Početak rada najsveobuhvatnijeg srpskog B2B poslovnog portala

Novi Sad, 14. Juli 2009. PR Objave: Saopštenje -

PoÄetak rada najsveobuhvatnijeg srpskog B2B poslovnog portala

Na prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu ,departman za matematiku i informatiku - Klub profesora, održana je konferencija za novinare povodom početka rada otvorenog sveobuhvatnog B2B poslovnog portala namenjenog tržištu Srbije i regiona. Namena portala jeste stvaranje mogućnosti za efikasnu komunikaciju i razmenu informacija među preduzećima i koncipiran je tako da ga mogu koristiti gotovo sva preduzeća, nezavisno od veličine, delatnosti i načina poslovanja.

"Market4Net" (www.market4net.com) je B2B poslovni portal kome mogu da se priključe sva preduzeća, nezavisno od veličine i oblasti poslovanja. Njegova namena je obavljanje transakcija među preduzećima, predstavljanje vesti i aktuelnosti poslovnim partnerima, stvaranje mogućnosti za saradnju među postojećim poslovnim partnerima, stvaranje novih partnerstava, sve u svemu stvaranje tržišta za susretanje preduzeća i susretanje ponude i potražnje. Važno je naglasiti da se ovim portalom ne omogućava samo jednostavna trgovina među preduzećima, već mnogo šire mogućnosti saradnje. B2B sistemi u Srbiji su do sada, u većini slučajeva, bili privilegija velikih preduzeća, gde je saradnja jednosmerna – jedan veliki proizvođač ili distributer pojavljuje se u ulozi dobavljača, dok su ostali članovi sistema kupci preduzeća u čijem se vlasništvu sistem nalazi.

"Market4Net" portal ima veliki broj mogućnosti za članove, gde preduzeća koja učestvuju biraju koje opcije će koristiti. Ne postoje opcije "privilegovanog" članstva - svaki član može koristiti sve opcije portala i prilagođavati rad portala svojim željama i portebama. Prijavu na portal može napraviti svako preduzeće putem jednostavne strane za registraciju, a korišćenje portala je omogućeno trenutno.

Na "Market4Net" portalu svako preduzeće praktično kreira svoj profil, koji može da obuhvati kontakt podatke, tekstualni opis preduzeća, katalog proizvoda i usluga, grupne ponude proizvoda i usluga, potražnje za proizvodima i uslugama, fotografije preduzeća i proizvoda, kao i vesti i aktuelnosti. Preduzeća među sobom mogu da uspostavljaju on-line poslovna partnerstva, a svako preduzeće može ograničiti određene procese saradnje samo na poslovne partnere, čime se onemogućava primanje neželjenih poruka i reklama od strane drugih članova portala.

Primer kako ovakav portal može olakšati poslovanje jeste potraga za određenim proizvodima/uslugama po najpovoljnijim uslovima. Umesto brojnih telefonskih poziva, pretrage adresara, slanja ponuda e-mailom i dr, preko Market4Net portala moguće je napraviti pretragu za proizvodima korišćenjem jednostavnog pretraživača, jednostavnim klikom pokazati interesovanje za određene proizvode i to interesovanje poslati preduzeću koje te proizvode poseduje. Uz pokazano interesovanje mogu se poslati i poruke, prilozi, željeni način dostave i dr. Preduzeće koje je interesovanje primilo može odgovoriti na interesovanje uz korekcije količine proizvoda i cena za svaki proizvod pojedinačno, prema svojim mogućnostima. Na ovaj način dva preduzeća su napravila jednostavne pregovore o uslovima transakcije, uz obuhvatanje svih relevantnih podataka za transakciju. Pored toga, preduzeće koje traga za određenim proizvodima/uslugama može postaviti potražnju za njima, čekati da se drugi članovi portala jave i nakon toga izabrati najpovoljnije odgovore na potražnju.

Za sve nove događaje na portalu, preduzeće – član portala može primati e-mail poruke, čime se obezbeđuje trenutna informisanost o dešavanjima koja su bitna za preduzeće.
Iako je ovakav način poslovanja novitet za preduzeća u našoj zemlji i regionu, on sigurno predstavlja neminovnost u budućnosti, a ona preduzeća koja među prvima prepoznaju prednosti takvog poslovanja mogu među prvima da očekuju i korist od takvog pristupa.

Ovaj projekat je razvila i implementirala firma Net Project, koju je osnovala grupa studenata postdiplomskih studija Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Firma je osnovana upravo sa ciljem razvoja i implementacije projekta, u čemu je punu podršku dao i sam fakultet.

Projekat je realizovan u saradnji sa partnerskim firmama VTKOM iz Novog Sada i Fifoconsult (www.fifoconsult.co.rs)  iz Rume. VTKOM – Panline.Net Internet provajder zadužen je za tehničku implementaciju i podršku. Agencija Fifoconsult se bavi kreiranjem vizuelnog identiteta kroz sektore grafičkog dizajna, konsaltinga i menadžmenta u informacionim tehnologijama i odnosa sa javnošću-PR.

Agencija Fifoconsult je u ovaj projekat, i partnerski odnos sa firmom Net Project, ušla sa ciljevima daljeg prisustva na srpskom tržištu i daljeg podsticanja razvoja informatičke kulture u Srbiji kroz partnerske odnose sa srodnim firmama. Takođe, Agencija Fifoconsult kroz ovu saradnju vidi mogućnost informisanja pravnih subjekata u republici Srbiji po pitanju svog softverskog rešenja za istraživanje javnog mnjenja Fifosurvey (www.fifosurvey.com) koji je namenjen, kao tehnička podrška, agencijama za istraživanje javnog mnjenja, naučnim institucijama i kompanijama. Agencija Fifoconsult u ovom partnerskom odnosu, a prvenstveno po pitanju B2B portala Market4net, biće zadužena sa održavanje i dalji razvoj kreiranog vizuelnog identiteta, konsalting u informacionim tehnologijama i odnose sa javnošću - PR.

U poređenju sa zapadnim zemljama, elektronska trgovina u Srbiji je tek u povoju. Ako se posmatraju mala i srednja preduzeća, korišćenje nekog od sistema elektronske trgovine od strane preduzeća još uvek je izuzetak, a ne uobičajena stvar. Pojam elektronske trgovine najčešće asocira na prodaju proizvoda i usluga putem Interneta krajnjim potrošačima. Ovakav tip elektronske trgovine naziva se Business to Consumer ili B2C. Međutim, elektronska trgovina obuhvata i transakcije među samim preduzećima. Logično, ovakav tip elektronske trgovine nosi naziv Business To Business ili B2B. B2B poslovanje ne mora da obuhvata samo jednostavnu prodaju proizvoda i usluga putem Interneta, već i mnogo širu saradnju među preduzećima, koristeći specijalizovane Web portale za tu namenu. Ovakvo poslovanje donosi preduzećima višestruku korist, a korist od širokog korišćenja ovakvih sistema ima i ekonomija u celini. B2B poslovanje, između ostalog može da smanji administrativne troškove, smanji troškove traganja za proizvodima za kupce, smanji cenu robe povećanjem konkurencije među dobavljačima, smanji transakcione troškove, poveća fleksibilnost proizvodnje obezbeđivanjem isporuke tipa “just in time”, poveća kvalitet proizvoda povećanjem saradnje između prodavaca i kupaca, poveća prilike za saradnju između poslovnih partnera i da pruži mnoge druge prednosti kako za dobavljače tako i za kupcePODACI O FIRMI

Naziv: Agencija Fifoconsult
Adresa: Petra Kočića 1b
Grad: Ruma 22400
Web: www.fifoconsult.co.rs
Tel: 022476739

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održivo poslovanje kao merilo uspeha

Kompanija HEINEKEN Srbija povećala je upotrebu domaćih sirovina za proizvodnju piva za 150% od... Više...

Piraeus banka - profit i na kraju trećeg kvartala

Piraeus banka je tokom ove godine uspela da značajno unapredi svoje poslovanje, što najbolje ilustruje... Više...

ProCredit banka predstavila modele podrške malim i srednjim preduzećima i prve ekspoziture koje posluju bez gotovine na šalterima

Moderno bankarstvo za brži razvoj biznisa. ProCredit banka je početkom maja u Solunu priredila... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed