Kako kultura individualizima utiče na decu?

Čačak, 04. April 2016. PR Objave: Saopštenje -

Kako kultura individualizima utiÄe na decu?

Sve je popularniji princip roditeljstva koji zagovara ideju da deci nikada ne treba odbijati ono što traže. Ukoliko ste takav tip roditelja, psiholozi upozoravaju da možete biti u problemu. Uvek im treba govoriti da su savršeni u svakom pogledu. Spolja gledajući ovo se može nazvati "bezuslovna ljubav" ili "bezuslovna motivacija" a prema mišljenju psihologa ovakvo roditeljstvo donosi više problema nego motivacije.

Sve je popularniji princip roditeljstva koji zagovara ideju da deci nikada ne treba odbijati ono što traže. Ukoliko ste takav tip roditelja, psiholozi upozoravaju da možete biti u problemu.

Uvek im treba govoriti da su savršeni u svakom pogledu. Spolja gledajući ovo se može nazvati "bezuslovna ljubav" ili "bezuslovna motivacija" a prema mišljenju psihologa ovakvo roditeljstvo donosi više problema nego motivacije. Oni predlažu da deci treba što pre pokazati da prijatelji i ceo svet nisu tu samo zbog njih.

Vrlo često se mogu sresti roditelji koji su uplašeni za svoju decu, jer se ponašaju socijalno neprihvatljivo, nemaju razumevanja za druge i stalno su nezadovoljna pruženim. Veliki broj takvih roditelja su oni koji su svojoj deci pružili sve u skladu sa svojim mogućnostima, a često i preko toga i stavljali su svoje mališane uvek i svuda na prvo mesto. Poznati psihlog Alfred Adler upozorava roditelje na posledice ovakvog roditeljstva i na razvoj deteta u skladu sa socijalnim interesom i normama koje u njemu vladaju. Kada se kaže socijalni interes misli se na želju pojedinca da doprinese ljudima oko sebe, da unapredi njihove živote i zajednicu u kojoj živi. Ovaj psiholog ističe da roditelji koji izlaze u susret svakoj želji deteta i koji ne dozvoljavaju detetu da se ponekad razočara, čine štetu i svom detetu i zajednici. Iz celog njegovog izlaganja, izdvojićemo dva, najupečatljivija, problematična stava.

Želim da dam svom detetu sve što poželi

Neki roditelji smatraju da je njihova dužnost da ispune najveći deo zahteva i želja svoje dece. Ponekad je u pitanju želja da se zadovolje potrebe koje oni kao mali nisu mogli da zadovolje, ili zato što veruju da će ih deca više voleti i ceniti ukoliko im pruže sve što žele. Roditelji popuštaju, jer ne žele da se dete razočara ili da se rastuži.

Potrebno je da roditelji dozvole deci da se ponekad razočaraju. Nigde se ne kaže da treba deci braniti osnovne životne potrepštine. Dobro je za dete da ne dobije uvek sve što poželi. I kada se na putu ostvarenja njihovih želja nađe potreba ili želja drugara ili roditelja, dete uči da razvija empatiju, razumevanje i shvatanje potreba i želja drugih ljudi.

Želim da da moje dete misli da je ono najvažnija i najbolja osoba na svetu

Živimo u kulturi orijentisanoj na "sebe" u kojoj stav "voli sebe" treba duboko da usadimo decu. Problem u podsticanju samoljublja je što deca stiču utisak da su oni jedine osobe na svetu koje su bitne, a nemaju saosećanja za druge ljude. 

Kako kažu psiholozi - dobro i neophodno je da decu naučite ovu životnu lekciju, i najbolje je ukoliko ih naučite jako rano.

 

Link: http://www.eci-pec.rs/blog/zasto-ne-bi-trebalo-da-date-deci-sve-sto-pozelePODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed