Srbija dobila 3 mesta na startu za elitu i 4 za vozače do 23 godine za SP u Melburnu

Beograd, 19. Avgust 2010. PR Objave: Saopštenje -

Srbija dobila 3 mesta na startu za elitu i 4 za vozaÄe do 23 godine za SP u Melburnu

Srbija je dobila pravo da prijavi petoricu vozača, od toga će trojica startovati u kategoriji elita na Šampionatu sveta u Melburnu od 29. septembra do 3. oktobra saopštila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Srbija je dobila pravo da prijavi petoricu vozača, od toga će trojica startovati u kategoriji elita na Šampionatu sveta u Melburnu od 29. septembra do 3. oktobra saopštila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Srbija je 16. nacija u Evropi, izuzimajući zemlje koje su se kvalifkovale kroz svetsku listu (Pro tur) i dobila je pravo na tri vozača u durmskoj trci. U toj grupi su i Norveška, Velika Britanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Litvanija, Estonija i Irska. Kroz Pro tur pravo da prijave 14, a da stratuje devet vozača, dobile su Španija, Italija, Belgija, Astralija, SAD, Rusija, Švajcarska, Nemačka u Holandija, dok je Kazahstan dobio takođe mogućnost da prijavi 14, ali da stratuje sa šest vozača.

U kategoriji bicklista do 23 godine, Srbija je dobila mogućnost da prijavi osam biciklista i četvorica da stratuju. U toj grupi su i Španija, Moldavija, Austrija i Norvešaka, a Srbija je zauzela 18. mesto na listi. U glavnoj grupi (deset prijavljuju, petorica stratuju) je 15 zemalja.

U vožnji na hronometar, svaka zemlja može da prijavi četvoricu vozača, od toga dvojica imaju prvo da startuju.

Zemlje koje imaju svetske šampione imaju prvo da na start izvedu jednog vozača više od odobrenog broja.

UCI je kriterijume odredio na osnovu rang lista evropskih zemalja zaključno sa 15. avgustom, ne računajući zemlje koje imaju i plasman na svetskoj rang listi na osnovu bodova pro tur ekipa: nacija u plasmanu od 1. do 7. mesta prijavljuje devet biciklista, ali šestorica mogu da voze, a zemlja plasirana od 8. do 16. mesta prijavljuje petoricu, a trojica mogu da voze.

Za vozače do 23 godine, uslov je bio da Srbija 15. avgusta bude među 26 nacija "Evropa tura". Da se plasirala od 1. do 15. mesta imala bi pravo na deset biciklista (petorica mogu da startuju), ali je rangirana od 16. do 20. mesta i po tome će moći da prijavi osmoricu (četvorica startuju).

- Ovo je, na neki način nagrada, za trud cele biciklističke organizacije, pre svih takmičara i trenera, ali i klubova i BSS koji je u veoma teškoj materijalnoj situaciji uložio ogroman napor da sporvede program skoro u celini – kaže predsednik BS Srbije Dragan Dostanić. – Sa manje vozača, dvojica ili jedan, ostale su, na primer od evropskih nacija Belorusija, Švedska, Letonija, Grčka, Rumunija... Mađari nemaju uopšte kvalifikovanog vozača. Međutim, ostaje pitanje kako da odemo u Melburn. Avionske karte su preskupe, smeštaj takođe. Finansijska situacija u BSS je veoma loša, sport je najviše pogođen budžetskim restrikcijama, a veoma je teško, skoro nemoguće, iako ulažemo mnogo truda, da nađemo sponzore, pa ovim putem još jednom pozivam sve prijatelje biciklizma da nam pomognu da učestvujemo na ovom šampionatu sveta i da ne prekinemo kontinuitet...

Prošle godine na SP u Mendrsiju u Švajcarskoj, u kategoriji vozača do 23 godine Gabor Kasa je odustao. Odustali su u trci za elitu na teškoj stazi Nebojša Jovanović, Žolt Der i Esad Hasanović.

Šampion sveta u eliti u Mendrisiju postao je Australijanac Kadel Evans koji će na "svom" drumu pokušati da je odbrani.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

Ključne reči

biciklizam, svetsko prvenstvo

POVEZANI SADRŽAJI

Sportski Garmin satovi koje koristi vojska SAD na MilitaryShop.rs

Pregledajte u e-trgovini MilitaryShop.rs izbor Garmin sportskih satova, čiji je prvi kupac bila... Više...

Ako planirate da idete na Mundijal u Rusiju, moraćete da imate i ovo

U Beogradu radi konsultacijoni centar FAN ID za sve navijače koji planiraju da idu na Svetsko prvenstvo... Više...

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed