Zašto mobilni uređaji mogu biti opasni po zdravlje dece

Čačak, 11. Decembar 2015. PR Objave: Saopštenje -

ZaÅ¡to mobilni ureÄaji mogu biti opasni po zdravlje dece

Mobilni uređaji mogu biti opasni po zdravlje dece Deca i mladi mobilne uređaje koriste četiri do pet puta više nego što bi trebalo, a to može imati opasne posledice po njihov život. Telefoni, tableti, video igrice su dramatično povećali dostupnost i upotrebu tehnologije, posebno veoma maloj deci.

Mobilni uređaji mogu biti opasni po zdravlje dece

Deca i mladi mobilne uređaje koriste četiri do pet puta više nego što bi trebalo, a to može imati opasne posledice po njihov život. Telefoni, tableti, video igrice su dramatično povećali dostupnost i upotrebu tehnologije, posebno veoma maloj deci.

Zašto deca ne bi trebalo da poseduju mobilni uređaj?

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko pedijatrijsko društvo tvrde da  deca ispod dve godine uopšte ne bi smela da budu izložena modernim tehnološkim uređajima. Deci od 3 do 5 godina to vreme treba ograničiti  na jedan sat dnevno, a deci od 6 do 18 godina na 2 sata dnevno.

Preterana izloženost tehnologiji (mobilnim telefonima, internetu, Ajpedu, televizoru) može dovesti do problema kao što su deficit pažnje, kašnjenje u razvoju kognitivnih funkcija, problem sa učenjem, povećane impulsivnosti i smanjene sposobnosti samokontrole... Upotreba mobilnih uređaja kod dece mlađe od 12 godina ima štetan uticaj na njihov razvoj i učenje. Gledanje televizora i igranje video igrica je u uskoj vezi sa gojaznošću, a zbog nje, deca 21. veka mogu biti prve generacije kod koje mnogi neće nadživeti svoje roditelje.

Čak  75% dece uzrasta od 9 do 10 godina pati od nedostatka sna sa štetnim uticajem na njihov uspeh u školi. Preterana upotreba tehnologije, navodi se kao faktor uzroka za povećanu stopu depresije kod dece, anksioznosti, autizma, bipolarnih poremećaja, psihoza i poremećaja ponašanja.  Što se tiče vršnjačkog nasilja, tu ni malo ne ohrabruje činjenica da su deca izložena scenama psihičkog i seksualnog nasilja. Medijski sadržaj velike brzine može dovesti do poremećaja pažnje kao i do smanjenja koncetracije i memorije. Deca koja imaju poremećaj pažnje, ne mogu da uče. Odsustvo roditeljske povezanosti dovodi do povezivanja sa uređajima što može da preraste u zavisnost. U maju 2011. Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala mobilne telefone i druge bežične uređaje u kategoriju 2B rizika (potencijalno kancerogeni) zbog emisije zračenja.

Tekst kanadskog dečijeg terapeuta, specijaliste Kris Rovan, objavljenog  u "Hafington postu"  razotkriva zbog čega način na koji se deca odgajaju i edukuju, uz tehnologiju, više nije održiv. Deca su budućnost, ali postavlja se pitanje ima li budućnosti za decu koja su predozirana tehnologijom?

Više o tome koliko je preporučljivo da dete u određenom dobu provodi vremena uz mobilne uređaje http://www.eci-pec.rs/blog/bumerang-naprednih-tehnologija

Link: www.eci-pec.rsPODACI O FIRMI

Naziv: JAMAX M
Adresa: Bulevar oslobođenja 17
Grad: Čačak 32000
e-mail: office@jamaxm.rs
Web: www.jamaxm.rs
Tel: +381 10 313 777

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Vežbanje je lek - Značaj fizičke aktivnosti u prevenciji gojaznosti

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije - Udruženje za prehrambenu industriju organizovali... Više...

Za fantastično stanje vašeg organizma - Slana pećina Fantastico

Zakoračite u svet zdrave soli Dva osnovna preduslova za svakodnevno funkcionisanje su dobro zdravlje... Više...

Uspešna akcija "Baci deset za deset godina" - Građani i kompanije prikupili rukavice za decu iz Svratišta

Inicijativom "Baci deset za deset godina", u organizaciji Trag fondacije, prikupljene su rukavice... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed