vojnić-Purčar.

Predsednički savet osnovao je i Komisiju za međunarodnu saradnju i Komisiju za studentski standard i vannastavne aktivnosti.

Takođe, na sednici je usvojen i Zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije da veću pažnju posveti Studentskoj konferenciji akademija strukovnih studija Srbije, jer je dosadašnji odnos Ministarstva prosvete ocenjen kao nedovoljno kooperativan i neefikasan, što može dovesti i do kršenja prava studenata u Republici Srbiji.

U skladu sa članom 22. st. 1. i 3. Zakona o visokom obrazovanju (Službeni glasnik RS broj 76/2005), na sednici predstavnika studentskih parlamenata visokih škola strukovnih studija Srbije dana 26.04.2010. godine u Beogradu osnovana je Studentska konferencija akademija strukovnih studija Srbije.
Studentska konferencija akademija strukovnih studija Srbije je ustanova osnovana Zakonom o visokom obrazovanju, radi ostvarivanja zajedničkih interesa studenata kao partnera u procesu visokog obrazovanja u Srbiji, koordiniranja rada i utvrđivanja zajedničke politike studentskih parlamenata visokih strukovnih škola u Srbiji i obavljanja ostalih poslova utvrđenih Zakonom.PODACI O FIRMI

Naziv: PRObjave
Adresa: Šekspirova 3
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: redakcija@probjave.com
Web: www.probjave.com
Tel: 062/8 360 659
Kontakt osoba:
Ime: Dragan Varagić
Funkcija: CEO PRObjave.com
Tel:
e-mail: redakcija@probjave.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Upoznajte MBA studente i poslodavce vodećih kompanija - Prvi MBA Career Fair

Prvi regionalni MBA Career Fair (sajam karijere) održava se paralelno sa najvećom HR konferencijom... Više...

MBA program ključan za razumevanje biznisa - Intervju sa Majom Pešić (Coca-Cola Hellenic)

Maja Pešić, svoje bogato iskustvo iz oblasti HR-a, upotpunila je radom u kompaniji Coca-Cola Hellenic... Više...

COTRUGLI dodeljuje stipendije za MBA studije

Poslovna škola COTRUGLI otvorila je prijave za stipendije u okviru MBA programa koji je namenjen... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed