BASF i ekološka Formula 3

Beograd, 27. Juni 2009. PR Objave: Objava -

BASF i ekološka Formula 3

Prva Formula 3 na svetu, sa PremAir(r) katalizatorom kompanije BASF, uspešno završila probnu vožnju.

Ludwigshafen, Nemačka, jun 2009. godine – Odeljenje za katalizatore kompanije BASF učestvovalo je u izradi prvog trkačkog automobila dizajniranog i napravljenog od recikliranih sirovina. Prva Formula 3 na svetu, nastala u Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC) na Univerzitetu Warwick/Velika Britanija, uspešno je završila probnu vožnju.

BASF je za ovaj ekološki trkački auta obezbedio PremAir(r) katalizator, tehnologiju koja, primenjena na hladnjak automobila, eliminiše površinski sloj ozona, jedinjenja koje najviše doprinosi stvaranju smoga.

BASF-ov katalizator PremAir(r) prvi je komercijalni proizvod koji eliminiše štetni ozon iz vazduhu. Za razliku od stratosferskog ozona, koji nas štiti od sunčevih UV zraka, površinski ozon je glavna komponenta smoga i ozbiljan narušilac kvaliteta vazduha.

Na zagrejanim površinama, npr hladnjacima automobila i autobusa, PremAir(r) katalizator postaje uspešan eliminator smoga. Molekuli ozona u vazduhu prelazeći preko obložene površine pretvaraju se u molekule kiseonika odmah po kontaktu. Zavisno od dizajna hladnjaka, efikasnost eliminacije je i do 80%.

PremAir katalizatori se koriste na više od 3 miliona vozila u SAD i priznati su od strane California Air Resourse Board (CARB) kao efikasna tehnologija za smanjenje štetnog ozona. Sedam automobilskih kompanija već koristi PremAir katalizatore kako bi dobili sertifikat „vozila sa delimičnom nultom emisijom” (PZEV) od strane CARB-a.

Prva Formula 3 na svetu predstavlja dokaz praktične primene održivih i obnovljivih materijala i u takmičarskim moto sportovima. Ovo je prvi trkački automobil dizajniran i izrađen od obnovljivih materijala, kojem je očuvanje planete na prvom mestu.

Tokom 2001. godine, BASF-ovi PremAir katalizatori dobili su nagradu J. Dean Senswnbaugh od Asocijacije za upravljanje zagađenjem vazduha i otpadom (AWMA) koja se inače dodeljuje za izvanredna dostignuća kompanija i pojedinaca u oblasti kontrole zagađenosti vazduha i upravljanja otpadom.PODACI O FIRMI

Naziv: Grayling Serbia
Adresa: Obilicev Venac 6
Grad: Beograd 11000
e-mail: darko.natalic@grayling.com
Web: www.grayling.com
Tel: +381 11 3342328

Više...

Ključne reči

basf, formula, katalizator, ekologija

POVEZANI SADRŽAJI

Za čistiji vazduh i pogodnu urbanu mobilnost Goodyear je razvio konceptualni pneumatik Oxygene

Očekuje se da će do 2050. godine više od dve trećine svetske populacije živeti u gradovima,... Više...

Sajam ekologije Ecofair 2012

U skladu sa najnovijim svetskim tokovima u oblasti ekologije i održivog razvoja, Beogradski sajam... Više...

Erste Banka predstavila novu filijalu u Novom Sadu u skladu sa najvišim ekološkim standardima

Novootvorena ekspozitura u ulici Narodnog fronta 23c u Novom Sadu, uređena je prema najvišim standardima... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed