Svaka tri minuta od raka jajnika umre po jedna žena - Redovan pregled najbolja prevencija

Beograd, 07. Maj 2015. PR Objave: Saopštenje -

Svaka tri minuta od raka jajnika umre po jedna žena - Redovan pregled najbolja prevencija

Prepoznavanje simptoma i redovan godišnji pregled najbolja su prevencija od dobijanja raka jajnika, poručeno je na tribini održanoj povodom obeležavanja 8. maja, Svetskog dana borbe protiv ovog malignog oboljenja. Rak jajnika ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma i na sedmom je mestu po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. Na godišnjem nivou, rak jajnika se dijagnostikuje kod gotovo 250.000 žena na svetu, a čak 140.000 njih izgubi bitku sa ovom bolešću.

Prepoznavanje simptoma i redovan godišnji pregled najbolja su prevencija od dobijanja raka jajnika, poručeno je na tribini održanoj povodom obeležavanja 8. maja, Svetskog dana borbe protiv ovog malignog oboljenja.

Rak jajnika ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma i na sedmom je mestu po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. Na godišnjem nivou, rak jajnika se dijagnostikuje kod gotovo 250.000 žena na svetu, a čak 140.000 njih izgubi bitku sa ovom bolešću. U svetu od ove bolesti na svaka tri minuta umre po jedna žena.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS dr Aleksandar Stefanović izjavio je da su sve žene pod rizikom od dobijanja raka jajnika, a da jedino podizanje svesti o nespecifičnim simptomima ove bolesti, njihovo uočavanje i odlazak na lekarski pregled, omogućavaju ranu dijagnozu i smanjuju stopu smrtnosti, pri čemu je uloga hirurgije primarna.

"Nažalost, bolest se često dijagnostikuje u kasnoj fazi, a mnoge žene pogrešno misle da kancer jajnika može da se otkrije pomoću PAPA testa", izjavio je dr Stefanović.

Govoreći o epidemiološkim podacima prim. mr sc dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije  istakla je da u  Srbiji godišnje oboli više od 800 žena, a bitku sa bolešću svake godine izgubi 450 žena.

Posebnu pažnju na tribini izazvalo je pitanje nasledne predispozicije za rak jajnika. Prema rečima dr sc. med Mirjane Branković-Magić iz Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju IORS-a, ova bolest je nasledna u oko 10-15% slučajeva. "Postoje odgovarajuća testiranja promena u strukturi BRCA1 i BRCA2 gena kojima se prisustvo nasledne bolesti potvrđuje. Samo prisustvo izmenjenih gena ne znači da će osoba svakako oboleti već da je pod povišenim rizikom od obolevanja", rekla je dr Branković-Magić.

Prim. dr Đerđi Šarić, predsednica Nacionalne asocijacije udruženja onkoloških bolesnika istakla je da su psihološka podrška, razumevanje i uspostavljanje partnerskog odnosa između pacijentkinje i doktora preduslovi dobrog lečenja.

Tribinu su organizovali: Nacionalna asocijacija lečenih od raka (NALOR), Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (UGOSCGRS).PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Podsticanje i razvoj stvaralaštva kod dece predškolskog uzrasta

Izdavačka kuća "Klett" organizovaće u ponedeljak 01.aprila u Leskovcu (Regionalni centar za profesionalni... Više...

On line Reciklarnica - konkurs za video i foto radove

Zelena inicijativa organizuje tribinu o učešću mladih u reciklaži u Srbiji. Na tribini će biti... Više...

Državni službenik? - Ne hvala, ja sam preduzetnik!

Građanske inicijative i Ministarstvo omladine i sporta pozivaju na debatu: DRŽAVNI SLUŽBENIK?... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed