Opština Kula se uključila u promociju mentalnog zdravlja u Srbiji

Kula, 11. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -

OpÅ¡tina Kula se ukljuÄila u promociju mentalnog zdravlja u Srbiji

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja 10.oktobra - opština Kula se uključila u promociju mentalnog zdravlja u Srbiji pod motom "Otvorimo vrata". Kampanju je pokrenula Humanitarna organizacija "Caritas" zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Nacionalnom komisijom za mentalno zdravlje, uz finansijsku podršku Evropske unije, a u partnerstvu sa SZO, Dobrotvornim fondom Srpske pravoslavne crkve "Čovekoljublje".

U okviru kampanje u Kuli je održan okrugli sto na temu:  Antistigma mentalnih bolesnika. Pored Svetozara Bukvića predsednika opštine Kula i Vladislava Varge direktora "Caritasa" za Srbiju i Crnu Goru, Vladislava Varge na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Srpske Pravoslavne crkve, Katoličke crkve, direktor Centra za socijalni rad, načelnik za društvene delatnosti, predsednik Društva MNRO, koordinator "Caritasa" za opštinu Kula, kao i druga stručna lica.

– Veoma je važno da razmenjujemo iskustva na ovu temu, kao i da promovišemo ovakve aktivnosti. Opština Kula je učinila veliki pomak kada je reč o brizi prema osobama sa mentalnim poremećajima. Stvorili smo uslove na zavidnom nivou u Dnevnom centru. Posebno bih istakao izuzetno zalaganje "Caritasa" na ovom polju u Ruskom Krsturu, dodao je Bukvić.

- Duševna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste. Kampanja ima za cilj da senzibilira društvo da u svoju zajednicu prihvati osobe koje imaju mentalne poteškoće, kao i da im pomogne u njihovim pravima na ljudsko dostojanstvo i lečenje u zajednici – rekao je Vladislav Varga, direktor "Caritasa" za Srbiju i Crnu Goru.  - Mentalna oboljenja se javljaju kod više od 25% ljudi tokom nekog perioda njihovog života – dodao je Varga.
- Zalažemo se da se svi korisnici uključe u neku oblike radnog angažovanja, ako nije moguće zapošljavanje, onda ih je potrebno uključiti u radnu terapiju. Na taj način dokazuju neku vrednost sebi, ali i društvu. Veoma je važna socijalizacija dece, vaspitanje  i uključivanje u društvo i smanjenje one stigme koju društvo ima prema njima – rekao je Marko Košutić, predsednik Društva MNRO u Kuli.PODACI O FIRMI

Naziv: Opština Kula
Adresa: Lenjinova 11
Grad: Kula 25230
Web: www.kula.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Svečana konferencija povodom promocije projekta i premijere filma "Vlasina 2015"

Forum „Vlasina", u saradnji sa Gradom Beogradom i Ministarstvom omladine i sporta, organizuje svečanu... Više...

Predstavljanje knjige "Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru"

U sklopu Sajma zapošljavanja LINK2Job 18.09.2015 . g. organizovano je predstavljanje knjige „Kako... Više...

Nek se svako dete raduje Božiću

Zajednička akcija VB Leasinga i Kola srpskih sestara Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed