Dodeljene nagrade na konkursu za najbolji neobjavljeni roman za mlade čitaoce "Čitalački maraton" Izdavačke kuće Klett

Beograd, 19. Oktobar 2017. PR Objave: Saopštenje -

Dodeljene nagrade na konkursu za najbolji neobjavljeni roman za mlade Äitaoce "ÄitalaÄki maraton" IzdavaÄke kuÄe Klett

Čitalački maraton je društveno odgovorna akcija Izdavačke kuće Klett čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 godina da čitaju. Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je preko 200 rukopisa. Konkurs je zatvoren 30. jula 2017. godine. Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez - Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u najuži izbor odabrao je osam romana.

Čitalački maraton je društveno odgovorna akcija Izdavačke kuće Klett čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 godina da čitaju.

Realizacija akcije:

• Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je preko 200 rukopisa. Konkurs je zatvoren 30. jula 2017. godine.

• Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez - Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u najuži izbor odabrao je osam romana.

• Glavni žiri, sastavljen od 142 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je odabrao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

• Nagrađeni romani koji čine prvo kolo edicije Čitalački maraton:

  • Branka Trifunović - JA, ALEKSIJA, prvo mesto;
  • Radisav Milić - KAD SU SE DRUGI PUT RAZVELI MOJI RODITELJI;
  • Mirko Jovanović - PERO PTICE DODO;
  • Violeta Ivković - BLOGERKA;
  • Svetlana Živanović - NEOBIČNI ĐACI.

• U Vukovoj zadužbini, u Beogradu, 19. oktobra 2017. godine održana je svečana konferencija na kojoj je autorki prvoplasiranog romana dodeljena glavna nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

• Akcija se nastavlja otvaranjem čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno 270 klubova, a očekuje se uključivanje još škola u kojima će se formirati klubovi.

• Prvoplasirani roman biće štampan u tiražu od 20.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima kluba.

• Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće kreativnu metodičku aparaturu kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, podignu govorničke veštine, izrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije.

• Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru. Sve detalje akcije možete pronađi na našem sajtu: www.klett.rs

 

Biografije nagrađenih:

Branka Trifunović 
Rođena je 1979. godine u Subotici, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 2004. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik. Zaposlena je kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi Pionir u Starom Žedniku, mestu nadomak Subotice. U školi u kojoj predaje vodi dramsko-recitatorsku sekciju i radi u školskoj biblioteci. Piše eseje i poetsku prozu. Udata je i ima dvoje dece. 

Radisav Milić
Rođen je 1966. godine u Kuršumliji. Diplomirao je na Katedri za jugoslovenske književnosti i srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Apsolvirao je na Teološkom fakultetu u Beogradu. Bio je urednik izdavačkih kuća Klett i Intelekt, časopisa Brankovina i profesor u Gimnaziji Dositej Obradović u Smederevu. Objavio je šest knjiga poezije i proze (Reč o rečima, Sejač reč seje, Milovanje ožiljaka, Družina pokvarene slavine, Čarobnjak iz Sumrakovca, Kiša i mleko) i veliki broj eseja i književnih kritika. Dvostruki je dobitnik nagrade "Smederevski Orfej" Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen" (1996. i 1999. godine). Zbirka pesama Sejač reč seje osvojila je nagradu "Sedmica" 2002. godine. Godine 1997. Milićev rukopis poezije nagrađen je nagradom "Prva knjiga", koju dodeljuje Književna omladina Valjeva, a rukopis romana Kiša i mleko osvojio je nagradu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Sarajevo. Živi u Smederevu, a zaposlen je u Osnovnoj školi Pavle Savić u Beogradu. 

Mirko Jovanović
Rođen je 1985. godine u Bijelom Polju. Studirao je srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od osnivača i urednika književnog časopisa TIT i jedan je od urednika Bujanja, zbornika poezije i proze mladih opštine Stara Pazova. Objavio je zbirku poezije Kamenolom (2012). Poeziju i prozu objavljuje u književnoj periodici. Dobitnik je nagrada "Mladi Dis" i "Aladin Lukač" za zbirku Kamenolom, nagrade "Laza K. Lazarević" za pripovetku, druge nagrade "Milutin Uskoković" za pripovetku, prve nagrade "Vukašin Conić" za kratku priču, druge nagrade Narodne biblioteke Bor za kratku priču, prve nagrade na konkursu za najlepšu boemsku pesmu u organizaciji KC Čukarica. Živi u Staroj Pazovi. 

Violeta Ivković
Rođena je 1957. godine u Beogradu. Na Oksfordu je studirala engleski jezik, a kao novinar radila u IT časopisima Mikro-PC World, SciTech, aktuelnosti iz nauke i tehnologije, Com, Com&GSM i dr. U časopisu Mikro-PC World imala je kolumnu o novim tehnologijama. Stalni je saradnik radio-emisije Zair - zakon akcije i reakcije, posvećene tehnološkim komunikacijama i reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Predavač je na Radionici za kreativno pisanje "PričArt" i jedan od osnivača i administratora grupe "Pravopis i gramatika srpskog(a) jezika" na Fejsbuku. Objavila je knjige: Moji su drugovi, zbirka imejlova - ratni dnevnik (1999); Život u ljubičastom, priče sa interneta (2001); Trpezarija, roman, nagrada "Mali Nemo" (2009); Ogrizak noći, roman (2010); Ostrvo, roman (2013). Priče objavljuje u književnim časopisima i zbornicima i na domaćim i stranim književnim veb-sajtovima. Violetina radio-dramska minijatura Svet odnedavno je na programu Radio Beograda. Blogerka je njen prvi roman namenjen deci. 

Svetlana Živanović
Rođena je 1972. godine u Topoli. Objavila je romane Čekam te, moja dugo, Prodavačica ljubavi, Oplenačka magija i Dobre žene. Kratke priče objavljuje u periodici. Radovi Svetlane Živanović prevođeni su na ruski i engleski jezik. Sarađivala je sa IP Dečje Novine iz Gornjeg Milanovca i bila član redakcije dečjeg enigmatskog časopisa Munja. Živi i radi u Kragujevcu.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Podsticanje i razvoj stvaralaštva kod dece predškolskog uzrasta

Izdavačka kuća "Klett" organizovaće u ponedeljak 01.aprila u Leskovcu (Regionalni centar za profesionalni... Više...

Knjiga Jelene Lengold na češkom

Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za... Više...

Predstavljanje romana Olge Slavnikove 2017

Roman Olge Slavnikove "2017" u izdanju "Arhipelaga" biće predstavljen u četvrtak, 20. maja, od... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed