Šta je fizička pismenost i zbog čega je ona važna

Čačak, 30. Decembar 2015. PR Objave: Saopštenje -

Å ta je fiziÄka pismenost i zbog Äega je ona važna

Koliko smo fizički pismeni? Srbija ima visok stepen nepismenih, a koliko ima fizički pismenih i ko od njih zna šta je fizička pismenost? Sa njom se ne rađamo, a ona nam je važna koliko i učenje slova i brojeva. Šta je fizička pismenost i zbog čega je ona važna? Fizička pismenost se ne razlikuje od drugih vrsta pismenosti. Ona podrazumeva sposobnost svakog deteta da učestvuje u širokom opsegu različitih disciplina ili u različitim sportovima.

Koliko smo fizički pismeni?

Srbija ima visok stepen nepismenih, a koliko ima fizički pismenih i ko od njih zna šta je fizička pismenost? Sa njom se ne rađamo, a ona nam je važna koliko i učenje slova i brojeva.

Šta je fizička pismenost i zbog čega je ona važna?

Fizička pismenost se ne razlikuje od drugih vrsta pismenosti. Ona podrazumeva sposobnost svakog deteta da učestvuje u širokom opsegu različitih disciplina ili u različitim sportovima.  Deca se ne rađaju sa sposobnošću fizičke pismenosti, baš kao što po rođenju ne umeju da čitaju ili broje.

Činjenica je da deca treba da se obrazuju i nauče da čitaju, pišu, broje, računaju. Sve ovo će im kasnije pomoći da budu uspešni. Malo je poznat podatak da se uključivanjem jednostavnih fizičkih aktivnosti i vežbi, takođe jačaju veštine čitanja i računanja.

Roditelji su verovatno upoznati sa izrazima kao što su "pismenost" i "računanje". Školske table favorizuju pismenost i računanje, kao način da se deca nauče da budu uspešna u svim aspektima budućeg života. Ipak, da bi zaista uspeli u životu, ljudi moraju da poseduju i mentalno i telesno zdravlje. Baš kao što se uče čitanju i matematici, deci se mora pružiti podrška i pomoć u razvoju fizičke pismenosti.

Istraživanja pokazuju da se mnogi mladi kod kojih je fizička pismenost nedovoljno razvijena povlače iz fizičkih aktivnosti i sporta. Pored toga, oni obično nisu u stanju da naprave pozitivan izbor kada je u pitanju njihovo zdravlje i slobodno vreme najčešće provode u aktivnostima koje ne zahtevaju fiziči napor.

Neophodno je da se fizičkoj pismenosti da isti značaj koji se daje čitanju i pisanju, odnosno računanju. Odmori od učenja su jednostavan i popularan način da se fizička pismenost integriše u rad. Kratke fizičke aktivnosti  koje bi nastavnici uklopili u redovan školski raspored pružile bi deci priliku da se oslobode viška energije, što bi pozitivno uticalo na njihovo učenje. 

Zbog čega fizička pismenost ne predstavlja sastavni deo svih dečjih programa? Jedan od razloga je to što se ne zna dovoljno o povezanosti fizičke aktivnosti i razvoja mozga. Roditelji bi trebalo da rade sa svojom decom kako bi ona stekla fizičku pismenost. Neophodno je da budu uporni u tome, kako bi deca i mladi pratili smernice lekara, koji su dali preporuku za fizičku aktivnosti: najmanje 1 sat fizičke aktivnosti dnevno za decu i mlade, i najmanje 2,5 sata fizičke aktivnosti za odrasle u toku jedne sedmice.

Ovo je od presudne  važnosti  za očuvanje zdravlja, uz smanjenje rizika od dobijanja jedne ili više od 25 hroničnih oboljenja, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes i osteoporozu. 

Izvor: tekst profesora fizičkog vaspitanja iz Kanade

Link: www.eci-pec.rsPODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

Ključne reči

deca, pismenost, jamax m, jamax

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Zašto su igre skrivanja dobre za decu?

Igre skrivanja kod dece razvijaju socijalne sposobnosti, podstiču maštu, razvijaju sposobnost rešavanja... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed