Sberbank Srbija ostvarila 473 miliona dinara dobiti u prvoj polovini 2016. godine

Beograd, 08. Septembar 2016. PR Objave: Saopštenje -

Sberbank Srbija ostvarila 473 miliona dinara dobiti u prvoj polovini 2016. godine

Sberbank Srbija ostvarila je porast profitabilnosti i zabeležila rast kreditne i depozitne aktivnosti u prvoj polovini tekuće godine. Nastavljen je dobar trend zabeležen u prvom kvartalu, što je rezultiralo ostvarenjem dobiti od 473 miliona dinara u prvih šest meseci 2016. godine.

Sberbank Srbija ostvarila je porast profitabilnosti i zabeležila rast kreditne i depozitne aktivnosti u prvoj polovini tekuće godine. Nastavljen je dobar trend zabeležen u prvom kvartalu, što je rezultiralo ostvarenjem dobiti od 473 miliona dinara u prvih šest meseci 2016. godine.

"Raduju nas odlični rezultati. Uspeh u domenu stanovništva ostvaren je velikim delom zahvaljujući sjajnim rezultatima platne Super kartice, pažljivo osmišljenoj Super kredit kampanji i ključnim inicijativama pokrenutim u mikro segmentu. U oblasti poslovanja sa privredom, uvećan obim ukupne spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom u odnosu na isti period prošle godine praćen je i značajnim učešćem banke u izvozno-uvoznim transakcijama, što pokazuje i stratešku orijentaciju naše banke kada je u pitanju saradnja sa kompanijama usmerenim ka tržištu Rusije. Uvereni smo da ćemo nastaviti pozitivan trend, a na tom putu, klijent će i dalje biti u našem fokusu", izjavio je Valerij Ovsjanikov (Valeriy Ovsyannikov), predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

U prvoj polovini 2016. godine krediti stanovništvu uvećani su za gotovo 30% u odnosu na prvu polovinu 2015. godine i sada iznose 8,37 milijardi dinara. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, krediti fizičkih lica uvećani su za 49,4% i iznose 4,57 milijardi dinara. Ostvaren rezultat postignut je velikim delom zahvaljujući Super kreditu, novom proizvodu koji karakterišu atraktivni uslovi i jednostavna procedura odobravanja.

Broj korisnika elektronskog bankarstva povećan je za 37 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Konstantan rast beleži i broj klijenata koji su prepoznali sve pogodnosti apliciranja za proizvode putem vebsajta banke. U onlajn prodaji, najveći rast zabeležili su keš i refinansirajući krediti, pri čemu je udeo "onlajn kredita" u ukupnoj prodaji kredita na kraju juna 2016. godine iznosio čak 9.5%.

Kreditna aktivnost u segmentu poslovanja sa malim preduzećima i preduzetnicima povećana je na nivo od 3,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od 12,3% u odnosu na isti period prethodne godine. U cilju dodatne podrške ovim klijentima, banka je uzela i aktivno učešće u programu Vlade Srbije, Godini preduzetništva.

Banka je nastavila da neguje snažne partnerske odnose u segmentu poslovanja sa velikim kompanijama. Tokom godine, realizovano je nekoliko značajnih transakcija kao rezultat novih i prethodno potpisanih sporazuma koji su obezbedili značajan rast aktivnosti. Unapređena je i saradnja sa postojećim kompanijama i uspostavljen je efikasan model podrške velikim korporativnim klijenatima preko članica Sberbank grupe.

Gotovo jedna četvrtina ukupno ostvarenog izvoza i uvoza između Srbije i Rusije realizovana je preko Sberbank Srbija, sa tendencijom većeg učešća u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu sa Rusijom. Uspešno su realizovane prve transakcije i potpisani novi sporazumi za Faktoring koje imaju za cilj da omoguće dodatnu likvidnost u trgovini između privrednih subjekata, uz istovremenu mogućnost zaštite od rizika neplaćanja. U segmentu poslovanja sa malim i srednjim preduzećima, značajan porast plasmana obzirom na veoma izražene potrebe klijenata za finansiranje očuvanja likvidnosti, ostvaren je zahvaljujući strateškom proizvodu "Flexi 24/36" u okviru kojeg je plasirano 6,2 milijarde dinara. Dodatno, uspešno je uspostavljen savremeni model praćenja i merenja prodajnih aktivnosti koji treba da unapredi saradnju sa postojećim i omogući efikasniju akviziciju i servisiranje novih klijenata.

 

Planovi

Zadovoljstvo klijenata ostaje jedan od glavnih prioriteta banke i u narednom periodu. U drugoj polovini godine, biće sprovedeno novo istraživanje Zadovoljstva klijenata u cilju dodatnih unapređenja proizvoda i usluga.

Nastavljajući strateški pravac poslovanja, banka će nastaviti sa snažnim razvojem proizvoda i usluga u domenu elektronskog bankarstva. U vezi sa tim, klijenti će moći da konstantno očekuju posebne pogodnosti za apliciranje za kredite onlajn.

Aktivnosti banke će i ubuduće biti usmerene ka snažnoj podršci poljoprivredi i učešću u subvencionisanim programima.

Dalji planovi u segmentu poslovanja sa privredom usmereni su na unapređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i usluga u cilju pružanja što kvalitetnije podrške u dnevnom poslovanju klijenata, te nastavak saradnje sa javnim sektorom u cilju realizacije infrastrukturnih projekata u okviru lokalnih samouprava posredstvom modela javno-privatnog partnerstva.

 

Ključni pokazatelji poslovanja:

Broj aktivnih klijenata u segmentu stanovništva premašio je 120.000, što predstavlja rast od 62% u odnosu na kraj prethodne godine.
Krediti stanovništvu uvećani su za 30% u odnosu prvu polovinu 2015. godine, pri čemu je ostvaren rekordan rast plasmana od dolaska Sberbank Srbija na srpsko tržište.
Depoziti stanovništvu dostigli su skoro 35 milijardi dinara, čime je nastavljena tendencija stabilnog i održivog rasta.
Broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 37,8% u odnosu na isti period 2015. godine.
Tržišno učešće u kreditnim karticama stanovništva povećano je na 5,25% (sa 1,24% u istom periodu prethodne godine).
Tržišno učešće u trgovanju deviza sa bankama povećano na 7%, a u trgovanju devizama sa pravnim licima na 5,8%.
• Učešće banke u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu sa Rusijom dostiže 1/4 ukupno ostvarenog izvoza i uvoza između Srbije i Rusije.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

Ključne reči

banka, kredit, profit, sberbank, depozit

POVEZANI SADRŽAJI

2019. godina opravdanog optimizma - Rast plata kao deo investicionog ciklusa i poslovne stabilnosti

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom IPSOS Strategic... Više...

Percepcija 2018. kao dobre godine za razvoj MSP sektora - Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine

Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela... Više...

Jedinstveni koncept doniranja štednjom

Povodom Nedelje štednje, Mirabank promoviše jedinstvenu poruku - "Štednjom doniramo". Ovaj pionirski... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed