Za hrabri iskorak - Žene koje pomeraju granice

Beograd, 20. April 2022. PR Objave: Saopštenje -

Za hrabri iskorak - Žene koje pomeraju granice

Ženski aktivizam ima značajnu ulogu u procesu normalizacije odnosa na Zapadnom Balkanu Žene svojim aktivizmom doprinose regionalnoj saradnji i čine da Zapadni Balkan postane bolje mesto za život. Njihovo delovanje je usmereno na sve ljude bez obzira na veru, naciju, kulturne razlike i doprinosi da problemi žena postanu vidljivi, ali i da se društvo angažuje u njihovom rešavanju. To je istaknuto na dvodnevnoj konferenciji Van zone komfora, koju je organizovala Fondacija Jelena Šantić.

Ženski aktivizam ima značajnu ulogu u procesu normalizacije odnosa na Zapadnom Balkanu

Žene svojim aktivizmom doprinose regionalnoj saradnji i čine da Zapadni Balkan postane bolje mesto za život. Njihovo delovanje je usmereno na sve ljude bez obzira na veru, naciju, kulturne razlike i doprinosi da problemi žena postanu vidljivi, ali i da se društvo angažuje u njihovom rešavanju. To je istaknuto na dvodnevnoj konferenciji Van zone komfora, koju je organizovala Fondacija Jelena Šantić. Konferenciju su finansijski podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Balkanski fond za demokratiju (BTD).

Konferencija Van zone komfora okupila je predstavnice civilnog društva, kulture i umetnosti, akademske zajednice, medija i javne ličnosti iz Srbije i regiona, sa ciljem da se sagleda doprinos ženskog aktivizma u procesu pomirenja i normalizaciji odnosa u regionu Zapadnog Balkana. Održano je više panela na kojima je razmatrana uloga žena u regionalnoj saradnji, kao i brojni izazovi sa kojima se suočavaju. Učesnice su imale priliku da govore o svojim ličnim iskustvima gradnje mostova saradnje između ljudi, razmene iskustva i mišljenja kako važne teme približiti ljudima kroz kulturu i umetnost, a istaknuta je i potreba afirmacije aktivizma na teritoriji Zapadnog Balkana.

Završetak prvog dana konferencije obeležila je svečana dodela nagrade Za hrabri iskorak, koju je Fondacija Jelena Šantić ustanovila 2006. godine. Nagrada se dodeljuje svake druge godine u znak sećanja na Jelenu Šantić, sa ciljem širenja podrške i promocije aktivističkih praksi, koje je ona smelo i prkosno sprovodila devedesetih godina prošlog veka.

"Cilj ove nagrade je da afirmiše umetnička i aktivistička dostignuća koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti - objedinjujući profesionalne i etičke vrednosti za koje se Jelena Šantić zalagala čitavog života. Nagradom se odaje počast inspirativnim pojedincima, organizacijama civilnog društva i drugim subjektima koji kreativnom snagom i zalaganjem stvaraju promene u različitim zajednicama u Srbiji", izjavila je Irina Ljubić, izvršna direktorka Fondacije Jelena Šantić.

Nagradu za organizacije civilnog društva dobilo je Udruženje Art Apart, koje uspešno radi na socijalnoj inkluziji romske dece i omladine i upoznavanju zajednice sa romskom kulturom, na veoma originalan način kroz mešoviti hor, kao i kroz muzičku produkciju.

U pojedinačnoj kategoriji nagradu je dobila Hristina Cvetičanin za projekat „Feminizam iz teretane", koji na Instagramu pokreće i vodi važne diskusije na temu ženskih prava, od reproduktivnog zdravlja žena, preko problema starenja, do poremećaja u ishrani.

Nagradu za poseban doprinos razvoju zajednice kroz umetnost dobila su dva mlada ženska kolektiva, koja su pokazala hrabrost i posvećenost poboljšanju uslova života članova zajednice u Markovcu i u Nišu. Inicijativa Oslikaj hrabrost neformalne grupe Speak Up iz Niša preispituje  jedno od najvažnijih pitanja u svakoj zajednici - bezbednost žena i devojčica. Seoski kulturni centar Markovac je udruženje građana okupljenih oko ideje pokretanja kulturnih aktivnosti za decu i odrasle sa sela i okoline i na taj način doprinosi decentralizaciji kulture, socijalnoj koheziji i aktiviranju stanovništva.  

U okviru konferencije održana je i izložba Umetnost antirata sa ciljem da se javnosti prikaže položaj i uloga žena u društvenim procesima koji su se dešavali na prostorima Balkana od 1990-ih do danas, s akcentom na njihovu ulogu u antiratnoj propagandi, kritici patrijarhata i nacionalizma i njihovih posledica na društvo. Na izložbi su prikazani radovi Alme Gačanin, Ivane Ivković, Marine Marković, Sanje Iveković, Šejle Kamerić, Milice Tomić i Milice Rakić.

 

O Fondaciji Jelena Šantić
Fondaciju Jelena Šantić osnovala je 2005. godine Grupa 484, sa idejom da promoviše umetničke projekte koji u sebi nose duh onih društvenih vrednosti, tolerancije i očuvanja mira, za koje se zalagala osnivačica Grupe 484 Jelena Šantić, čuvena balerina i mirovna aktivistkinja. Fondacija je do sada podržala više od 85 inicijativa iz skoro 65 zajednica u ukupnom iznosu od oko 220 000 dolara. Sarađuje i umrežava se sa sličnim organizacijama civilnog društva iz Srbije i iz regiona Zapadnog Balkana.PODACI O FIRMI

Naziv: Eminent Communications
Adresa: Serdar Janka Vukotića 2
Grad: Beograd 11090
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs
Web: www.eminentkomunikacije.rs
Tel: +381 (0) 63 7704 876
Kontakt osoba:
Ime: Emina Ferizović
Funkcija: CEO
Tel: +381 (0) 63 7704 876
e-mail: emina@eminentkomunikacije.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

BEST Conference Day - Leadership in STEM 5. april 2024. godine

Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd će ovog proleća održati konferenciju pod imenom... Više...

Lokalne fondacije - ključ za unapređenje života u zajednici

Snaga svakog društva leži u snažnim zajednicama, a udruženim naporima građani mogu doprineti... Više...

Nove mogućnosti za razvoj filantropije

Globalna pandemija donela je novu realnost i brojne izazove za sve segmente društva. U takvim okolnostima... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed