Performans za decu: Balon, čaša vode i mobilni telefon

Beograd, 11. Septembar 2009. PR Objave: Obaveštenje -

Performans za decu: Balon, ÄaÅ¡a vode i mobilni telefon

U okviru izložbe Milice Živadinović "Vreme Tetraktisa" u Galeriji Doma omladine u subotu, 12. Septembra u 16:00 biće održana radionica za decu. Performans "Balon, čaša vode i mobilni telefon" je obrazovno-zabavnog karaktera i namenjen je pre svega deci uzrasta od 5 do 12 godina.

Osnovni cilj ove radionice za decu u kojoj se spajaju eksperiment, umetnost i igra, je povećanje naučne svesti i inspirisanje najmlađih uzrasta lepotom i misterijom Univerzuma u kojem živimo. Učesnici radionice su glavni akteri a ne pasivni posmatrači.

Duvanjem balona deca simuliraju VELIKI PRASAK – nastanak našeg Univerzuma i njegovu osnovnu osobinu – širenje. Zatim po balonu crtaju različite tipove galaksija i slušaju priču o tome od čega je sastavljen svemir i koje su osnovne sile koje njime upravljaju. Posle priče o kosmičkom sastavu, deca svečano ispijaju čašu čiste vode u kojoj se nalaze atomi Vodonika stvoreni u prva tri minuta posle Velikog praska. Na kraju se (uz slikovitu video-bim projekciju nebeskih tela) izvodi misaoni eksperiment sa mobilnim telefonom: svako dete zamisli svog druga na nekom nebeskom telu (u Sunčevom Sistemu, na najbližoj zvezdi, u najbližoj ili u najdaljoj galaksiji...) i pogađa koliko će vremena proteći od trenutka kada ga drug pozove (sa tog zamišljenog nebeskog tela) do trenutka kada će ovde, na planeti Zemlji, zazvoniti mobilni telefon. Na ovaj način (koristeći predmete i pojmove iz svakodnevnog života) deca postaju svesna, inače teško zamislive, veličine Univerzuma.

Performans je prvi put izveden na Evropskoj konferenciji SHOW PHYSICS na Univerzitetu u Ženevi (Švajcarska), aprila 2009. godine, a višedimenzionalna i multidisciplinarna izložba VREME TETRAKTISA Milice Živadinović je i više nego inspirativan prostor za njegovo premijerno izvođenje u Srbiji.

Na kraju radionice deci će Milica Živadinović dodeliti "kosmičanstvo", njihov novi pasoš za Kosmička putovanja!

Nakon radionice, u subotu, 12. Septembra od 19:00, zainteresovani mogu posetiti i predavanje Nataše Stanić o zvezdama, koje će biti održano u Planetarijumu na Kalemegdanu.PODACI O FIRMI

Naziv: Dom omladine Beograda
Adresa: Makedonska 22/IV
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@domomladine.org
Web: www.domomladine.org
Tel: 011/3248-202

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Uštedeo sam 15.000 dinara pri kupovini svog novog telefona - rekao je Vladimir koji je naručio telefon na Telera.rs

Naručivanje telefona preko interneta nikad nije bilo popularnije, pogotovo što internet prodavnice... Više...

Humanitarna radionica - Otkloni bagove, jer tvoj mozak voli učenje

U svakom ispitnom roku u proseku studenti barem jednom sebi postave pitanje: kako ja da zapamtim... Više...

Probudi preduzetnika u sebi

Da li si nekada razmišljao/la o tome kako bi bilo baš strava kada bi jednog dana mogao/la da pokreneš... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed