12 važnih saveta za sigurnost vozača

Kranj, Slovenija, 11. Avgust 2015. PR Objave: Saopštenje -

12 važnih saveta za sigurnost vozaÄa

Goodyear je pripremio 12 najvažnijih saveta za sigurnost vozača tokom letnjih putovanja. Istraživanja pokazuju da većina turista iz Evrope na dug put kreće automobilom. Samo u prošloj godini od 42% Evropljana koji su krenuli u inostranstvo kopnenim putem, 65% je koristilo automobil ili drugo motorno vozilo. Putovanje leti praćeno je brojnim izazovima - podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom (32%) dešava na putu do odredišta za letovanje.

Goodyear je pripremio 12 najvažnijih saveta za sigurnost vozača tokom letnjih putovanja. Istraživanja pokazuju da većina turista iz Evrope na dug put kreće automobilom. Samo u prošloj godini od 42% Evropljana koji su krenuli u inostranstvo kopnenim putem, 65% je koristilo automobil ili drugo motorno vozilo.[1] Putovanje leti praćeno je brojnim izazovima - podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom (32%) dešava na putu do odredišta za letovanje.[2]

Sigurnost u drumskom saobraćaju je od ključne važnosti. Letnja putovanja biće sigurno ugodnija ako se dobro pripremite za put i napravite odgovarajući plan. Zato Goodyear svim vozačima preporučuje da poslušaju sledećih 12 saveta:

1. Sigurnost na prvom mestu: Prilagodite način vožnje uslovima na putu (gužva, vrućina, vidljivost, eventualan duži put zaustavljanja zbog većeg opterećenja vozila i slično). Imajte na umu da je vozilo dobro natovareno i da su prisutni saputnici koji mogu predstavljati dodatnu smetnju tokom vožnje.

2. Siguran priključak prikolice za boravak ili smeštanje prtljaga: Ako svojim vozilom vučete prikolicu dvaput proverite svetla, kočnice, pneumatike, kuke i sigurnosnu užad i uverite se da je sve sigurno montirano.

3. Dostupnost neophodne pomoćne opreme: Hranu, piće, pelene, lekove, igračke za decu i stvari koje bi mogle da budu potrebne tokom putovanja držite na lako dostupnom mestu.

4. Probušen pneumatik: Imajte na umu da pneumatik može i da se probuši tokom putovanja. Proverite koja je mogućnost za vaše vozilo primerenija, rezervni pneumatik ili pribor za popravku. Uvek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na putu. U toj situaciji deo neprijatnosti mogu da vam uštede Goodyear-ovi pneumatici sa tehnologijom RunOnFlat koji omogućavaju da sa probušenim pneumatikom pređete put do 80 kilometara (da dođete do radionice u kojoj će vam pneumatik biti zamenjen).

5. Razlike u saobraćajnim propisima: U raznim državama važe različita ograničenja brzine, kao i nepisana pravila koja je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App je prava adresa za detaljne informacije o pojedinim državama!

6. Odmor: Poštujte svoj bioritam i krenite u vreme na koje je vaše telo naviknuto da bude budno i aktivno. Ako je moguće, na put krenite još pre saobraćajne gužve da biste izbegli zastoje u saobraćaju i vrućinu.

7. Nemojte da preopteretite vozilo: Prevelika težina može loše da utiče na vozne karakteristike vozila. Ne smeštajte prtljag iznad visine zadnjih sedišta jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju naglog kočenja predmeti smešteni pozadi polete napred. Kad je prtljažni prostor do kraja popunjen nemojte da smeštate prtljag u vozilo među putnike, nego koristite prtljažnik na krovu ili prikolicu.

8. Odgovarajuće sigurnosno rastojanje i okolina: Na putu pazite na saobraćaj oko vas i poštujte sigurnosno rastojanje.

9. Zagrevanje kabine: Prema rezultatima istraživanja, visoke temperature imaju isti učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila.[3]  Ako na prozorima automobila nemate zavese protiv sunca, leto je pravo vreme da razmislite o kupovini.

10. Porodično putovanje: Sve vreme budite pažljivi na putu, naročito kad putujete sa decom. Pri vožnji brzinom od 100 km/h auto pređe oko 30 metara u sekundi. Ako samo za tri sekunde skrenete pogled sa puta, to može da ima kobne posledice.

11. Na put sa kućnim ljubimcima: Nikad ne smete dozvoliti da se tokom vožnje vaši kućni ljubimci slobodno kreću u automobilu. U slučaju iznenadnog manevra ili naglog kočenja životinje mogu da se ozlede, a mogu da ozlede i druge putnike u vozilu. Obezbedite im smeštaj u pletenoj korpi odnosno kavezu ili ih osigurajte specijalnim pojasom.

12. Pritisak u pneumatiku: Težak prtljag ili prikolica koju vučete iza sebe predstavljaju dodatno opterećenje za vozilo i za pneumatike. Ako je vozilo pod punim opterećenjem s putnicima i prtljagom, pritisak u pneumaticima mora biti viši. Letnja vrućina takođe povećava pritisak u pneumaticima. Pritisak treba proveriti kad su pneumatici "hladni", još pre putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Ako budete savesni, pažljivi i adekvatno pripremljeni, vožnja po evropskim putevima biće prijatan doživljaj i odličan način da dođete do svoje omiljene letnje destinacije.


[1] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tourism_statistics

[2] www.vab.be

[3] www.vab.be


Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine stopostotni vlasnik preduzeća je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Društvo Goodyear Dunlop Sava Tires, koje je ove godine drugi put uzastopce dobilo certifikat "Top Employer", ima oko 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 67 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 50 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

Ključne reči

voznja, gume, goodyear, pneumatici, saveti

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed