Udruživanje i finansiranje poljoprivrednika Bačke - ključni faktori uspeha poljoprivrede i napretka regiona i cele zemlje

Kula, 13. Maj 2010. PR Objave: Saopštenje -

Udruživanje i finansiranje poljoprivrednika BaÄke - kljuÄni faktori uspeha poljoprivrede i napretka regiona i cele zemlje

Na inicijativu više od 60 krupnih poljoprivrednih proizvođača na području sa preko 650.000 ha obradivog zemljišta iz Sivca, Apatina, Sombora, Kule, Crvenke, Kljajićeva, Svilojeva, Sonte i Odžaka realizovana je Javna panel diskusija: Investicioni potencijali agrobiznisa i ruralne ekonomije - Udruživanje i finansiranje poljoprivrednika.

Na inicijativu više od 60 krupnih poljoprivrednih proizvođača na području sa preko 650.000 ha obradivog zemljišta iz Sivca, Apatina, Sombora, Kule, Crvenke, Kljajićeva, Svilojeva, Sonte i Odžaka realizovana je Javna panel diskusija: Investicioni potencijali agrobiznisa i ruralne ekonomije - Udruživanje i finansiranje poljoprivrednika. Cilj skupa je bio da se putem javne diskusije otvore, pokrenu i nađu rešenja za pitanja koja su od strateškog značaja za ruralni i poljoprivredni napredak regiona i Srbije.

Panel diskusiju je otvorio mr Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za sektor agrarne operative i finansijskog upravljanja, a učestvovali su i uvaženi stručnjaci prof. dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dr Snježana Tolić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka. Ispred glavnog domaćina skupa ProCredit banke, vodeće banke u podršci razvoju domaće poljoprivrede, govorio je Ranko Makivić, regionalni direktor ProCredit banke. O potencijalima za finansiranje i udruživanje poljoprivrednika u ovom okrugu govorili su i Goran Pejović, MZ Sivac, kao odabrani predstavnik krupnih poljoprivrednih proizvođača, Vojislav Malešev iz Udruženja paora 100P Plus, Đorđe Mišković iz Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao i predstavnici ambasada, komora, ekspertsko-razvojnih organizacija, privrednika i najznačajnijih nacionalnih i lokalnih medija.

"Dva ključna faktora uspeha u poljoprivredi su: udruživanje poljoprivrednika i finansiranje proizvodnje. Uloga države jeste da kroz mere podsticaja pomogne udruživanje poljoprivrednika, ali i da finansijski potpomogne proizvodnju. Podsticaji države su od ključnog značaja i verujemo da ovogodišnjim merama uspevamo da pokrijemo sve značajne aspekte poljoprivredne proizvodnje čime se direktno podiže konkurentnost našeg poljoprivrednog proizvođača"- izjavio je mr Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za sektor agrarne operative i finansijskog upravljanja.

Profesor dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, je istakao da su ovakvi skupovi neophodni jer je blagovremeno informisanje poljoprivrednika i njihovo stalno obrazovanje od presudne važnosti za organizovanje konkurentnije proizvodnje na gazdinstvima.

"Kao domacin Panela, ProCredit banka nastavlja sa svojom podrškom razvoju poljoprivredne proizvodnje kroz mogućnost da se svi zainteresovani proizvođači upoznaju sa najaktuelnijim dešavanjima i potencijalima u tom sektoru", kaže Ranko Makivić, regionalni direktor ProCredit banke.

"Pokretanje tema udruživanja i finansiranja poljoprivrednika i održavanje Panela je urađeno u pravom trenutku. Poslovno udruženje uvoznika poljoprivredne mehanizacije će uvek podržavati i učestvovati u događajima gde je na prvom mestu širenje znanja za sve kojima je u interesu da unaprede poslovanje i doprinesu razvoju regiona i zemlje", rekao je Đorđe Mišković, predsednik Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Prema rečima Gorana Pejovića, sekretara MZ Sivac, veliki broj poljoprivrednika koji su prisustvovali događaju je potvrdio da je potreba za ovakvim skupom bila opravdana, smatrajući da je ovo jedan od koraka u stvaranju ambijenta u kojem će poljoprivrednicima biti pružena sva neophodna podrška i smernice za najefikasnije načine udruživanja i finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Organizacioni odbor Panela čine: Snežana Gajdobranski, Regionalna privredna komora Sombor, Violeta Jovanović, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, Saša Gujanica, ProCredit bank a.d, Jovanka Arsić Karišić, CENTRAL EUROPEAN DEVELOPMENT FORUM – CEDEF, Goran Pejović, MZ Sivac, Goran Đaković, Agrobusiness Consulting, AGROPRESS i Ana B. Bovan, Bovan Consulting.PODACI O FIRMI

Naziv: Bovan Consulting
Adresa: Žorža Klemansoa 13
Grad: Beograd 11000
e-mail: consulting@bovan.eu
Web: www.bovan.eu
Tel: + 381 11 3036 133
Kontakt osoba:
Ime: Maja Barać Stojanović
Funkcija:
Tel: + 381 11 3036 134
e-mail: maja.barac@bovan.eu

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sberbank partner za uspešnu setvu i bolji rod

Sberbank Srbija je u susret prolećnoj setvi pripremila posebne uslove kredita za obrtna sredstva... Više...

Kako je ženama na rukovodećim pozicijama u Srbiji?

Najveća HR konferencija - Art of HR2 koja se održava 20. i 21. oktobra u Beogradu, okupiće vodeće... Više...

ProCredit banka nastavlja da brine o životnoj sredini - Prvi električni automobili u Srbiji

ProCredit banka će za potrebe prevoza koristiti sedam potpuno novih električnih automobila, što... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed