Jelena Petrović osvojila bronzu u sprintu na SP u Rijeci

Beograd, 31. Maj 2010. PR Objave: Saopštenje -

Jelena PetroviÄ osvojila bronzu u sprintu na SP u Rijeci

Srpska reprezentativka Jelena Petrović osvojila je bronzanu medalju na 15. šampionatu sveta za juniorke u Rijeci u disciplini sprint. U polufinalu, poražena je od mađarske kuglašice Edit Saš sa 2:0 u setovima (110:74 i 87:80).

Srpska reprezentativka Jelena Petrović osvojila je bronzanu medalju na 15. šampionatu sveta za juniorke u Rijeci u disciplini sprint. U polufinalu, poražena je od mađarske kuglašice Edit Saš sa 2:0 u setovima (110:74 i 87:80).

Ovo je prva medalja juniorki Srbije na šampionatu sveta. Juniori su osvojili ekipno zlato, kao i zlato (Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi) i srebro (Aleksandar Milinković i Miloš Simijonović) u tandemima. Petrovićeva ima i ekipnu kadetsku bronzu sa Šampionata sveta prošle godine u Detenhajmu.

- Presrećna sam, ovo mi je prva godina za juniorke i, iskreno, nisam očekivala da u sprintu dođem do medalje – rekla je Jelena Petrović koju su povukli sa doping kontrole jer nije mogla da se ispiški, da ne bi proglašenje kasnilo, ali je posle uručenja bronze morala da se vrati. - Ova disciplina je veliki rulet, pokazalo se to i na ovom šampionatu jer su ispale neke velike svetske zvezde. Ja sam eliminisala Nemicu i Slovenku koje su bile u krugu favorita. U polufinalu, bilo mi je teško, osetila sam veliki umor.

Petrovićeva, koja je odigrala četiri meča za četiri sata, nije imala svežinu, a selektor Julijana Vukadinović je prokomentarisala:

- Dala je sve od sebe, veoma sam zadovoljna kako je igrala i još više kako se borila. Žalila mi se u toku polufinalnog meča da joj noge otkazuju i da je hvataju grčevi. Pokazalo se, takođe, još jednom da je njen hitac za ove staze. Kada pogodi, odlično pada...

Borba za ulazak u polufinale, koje je garantovalo i najmanje bronzanu medalju, bila je veoma uzbudljiva. Protivnica Jeleni Petrović bila je Anja Kozmus najbolja igračica iz ekipnog dela vicešampionske ekipe Slovenije.

Prvi set dobila je Slovenka sa 97:86, a Jelena Petrović nije iskoristila to što je Kozmusova dve vezane pozicije (leva tri čunja) očistila čunj po čunj...U drugom setu, sjajna igra Jelene Petrović, sa jednom devetkom u čišćenju, i pobeda 99:91. Pristupilo se izvođenju zlatnih kugli. Petrovićeva je loše počela, srušila je četvorku, ali je i Slovenki zadrhtala ruka i oborila je peticu. Drugom kuglom srpska reprezentativka je srušila pet čunjeva i kada su svi u publici pomislili da je dala šansu Kozmusovoj – šok: Slovenka je probila kroz sredinu četiri čunja. Poslednjom kuglom Jelena Petrović je odigrala levi loh i oborila osmicu, ljuljao se i desni "seljak", Kozmusova je probala da parira, ali je srušila sedmicu i sa 17:16 Srbija osvojila prvu medalju za ženski deo reprezentacije na Prvenstvu sveta!

I u drugom kolu Jelena Petrović je priredila lep doživljaj navijačima, skinula je sa staze Nemicu Dolhajmer sa 2:0 u setovima 91:83 i 98:92.  U predhodnom bloku ispala je i druga Nemica Sina Bajzer. Eliminisala je Hrvatica Jasmina Dubić posle 1:1 u setovima i zlatnih kugli 23:22!

Jelena Petrović je protiv Makedonke Gievske, odlično odigrala u prvom kolu sprinta i pobedila sa 2:0 u setovima (103:68 i 92:88). Igrala je smireno, bez promašaja i prošla u drugo kolo.

Mladi Luka Popovčić (Hrvatska) zaustavio je u drugom kolu Vilmoša Zavarka u pohodu ka trećoj zlatnoj medalji na 15. Šampionatu sveta u Rijeci. U setovima je bilo 1:1, prvi je dobio Zavarko 107:93,  drugi Popovčić  107:97. Igrale su se tri dodatne "zlatne kugle" i na krilima navijača Popovčić je odigrao sjajno 21 čunj (šestica, osmica i sedmica) a Zavarko 16 (šestica, četvorka i šestica).

- Šta da se radi, nisam ni igrao toliko loše koliko mi je loše padalo – bio je neraspoložen Vilmoš Zavarko.- Popovčić je, sa druge strane, odlično odgirao završnicu, pala mu je i devetka u čišćenju...

Selektor Vojko Pavlović je dodao:

- Teško se igra kada ti ne pada dobro. Ostajale su mu teške pozicije u čišćenju a u pune čak i kada bi pogodio nije bilo pravog učinka...

Vilmoš Zavarko je u prvom kolu naišao na raspoloženog Čeha  Beličeka. U prvom setu bilo je 109:106, Zavarku je bila neophodna sedmica u poslednjem hicu za pobedu, srušio je – devetku!

U drugom setu, nerešen ishod  107:107 i morali su da razigravaju sa po jednom kuglom. Čeh je igrao prvi i srušio sedam čunjeva, Zavarko je oborio osam čunjeva i naš as, šampion sveta u tandemu sa Robertom Ernješijem je prošao u drugo kolo, gde ga je čekao mladi kuglaš Hrvatske, još kadet Popovčić. Golobradi dečak je priredio veliko iznenađenje eliminisavši Nemca Pansu. Posle 1:1 u setovima, igrale su se tri "zlatne kugle" i Popovčić je bio bolji 19:18!

- Bilo je teško i napeto, Čeh je sjajno "otvarao" i čistio, ali i ja - pričao je Zavarko posle meča. – Bio sam ubeđen u pobedu, poslao sam "bombu" dodatnom kuglom, morala je da bude devetka...

Biljana Vujackov ispala je u prvom kolu sprinta u Rijeci, ali je, iako debitant, ostavila je odličan utisak. Izgubila je sa 2:0 od Nemice Sine Bajzer 94:97 i 82:100, ali se ni jednog trenutka predavala niti je imala strah od najbolje nemačke kuglašice.

- Nisam imala sreće u otvaranju u "čišćenju“, stalno su mi ostajali razdvojeni čunjevi i "stolice" – požalila se  Biljana Vujackov. – Nije mi pala ni jedna devetka, koje su u ovakvim disciplinama veoma važne.

Selektor Julijana Vukadinović je zadovoljna:

- Ušla je u meč bez respekta, pokazala da ima potencijal. Odigrala je bez promašaja, uložila mnogo truda ali i potrošila dosta hitaca, jer su pozicije uvek bile komplikovane. Ovo joj je veliko iskustvo i nadam se da će joj koristiti...

Aleksandar Milinković i Marija Gajin, jedini srpski miks par na 15. juniorskom Šampionatu sveta u Rijeci, ispali su u prvom kolu od češke kombinacije Radim Metelka – Jana Rackova sa 2:0 u setovima (128:136 i 124:136).

- Nije smak sveta, ali objektivno nije to bio neki "strašan" par – rekao je selektor Vojko Pavlović. – Malo je uticalo i to što su igrali prvi od 8 časova, a Milinković je predhodnog dana dao sve od sebe i odigrao sjajno u muškim tendemima i osvojio srebro sa Milošem Simjonovićem, pa nije bilo svežine. U oba seta imali su u pune po nekoliko hitaca u "dame" a kada vam u ovakvim mečevima padnu dva čunja, teško može da se popravi...

Aleksandar Milinković je iskreno priznao:

- Nisam osećao noge, kugla me nije slušala, činilo mi se da ide gde ona hoće...

Marija Gajin se požalila na loša otvaranje u "čišćenju":

- I u prvom, a pogotovo u drugom setu, posle dobrih kugli pale su nam dve sedmice ali su ostali razdvojeni čunjevi, u drugom smo imali iz odličnih hica zadnje "stolice". Na žalost, i ono što nam je dobro ostalo posle prvog hica, nismo uspešno rešavali, trošli smo mnogo kugli...

U ovoj dicplini dogodilo se veliko iznenađenje! Favorizovane domaćine, dva miks para Hrvatske, eliminisali su četvrtfinalu Francuzi i Italijani! Bio je ovo značajan dan za celokupno svetsko kuglanje, jer ove zemlje, osim u sprintu nikada nius osvajale medalje ali i potvrda da domaći teren i publika mogu da budu veliko opterećenje... Francuzi su otišli i dalje pobedili su Italijane u polufinalu i osvojili, kasnije, srebro...

Rezultati, miks parovi, finale: Austrija (Aleksandra Ploner – Filip Vsetecka) - Francuska (Margo Gribelin – Antoni Rubije) 1:1 (13:19). Konačan plasman: 1. Austrija, 2. Francuska, dve bronze Italija (Stefani Šulzhorn – Manuel Hofer) i Slovenija (Nada Savič – Igor Ćosič).

Rezultati, sprint – žene, finale: Rada Savić (Slovenija) - Edit Šaš (Mađarska) 1:1 (17:14). Konačan plasman. 1. Rada Savič (Slovenija), 2. Edit Saš (Mađarska), dve bronze: Jelena Petrović (Srbija) i Valentina Dolić (Hrvatska).

Muškarci, finale: Lukas Huber (Austrija) - Nikola Uzelac (Hrvatska) 2:0. Konačan plasman: 1. Lukas Huber (Austrija), 2. Nikola Uzelac (Hrvatska), dve  bronze Bogdan Dudaš (Rumunija) i Rajner Satič (Nemačka).

U pojedinačnom finalu u subotu 29. maja igraće Vilmoš Zavarko, Dalibor Popov, Miloš Simijonović, Slobodan Simonović i Robert Ernješi, kao i Livija Santo, Jelena Petrović i Marija Gajin.

Bilans medalja
1. Nemačka  2 1 2 5
2. Srbija 2 1 1 4
3. Austrija  2 0 0 2
4. Slovenija 1 1 1 3
5. Hrvatska 0 1 3 4
6. Mađarska  0 1 1 2
7. Slovačka 0 1 1 2
8. Rumunija 0 0 2 2
9. Francuska 0 0 1 1
10. Italija 0 0 1 1
Napomena: kolone znače zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i ukupno. U sprintu i miksu dodeljuju se dve bronze.PODACI O FIRMI

Naziv: Kuglaški savez Srbije
Adresa: Deligradska 27/III
Grad: Beograd 11000
Web: www.kuglanje.cilj.org
Tel: + 381 11 2645780

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Ako planirate da idete na Mundijal u Rusiju, moraćete da imate i ovo

U Beogradu radi konsultacijoni centar FAN ID za sve navijače koji planiraju da idu na Svetsko prvenstvo... Više...

Podeljene titule srpskom podmlatku u kuglanju

Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos) u konkurenciji juniora, Miloš Vojnović (Senta Visa prom)... Više...

Goran Čaluković i Ivana Ivanović pobednici u Kraljevu

Goran Čaluković, prvotimac superligaša Metalca iz Gornjeg Milanovca i Ivana Ivanović, kuglašica... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed