Inicijativa za bolju obrazovnu uključenost osoba sa hendikepom - "Možeš ti, mogu svi!"

Beograd, 21. April 2015. PR Objave: Saopštenje -

Inicijativa za bolju obrazovnu ukljuÄenost osoba sa hendikepom - "MožeÅ¡ ti, mogu svi!"

Akcija "Možeš ti, mogu svi!" koju su pokrenuli DOBA fakultet za primenjene poslovne i društvene studije i Udruženje studenata sa hendikepom, uz podršku Unije poslodavaca Srbije, predstavljenja je na konferenciji za medije u beogradskom Medija centru. Ovom akcijom organizatori žele da skrenu pažnju najšire javnosti na teškoće sa kojima se suočavaju osobe sa hendikepom koje se odluče da nastave svoje školovanje.

Akcija "Možeš ti, mogu svi!"  koju su pokrenuli DOBA fakultet za primenjene poslovne i društvene studije i Udruženje studenata sa hendikepom, uz podršku Unije poslodavaca Srbije, predstavljenja je na konferenciji za medije u beogradskom Medija centru. 

Ovom akcijom organizatori žele da skrenu pažnju najšire javnosti na teškoće sa kojima se suočavaju osobe sa hendikepom koje se odluče da nastave svoje školovanje. DOBA fakultet je, u nizu aktivnosti podrške inkluzivnom obrazovanju, raspisao konkurs za dodelu jedne pune stipendije osnovnih ili master studija osobi sa hendikepom.

Ivan Raičević, iz Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, izjavio je da smo u proces inkluzije, kao društvo, krenuli nespremni i da je potrebno uraditi celokupnu analizu i napraviti plan kako pomoći osobama sa hendikepom, što će u narednom periodu i biti urađeno, u saradnji sa drugim institucijama.

Na probleme implementiranja inkluzije u visokoškolskom obrazovanju, iz prve ruke, ukazao je Milan Janković, direktor Udruženja studenata sa hendikepom.

- Sistemska podrška osobama sa hendikepom, u prosveti, organizovana je do nivoa visokoškolskog obrazovanja, a onda smo prepušteni sami sebi. Na tržištu rada postoji deficit visoko-obrazovanih osoba sa hendikepom, - izjavio je Milan Janković, dodajući da je bitan aspekat on-line studiranja mogućnost ravnopravnog sticanja profesionalnih kompetencija i da na taj način mogu da prevaziđu problem smanjene socijalne interakcije.

Koncept akcije "Možeš ti, mogu svi" nadrastao je okvire inkluzivnog obrazovanja pridruživanjem Unije poslodavaca Srbije. Prof.dr. Slavenko Grgurević, direktor Unije poslodavaca Srbije,  ohrabrio je srpske poslodavce da se upuste u korišćenje veština i potencijala osoba sa hendikepom.

Jasna Dominko Baloh, direktor i osnivač DOBA fakulteta, ukazala je na potrebu razvijanja svesti društva o značaju i vrednosti svakog pojedinca.

- Veliki deo naših studenata suočava se sa nekom vrstom ograničenja i mi se borimo sa njima i za njih. Na našem fakultetu studenti sa hendikepom nisu prepušteni sami sebi, ne susreću se sa svakodnevnim preprekama i mogu samostalno, od kuće da obavljaju sve svoje studentske obaveze - izjavila je Jasna Dominko Baloh, direktor i osnivač DOBA fakulteta, upućujući javni poziv i drugim visokoškolskim ustanovama da im se pridruže u naporima unapređivanja položaja i mogućnosti osoba sa hendikepom.

Na kraju konferencije prisutnima je Polona Baloh, direktorka studijskih centara u inostranstvu DOBA fakulteta, kratkom prezentacijom predstavila sistem on-line studiranja koji omogućava izuzetnu pristupačnost i fleksibilnost u radu, uz dvadesetčetvoročasovnu tehničku podršku.

Konkurs je otvoren do 30. maja 2015. godina, a zainteresovani se mogu više informisati na sajtu fakulteta www.doba.rs


Obrazovanje u brojkama

  Prema podacima iz Izveštaja o socijalnom uključivanju za 2014. godinu, obrazovna struktura osoba sa hendikepom je značajno nepovoljnija nego kod opšte populacije:

  • 53,3% osoba sa hendikepom uzrasta iznad 15 godina ima završeno osnovno obrazovanje ili nepotpunu osnovnu školu, dok svega 6,6%  ima završeno više ili visoko obrazovanje
  • Učešće osoba sa hendikepom u ukupnom broju nezaposlenih lica na evidenciji NS Preko 44% nezaposlenih osoba sa hendikepom su nekvalifikovani radnici
  • Sa srednjim obrazovanjem je 51,4% osoba sa hendikepom
  • Svega  2%  osoba sa hendikepom steklo je visoko obrazovanje  je 2,7%


PODACI O FIRMI

Naziv: Blumen Group
Adresa: Milana Rakića 65a
Grad: Beograd 11000
Web: www.blumengroup.rs
Tel: +381 11 4082568
Kontakt osoba:
Ime: Marijana Dobrenović
Funkcija: Key Account Manager
Tel: +381 11 4082568
e-mail: marijana.dobrenovic@blumengroup.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Nastavak akcije "Možeš ti, mogu svi" - Stipendija za novi početak

U okviru akcije „Možeš ti, mogu svi!" koja predstavlja inicijativu za bolju obrazovnu uključenost... Više...

Nastavak akcije "Možeš ti, mogu svi" - Stipendija za novi početak

U okviru akcije „Možeš ti, mogu svi!" koja predstavlja inicijativu za bolju obrazovnu uključenost... Više...

Evropski DOBA fakultet: Od upisa do diplome - online!

Na DOBA fakultetu, prvoj i jedinoj visokoškolskoj instituciji u Jugoistočnoj Evropi sa međunarodnom... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed