Kako vaspitavati decu jedince?

Čačak, 01. April 2016. PR Objave: Saopštenje -

Kako vaspitavati decu jedince?

Prema opažanjima stručnjaka i roditelja, nepodeljena pažnja koju dete-jedinac prima od svojih roditelja može delovati kao pozitivna ili negativna sila. Kako da izbegnete neke od uobičajenih zamki i svom detetu ponudite ljubav? Pre 50 godina, kada su deca-jedinci predstavljali svega 10 odsto populacije dece mlađe od 18 godina, često se smatralo da su 'jedinčad' usamljena, razmažena i neprilagođena. Sa porastom broja dece bez braće i sestara došlo je i do promene njihovog položaja u društvu.

Prema opažanjima stručnjaka i roditelja, nepodeljena pažnja koju dete-jedinac prima od svojih roditelja može delovati kao pozitivna ili negativna sila. Kako da izbegnete neke od uobičajenih zamki i svom detetu ponudite ljubav?

Pre 50 godina, kada su deca-jedinci predstavljali svega 10 odsto populacije dece mlađe od 18 godina, često se smatralo da su 'jedinčad' usamljena, razmažena i neprilagođena. Sa porastom broja dece bez braće i sestara došlo je i do promene njihovog položaja u društvu.

Pomoć u sticanju prijateljstava
Kada su u pitanju jedinci, društvene aktivnosti se moraju dodatno planirati i pomagati, i to već od uzrasta od 18 meseci, kaže doktorka Džej Lejn Taner. Opcije koje bi trebalo razmotriti kada su u pitanju društvene aktivnosti deteta između ostalog uključuju predškolske ustanove i vrtiće, posebne časove i što više druženja sa roditeljima čija su deca sličnog uzrasta. Organizujte okupljanja roditelja radi dečije igre kod svoje kuće i u kući prijatelja. Važno je da u planiranju ovakvih okupljanja odaberete vršnjake svog deteta, jer jedinci često teže da se druže sa decom koja su starija ili mlađa od njih. Da bi pomogli svom detetu da se uspešno uklapa u društvene situacije, roditelji moraju da: ličnim primerom pokazuju kako se iskustva dele sa drugima, nagrade decu kada pokazuju uvažavanje i obzir prema drugima.

Odvajanje od roditelja
Stručnjaci takođe naglašavaju potrebu da roditelji jedinaca imaju na raspolaganju određeno vreme koje je rezervisano samo za njih dvoje. Ne sme se zapostaviti ni gajenje samog braka.

Ne vršite preveliki pritisak
Kada napune 7 ili 8 godina, jedinci su u mnogo čemu poput malih ljudi i svoje vršnjake često smatraju za nezrele. Roditelji moraju malo da uspore i dopuste jedincima da imaju svoje detinjstvo. Ne tražite savršenstvo.  Pojedini istraživači ove oblasti ističu da jedinci nastoje svim silama da udovolje svojim roditeljima, u čemu su skloni da primenjuju standarde odraslih, kao posledica toga što odrastaju u okruženju odraslih.

Trošenje novca na poklone svedite na najmanju meru
Racionališite poklone. Stručnjaci upozoravaju da kada jedince bombardujemo poklonima i kada im se ispunjava svaka želja, u stvari im šaljemo poruku „ja uvek dobijam sve što poželim". Da bi sprečili da se kod jedinaca izgradi stav tipa "Dobijam sve što poželim", roditelji moraju da primenjuju sledeće: da postave granice, odlože davanje nagrada i poklona, pridržavaju se kućnih pravila i uvedu disciplinu kroz smernice i očekivanja.

Link: http://www.eci-pec.rs/blog/vaspitanje-dece-jedinacaPODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed