Počinje Etnološka jesen u Muzeju Vojvodine

Novi Sad, 23. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -

PoÄinje EtnoloÅ¡ka jesen u Muzeju Vojvodine

U Muzeju Vojvodine, povodom održavanja manifestacije "Etnološka jesen" i predstojeće proslave povodom 162. godine rada i postojanja Muzeja Vojvodine, održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali v.d. direktora Muzeja Vojvodine, Vladimir Mitrović i autorka izložbe dozidnica "Kad u kujni vlada red...", Ljiljana Trifunović.

Prema rečima gospodina Mitrovića, Muzej Vojvodine je kompleksan Muzej, koji trenutno predstavlja najveću muzejsku instituciju između Budimpešte i Atine. Povodom proslave dana Muzeja, koja će se održati 26. oktobra, Mitrović se osvrće na proteklu radnu godinu:
"U analima muzeja, ova godina ostaće upamćena po velikoj i složenoj izložbi "Zavičaj na Dunavu – suživot Srba i Nemaca u Vojvodini" koja je trenutno postavljena u Ulmu, a početkom sledeće godine će biti preneta u evropsku prestonicu Brisel. Ovu godinu ćemo pamtiti i po veličanstvenoj izložbi "Kasnoantičkih šlemova" na kojoj smo po prvi put primenili najsvremenije muzeološke principe izlaganja. Godinu ćemo pamtiti i po raznovrsnim knjigama koje smo publikovali iz oblasti etnologije, istorije umetnosti i arheologije. Publikacije su ovog puta štampane na više jezika: srpskom, mađarskom, nemačkom i engleskom."

Ove godine, odlučeno je da se predstavi bogata kolekcija Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine i da se prikaže život srodnih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Tim povodom se organizuje "Etnološka jesen".

Kako centralno dešavanje manifestacije čini izložba dozidnica "Kad u kujni vlada red.." autorka Ljiljana Trifunović, na današnjoj konferenciji za novinare, razjasnila je funkciju i pojam dozidnica, ističući da je pojam dozidnica prisutan u inventarnim knjigama Etnološkog odeljenja od 1974. godine.

Kako ona navodi, na izložbi će biti izloženo 65 dozidnica. Pet dozidnica će biti u ambijentalnim celinama, a preostalih 60 na podloškama raspoređenim u prostoru.

Etnološko odeljenje Muzeja Vojvodine je i ovaj put spremilo iznenađenje za sve posetioce na dan otvaranja izložbe, 26. oktobra u 19 časova.

Manifestacija "Etnološka jesen" održaće se od 22. oktobra do 18. decembra u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.PODACI O FIRMI

Naziv: Muzej Vojvodine
Adresa: Dunavska 35
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: muzejvojvodine@nscable.net
Web: www.muzejvojvodine.org.rs
Tel: +381 21 525-059

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Više od 5 miliona dinara za Narodni muzej u Beogradu od građana Srbije

Željni da pomognu otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu, građani Srbije prikupili su 5.673.244 dinara... Više...

Građani Srbije do sada prikupili više od 30.000 evra za otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu

Prema poslednjim podacima, više od 30.000 evra prikupljeno je kroz kampanju "Otvorimo zajedno Narodni... Više...

Dela Save Šumanovića i Nadežde Petrović izložena u tržnom centru

U okviru nacionalne kampanje Zaječarskog piva, "Otvorimo zajedno Narodni muzej", proteklog vikenda... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed