H-Bridges tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u finalu najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike

Beograd, 11. Maj 2022. PR Objave: Saopštenje -

H-Bridges tim studenata sa ElektrotehniÄkog fakulteta u finalu najveÄeg svetskog univerzitetskog takmiÄenja iz energetske elektronike

H-Bridges tim studenata, plasirao se u finalnu rundu International Future Energy Challenge(IFEC) takmičenja, koje predstavlja najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike.

H-Bridges tim studenata, plasirao se u finalnu rundu International Future Energy Challenge(IFEC) takmičenja, koje predstavlja najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike. Za organizaciju ovog takmičenja zadužena je najveća svetska asocijacija inženjera elektrotehnike IEEE. U sklopu takmičenja naš tim se ove, kao i ranijih godina, takmiči sa mnogim poznatim svetskim univerzitetima iz svih krajeva sveta od Amerike i Evrope do vodećih azijskih univerziteta. Ovaj uspeh dolazi kao rezultat predanog i marljivog rada u proteklom periodu i predstavlja odličnu osnovu za ostvarenje dobrog rezultata u samom finalu. 

Nakon pobede na ovom takmičenju 2005. i 2019. godine, te drugog mesta osvojenog 2020. godine, tim ovim uspehom nastavlja kontinuitet dobrih rezultata. Tema ovogodišnjeg projekta na kojem već duže vremena radi je razvoj micro-grid solarnog invertora za priključenje solarnog sistema na električnu mrežu. Projekat je izrada uređaja koji će energiju koja se proizvodi na solarnim panelima prilagoditi uslovima priključenja na električnu mrežu. Samim tim ovakvi projekti će u budućnosti biti u fokusu javnosti, jer omogućavaju postepeni prelazak na obnovljive izvore električne energije u domaćinstvima. U polufinalnoj rundi takmičenja, performanse koje je prototip ostvario su ostale zapažene. Postigli su skoro sve tehničke zahteve organizatora i prikazao se pun potencijal  dizajna kako za dalji takmičarski razvoj, tako i za komercijalnu upotrebu. Tim je uspeo da, po zahtevima takmičenja, razvije uređaj koji ispunjava uslove : galvnske izolovanosti tj omogućava bezbednost pri upotrebi kako za korisnika tako i za uređaj u slučaju kvara, kompaktanost i kontrolabilnost preko pametnog uređaja (gde krajnji korisnik ima mogućnost da prati stanje celog uređaja) kao i efikasnost celog sistema od preko 95%. Modularnost ovakvog rešenja pruža mogućnost krajnjem korisniku da povezivanjem više istih uređaja kako bi ostvario veću instalisanu snagu. Ovo bi omogućilo upotrebu uređaja na različitim tipovima objekata.

H-Bridges je tim studenata, pretežno sa Elektrotehničkog fakulteta, ali i sa ostalih fakulteta univerziteta u Beogradu koji već godinama tradicionalno učestvuje na IFEC takmičenju i uspeva da svake godine ostvari zapažen rezultat. Izuzev takmičarskog aspekta našeg tima, bavimo se i ozbiljnim istraživačkim radom pa je tako tokom rada na ovom projektu iz naše laboratorije izašlo sedam naučnih radova, nagrađivanih na prestižnim domaćim i međunarodnim konferencijama.

Ove godine, finalna runda takmičenja održava se krajem jula 2022. godine u Noksvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi. Kuriozitet samog takmičenja je da studenti rade apsolutno samostalno na svim aspektima projekta, što podrazumeva sve delove razvoja samog uređaja i obezbeđenje svih potrebnih sredstava kako za izradu prototipa, tako i za odlazak na finalnu rundu takmičenja.  U ovom projektu imaju podršku Fakulteta, ali i pre svega mnogim domaćim i inostranim kompanijama koje prepoznaju kvalitet rada tima i pružaju podršku u projektu.


Za više informacija o istoriji tima i trenutnom projektu  posetite  https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/ ili potražite  profile na društvenim mrežama.PODACI O FIRMI

Naziv: H - Bridges tim studenata Elektrotehničkog fakulteta
Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 73
Grad: Beograd 11000
e-mail: h-bridges@student.etf.bg.ac.rs
Web: https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/
Tel: +381 11 321 8368
Kontakt osoba:
Ime: Lazar Jugović
Funkcija:
Tel: +381 61 6223416
e-mail:

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajedno za pobedu: Dani Sporta spajaju srca i sport

Studentska organizacija ESTIEM LG Beograd, biće domaćin humanitarnog i sportskog turnira pod imenom... Više...

Udruženje studenata informatike FONIS ove godine organizuje jedanaesti po redu FON Hakaton

Udruženje studenata informatike FONIS ove godine organizuje jedanaesti po redu FON Hakaton, 24-časovno... Više...

Hakaton za srednjoškolce - 9. i 10. decembra 2023. godine

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put zaredom organizuje programersko takmičenje, Hakaton... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed