Dunlop: Adekvatno održavanje motocikla - veća sigurnost na putu

Kranj, Slovenija, 29. Juni 2015. PR Objave: Saopštenje -

Dunlop: Adekvatno održavanje motocikla - veÄa sigurnost na putu

Sezona vožnje motociklima je već u punom jeku, zato je Dunlop pripremio nekoliko korisnih tehničkih saveta za motocikliste koji će doprineti većoj sigurnosti na putu. Motociklisti su jedni od najviše ugroženih učesnika u saobraćaju, te je stoga Dunlop, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motocikle, u cilju povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, pripremio nekoliko korisnih saveta koji se odnose na održavanje vozila.

Sezona vožnje motociklima je već u punom jeku, zato je Dunlop pripremio nekoliko korisnih tehničkih saveta za motocikliste koji će doprineti većoj sigurnosti na putu.

Motociklisti su jedni od najviše ugroženih učesnika u saobraćaju, te je stoga Dunlop, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motocikle, u cilju povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, pripremio nekoliko korisnih saveta koji se odnose na održavanje vozila. 

Redovni preventivni pregledi celog motornog vozila
Dunlop preporučuje redovnu kontrolu celokupnog motornog vozila, a naročito točkova. Neredovno održavanje vozila, znatno utiče na stanje pneumatika, kako na njihove performanse tako i na broj pređenih kilometara. Zato se motociklistima savetuje da svoje motocikle redovno voze na preventivne preglede koji treba da obuhvate i kontrolu pneumatika.

Važno je podešavanje vešanja
Pored redovnog održavanja vozila važno je i podešavanje vešanja koje mora biti obavljeno onako kako je navedeno u uputstvu za upotrebu motocikla. Nepravilno održavani delovi i nepravilan ili neuravnotežen pritisak prednje viljuške loše utiče na stabilnost, a nizak pritisak prouzrokuje preterano opterećenje pneumatika.

Trajne popravke pneumatika moguće su samo ako su rupe u gazećem sloju male
Ako se pneumatik motocikla probuši važno je znati da neke rupe mogu da se poprave. Ipak, Dunlop preporučuje da se trajne popravke izvode samo na manjim rupama u gazećem sloju (prečnika do 6 mm). Ove popravke može da obavi samo prodavac motocikla ili ovlašćeni vulkanizer koji sa unutrašnje strane pneumatika postavlja specijalnu zakrpu odnosno čep. Iz sigurnosnih razloga je veoma važno da se nikad ne izvode popravke sa spoljašnje strane i da se unutrašnje gume ne koriste kao zamena za adekvatnu popravku. Takođe, važno je da se tokom prvih 24 sata posle popravke ne vozi brže od 80 km/h, a kasnije, sa popravljenim pneumatikom, ne vozi brzinom većom od 120 km/h. Isti postupak popravke važi takođe i za pneumatike sa unutrašnjom gumom. Veoma je bitna i informacija da za popravku odgovara izvođač, koji korisniku popravljenog pneumatika mora obezbediti sva potrebna uputstva.

Tečna sredstva za zaptivanje su samo privremeno rešenje
Dunlop ne preporučuje upotrebu tečnih sredstava za zaptivanje. To su, naime, privremene popravke koje mogu da utiču na materijal od kojeg su napravljeni ulošci karkase i da prekriju sekundarna oštećenja nastala zbog prisustva stranog tela u pneumatiku. Motociklistima se savetuje da budu skeptični prema sredstvima za zaptivanje jer pneumatik može iznenada da otkaže, te može doći i do nesreće.

Odgovarajući pritisak u pneumatiku omogućava duži vek trajanja gume
Dunlop ističe i da je redovno proveravanje pritiska u pneumatiku uz održavanje propisanog pritiska najbolji način da motociklisti obezbede ravnomerno habanje pneumatika i očuvaju njegove vozne karakteristike. Međutim, potrebno je obratiti pažnju i na činjenicu da pneumatik mora da se hladi najmanje 3 sata posle zaustavljanja da biste mogli da proverite pritisak.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi sa 90 godina iskustva u gumarskoj industriji. Od 2004. godine stopostotni vlasnik društva je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Danas društvo Goodyear Dunlop Sava Tires ima više od 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za poljoprivredne, industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata proizvedenih pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.si,  www.dunlop.si, www.fulda.si i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 69 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 51 pogonu koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

Ključne reči

gume, pneumatici, saveti, dunlop

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Goodyear Blimp - legenda koja se nakon više od 30 godina vraća u evropski moto-sport

Prošlog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed