Evropska komisija uvrstila "RAISE", zajednički projekat Fondacije Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacije i UniCredit Banke među 20 najboljih projekat

Beograd, 03. Novembar 2016. PR Objave: Saopštenje -

Evropska komisija uvrstila "RAISE",  zajedniÄki projekat Fondacije Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacije i UniCredit Banke meÄu 20 najboljih projekat

U sklopu istraživanja i evaluacije različitih projekata i modela na temu migrantskog preduzetništva, Evropska komisija je uvrstila Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE), koji su zajedno sproveli Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, među 20 najboljih projekata u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica.

U sklopu istraživanja i evaluacije različitih projekata i modela na temu migrantskog preduzetništva, Evropska komisija je uvrstila Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE), koji su zajedno sproveli Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, među 20 najboljih projekata u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica. Ovo je ujedno i jedini projekat iz Jugoistočne Evrope koji se, u konkurenciji od preko 200 projekata, izdvojio kao primer dobre prakse.

Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE) sprovođen je u periodu od 2009. do 2012. godine i obuhvatio je 140 izbeglih i interno raseljenih porodica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, koje su do tada živele u kolektivnim centrima. Cilj je bio da im se obezbede neophodni uslovi i podrška za započinjanje sopstvenog biznisa kako bi se na taj način integrisali u lokalne zajednice u kojima žive. Sredstva za sprovođenje projekta obezbedila je UniCredit fondacija, dok je Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa UniCredit Bankom i Novosadskim humanitarnim centrom sprovela projekat.

Za porodice obuhvaćene projektom kroz kampanju "Možeš i ti" obezbeđena su seoska domaćinstva kao jedan od preduslova za započinjanje sopstvenog posla i integraciju u novu sredinu, dok je u sklopu "RAISE" projekta svaka porodica dobila bespovratni grant u iznosu od 2.000 evra. Pomenuti grant je bio namenjen za započinjanje sopstvene dohodovne aktivnosti, dok su korisnicima grantova, kroz specijalno kreiran program savetodavne podrške za profesionalnu orjentaciju i obuku, obezbeđena osnovna znanja i veštine za vođenje sopstvenog biznisa. Tokom perioda sprovođenja projekta, UniCredit fondacija je uložila preko 515 hiljada evra.

U vodiču "Evaluacije i analize dobrih praksi u promociji i podršci migrantskom preduzetništvu" koji je pripremila Evropska komisija, istaknuto je da je "RAISE" jedina inicijativa u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana koja se fokusirala na ekonomsku integraciju izbeglih i interno raseljenih lica na sveobuhvatan način, posvećujući posebnu pažnju različitim aspektima socijalne i ekonomske inkluzije, kao što su obezbeđivanje domaćinstava, mentalno i emotivno stanje primalaca sredstava i socijalna integracija u novu sredinu."

Brojne porodice obuhvaćene ovim programom su istakle da im je upravo on omogućio da stanu na noge i započnu poljoprivrednu proizvodnju, a zatim i plasiraju proizvod na tržište.

"Naša deca će ići u školu i stvarno mi je važno što će imati neki oslonac ako jednog dana budu imali problema da nađu posao. Oni će biti u mogućnosti da žive od našeg biznisa. Ovo je, zaista, bilo jako važno za nas, u svakom smislu, duhovnom takođe. Ovo nas je spasilo", reči su Sanje Milić, izbeglice iz Hrvatske, koja danas živi u selu Grabovac kod Obrenovca i kojoj je u okviru projekta dodeljeno seosko domaćinstvo i plastenik za proizvodnju povrća.

Veliko zadovoljstvo zbog uspeha koje je postigao projekat „RAISE“ izrazila je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac: "Veoma smo ponosni na uspeh projekta "RAISE" koji smo realizovali sa našim partnerima UniCredit fondacijom i UniCredit Bankom i koji je pomogao da izbegle i interno raseljene porodice stanu na svoje noge i počnu da žive samostalno. Naša fondacija će i u narednom periodu nastaviti da radi na ekonomskom osnaživanju najranjivijih društvenih grupa, kao i pružanju podrške dobrim poslovnim idejama za započinjanje i razvijanje sopstvenog biznisa."

Mauricio Karara, predsednik UniCredit fondacije, ovim povodom je izjavio: "Priznanje Evropske komisije je potvrda da pružanje podrške različitim inicijativama na teritorijama na kojima poslujemo, može biti nagrađeno. Bili smo potpuno sigurni da ćemo saradnjom sa Fondacijom Ana i Vlade Divac uspeti da pomognemo velikom broju izbeglih i interno raseljenih lica. Radeći zajedno sa UniCredit Bankom, kreirali smo projekat koji je prepoznat kao primer najbolje prakse."PODACI O FIRMI

Naziv: UniCredit Bank Serbia JSC
Adresa: Jurija Gagarina 12
Grad: Beograd-Novi Beograd 11000
Web: www.unicreditbank.rs
Tel: +381 11 3028 836
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Oreščanin
Funkcija: Spokesperson
Tel:
e-mail: jelena.orescanin@unicreditgroup.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

14. "Beogradski dani inženjera - EBEC Beograd 2021"

Četrnaestu godinu zaredom, Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd organizuje projekat "Beogradski... Više...

2019. godina opravdanog optimizma - Rast plata kao deo investicionog ciklusa i poslovne stabilnosti

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom IPSOS Strategic... Više...

Percepcija 2018. kao dobre godine za razvoj MSP sektora - Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed