Da li su evropski vozači spremni da se odreknu volana?

Beograd, 26. Januar 2017. PR Objave: Saopštenje -

Da li su evropski vozaÄi spremni da se odreknu volana?

Srbi lideri u Evropi kao je u pitanju činjenica da bi se osećali prijatno kao bi upotrebljavali vozila budućnosti, odnosno autonomna vozila Tehnologija u nastajanju nam omogućava da uđemo u auto, unesemo odrediste, zavalimo se u sedište i budemo opušteni dok se vožnja ne završi. Ovako bi mogla da izgleda budućnost kretanja autonomnim vozilima (AV), a kompanija Goodyear sada pomaže vozačima da "razmišljaju unapred" o putevima sutrašnjice.

Srbi lideri u Evropi kao je u pitanju činjenica da bi se osećali prijatno kao bi upotrebljavali vozila budućnosti, odnosno autonomna vozila

Tehnologija u nastajanju nam omogućava da uđemo u auto, unesemo odrediste, zavalimo se u sedište i budemo opušteni dok se vožnja ne završi. Ovako bi mogla da izgleda budućnost kretanja autonomnim vozilima (AV), a kompanija Goodyear sada pomaže vozačima da "razmišljaju unapred" o putevima sutrašnjice.

Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača guma, kompanija Goodyear u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) sprovela je istraživanje o mišljenjima vozača o autonomnim vozilima, odnosno automobilima bez vozača. Istraživanje je sprovedeno kombinacijom socioloških alatki; fokus-grupa koje su sprovedene u četiri evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemlja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforms ThinkGood Mobility.

Rezultati su pokazali značajne razlike u mišljenjima stanovnika različitih evropskih zemalja, a u jednoj kategoriji Srbi su bili dominantni. Na pitanje da li bi se osećali prijatno prilikom upotrebe automobila bez vozača, odnosno AV umesto tradicionalnog automobila današnjice, Srbi su dali najveći procenat pozitivnih odgovora i time zauzeli prvo mesto od 11 zemalja Evrope (28% njih bi se osećalo prijatno, a 30% njih se ne bi se osećalo prijatno). U poređenju sa ostalim zemljama Evrope koje su odgovarale na isto pitanje, Španija je zauzela drugo, a Poljska treće mesto.

A na pitanje kako bi se osećali da dele put sa AV-om, Srbi su zauzeli treće mesto - 28% srpskih ispitanika odgovorilo je kako bi se osećalo prijatno u ovakvoj situaciji, a 32 % njih ne bi se osećalo prijatno. Stanovnici Poljske su, odgovorima na isto pitanje, zauzeli prvo mesto.

Ispitanici srpske nacionalnosti su na prvom mestu, medu zemljama u kojima je sprovedena anketa, po uverenju da bi vožnja autonomnih vozila bila lakša od upravljanja njihovim sopstvenim, sa čime se složilo njih 43%. I, možda u vezi s tim, ispitanici srpske nacionalnosti pokazali su najniži nivo nelagodnosti u slučaju da ne upravljaju svojim vozilom (samo je 56% ispitanika reklo da bi osećali nelagodnost u slučaju da nemaju kontrolu).

Srpski ispitanici su na trećem mestu po svojoj otvorenosti prema AV, a ovaj proračun je napravljen na osnovu odgovora u vezi sa argumentima za i protiv AV. Čak 48% Srba smatra da je najveći broj saobraćajnih nesreća prouzrokovan ljudskom greškom i iz tog razloga se AV smatra bezbednijom opcijom.

Pored toga, 50% naših sugrađana (čime zauzimamo drugo mesto u poređenju sa ostalim zemljama) misli da bi se AV predvidljivije ponašalo u saobraćaju za razliku od čoveka za volanom, dok se 41% složilo sa činjenicom da masine nemaju emocije, pa iz tog razloga mogu biti bolji vozači od ljudi (čime zauzimamo četvrto mesto u poređenju sa ostalim zemljama).

Ostale zemlje u kojima su se ispitanici visoko rangirali po pitanju slaganja sa činjenicom da masine nemaju emocije i da je to razlog zbog kog su bolji vozači od ljudi, su stanovnici Poljske, Francuske i Velike Britanije koje su zauzele prvo, drugo i treće mesto.

Karlos Cipoliti (Carlos Cipollitti), generalni direktor Centra za inovacije kompanije Goodyear u Luksemburgu, je iskomentarisao rezultate istraživanja: AV dolaze. Od suštinskog značaja je razumeti kako vozači doživljavaju putovanje danas i kako po njima AV treba da se uklope. Kompanija Goodyear istražuje neke od ključnih oblasti koje oblikuju budućnost mobilnosti.

Nadamo se da će uvid koji ovo istraživanje pruža pomoć svim važnim zainteresovanim stranama da zajedno rade na uspešnom uvođenju AV.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Londonskom školom ekonomije (London School of Economics and Political Science), a učestvovale su Španija, Češka, Nemačka, Italija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.


Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi koji je još od 1998. godine deo međunarodne korporacije Goodyear. Društvo Goodyear Dunlop Sava Tires, koje odlikuje certifikat "Družini prijazno podjetje" i koje je ove godine četvrti put uzastopce dobilo certifikat "Top Employer", ima oko 1.400 zaposlenih. 
Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.euwww.dunlop.euwww.fulda.eu i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 66 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 49 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Građani i kompanije sve više doniraju humanitarnu pomoć

U 2021. godini u Srbiji su građani i kompanije donirali 42,5 miliona evra za opšte dobro, prema... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Goodyear Blimp - legenda koja se nakon više od 30 godina vraća u evropski moto-sport

Prošlog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed