Srbija bez zemlje - Rasprodaja plodne grude strancima

Srbija, 27. Januar 2010. PR Objave: Objava -

Srbija bez zemlje - Rasprodaja plodne grude strancima

Četiri godine posle potpisivanja i ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, firme i građani iz zemalja članica EU moći će nesmetano i bez ikakvih ograničenja da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Četiri godine posle potpisivanja i ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, firme i građani iz zemalja članica EU moći će nesmetano i bez ikakvih ograničenja da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Tako može da se desi da najveće nacionalno bogatstvo pređe u ruke stranaca i to, po svemu sudeći, za male pare, s obzirom na veliku razliku u ceni, piše Nedeljni Telegraf u najnovijem broju. Jer u razvijenim zemljama EU, poput Holandije i Danske, hektar obradive zemlje vredi između 50.000 i 70.000 evra, a hektar najboljeg zemljišta u Bačkoj deset puta manje.

Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže da je svaka država koja je ulazila u EU o uslovima pregovarala za sebe. Tako su se, recimo, Mađari izborili za rok od "sedam plus tri godine", koliko će biti zaštićeni od eventualnih namera stranaca da kupuju njihovu zemlju.

- U našim pregovorima niko od stručnjaka van vlade nije pregovarao i dobili su četiri godine. Ne verujem da će se za to vreme izjednačiti cena zemlje u Srbiji i u Holandiji. Ovako se nacionalno bogatstvo prodaje veoma jeftino - kaže Prostran, i dodaje da bi za 10 godina možda i došlo do više cene u prometu.

Srbija, inače, ima 5,11 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga je 4,25 miliona obradivo. Samo u Vojvodini ima 1,65 miliona hektara obradivog zemljišta. Prostran ističe da će u ovako siromašnoj zemlji, još siromašniji seljaci lako pristati da prodaju zemlju za male pare. Posledica bi moglo da bude da stranci ne seju pšenicu ako im se ne isplati, pa ćemo, ako je ne bude dovoljno, morati da je uvozimo. Osim toga, nestaće mali proizvođači jer neće moći zastarelim traktorima da se bore s konkurencijom.

 PODACI O FIRMI

Naziv: Pharos - Izdavačko - trgovačko preduzeće doo
Adresa: Trg Nikole Pašića 7/1
Grad: Beograd 11000
Web: www.nedeljnitelegraf.co.rs
Tel: 011 3285-436

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Deezer 'Shows' u više od 51 zemlje širom sveta

Fanovi širom Evrope i Južne Amerike sada mogu pristupiti lokalnim i globalnim podkastima pomoću... Više...

Jubilej najvećeg internet foruma u Srbiji: Krstarica slavi 30-milionitu poruku

Forum Krstarice ovih dana slavi jubilej – 30-milionitu poruku: http://forum.krstarica.com/ Više...

Zvučni šnajderaj - Koncerti mladih autora iz Srbije i Nemačke

Sedam mladih kompozitora iz Srbije i Nemačke predstavlja se delima napisanim specijalno za ovu priliku.... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed