Decu već od osnovne škole učiti o saobraćajnim propisima

Beograd, 09. April 2015. PR Objave: Saopštenje -

Decu veÄ od osnovne Å¡kole uÄiti o saobraÄajnim propisima

Roditelji u čitavoj Evropi jedinstveni su u mišljenju da bi već u prvom razredu osnovne škole trebalo učiti decu o osnovama sigurnosti u drumskom saobraćaju, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja kompanije Goodyear. Većina anketiranih roditelja (62%) je ubeđena da škole trenutno ne uspevaju da obezbede dovoljno znanja na području sigurnosti u drumskom saobraćaju.

Roditelji u čitavoj Evropi jedinstveni su u mišljenju da bi već u prvom razredu osnovne škole trebalo učiti decu o osnovama sigurnosti u drumskom saobraćaju, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja kompanije Goodyear.[1]

Većina anketiranih roditelja (62%) je ubeđena da škole trenutno ne uspevaju da obezbede dovoljno znanja na području sigurnosti u drumskom saobraćaju. Među instruktorima vožnje koje je Goodyear prošle godine obuhvatio svojom anketom mnogi od njih (42%) smatraju da bi u školama obavezno morala da se obrađuje i tema "sigurnost na putu". U Sloveniji su brojke još veće od evropskog proseka jer je 90 odsto roditelja ubeđeno da bi o načelima sigurnosti na putu trebalo da se predaje u školama još od samog početka.

Eszter Salamon iz Evropskog udruženja roditelja se slaže da obrazovanje kod mlađe dece uspešno odigrava svoju ulogu, veći izazov se pojavljuje kad deca odrastu u tinejdžere. On kaže: "Upravo u vreme kad se deca pripremaju za vozački ispit, postaju vrlo buntovni. Zato ih treba naučiti sigurnom ponašanju na putu dok su još mali. Svest o tome koliko je za pešake važna sigurnost na putu treba da postane deo dečjih svakodnevnih navika, a roditelji treba da insistiraju da te navike i zadrže. Ali, u dobu između 16 i 20 godina starosti, mladi više slušaju svoje vršnjake nego roditelje."

Konstatacije Goodyear-ovog istraživanja u regiji Evropa, Srednji istok i Afrika (EMEA) obuhvaćene su u novom izdanju Bele knjige "Pre svega sigurna vožnja -  Povećajmo sigurnost mladih vozača na putu". Novo izdanje se bazira na obimnoj anketi kojom je obuhvaćeno 6.805 roditelja mladih vozača (starih od 16 do 25 godina) u 19 država iz EU i izvan njenih granica. Cilj istraživanja je bio da se bolje shvati odnos roditelja prema sigurnosti u saobraćaju.

Stručnjaci iz firme Traffic Psychology International (TPI) su ubeđeni da bi opšte klasično osposobljavanje za vožnju trebalo poboljšati. Gospođa Margit Herle, saobraćajni psiholog  u TPI, kaže: "U Evropi klasično osposobljavanje za vožnju još uvek ne pokriva sve ove aspekte. Vozač mora da razvije veštine na četiri hijerarhijska nivoa: 1) upravljanje vozila; 2) savlađivanje raznih situacija u saobraćaju; 3) ciljevi i okolnosti vožnje; 4) životni ciljevi i veštine za život. Na sva četiri nivoa vozač mora steći znanje i veštine, biti svestan faktora koji povećavaju rizik i oceniti sopstvene postupke."


[1] U on/line anketi učestvovalo je 6.805 roditelja iz 19 zemalja sveta (EU, Rusija, Turska i Južna Afrika). Istraživanje je za potrebe kompanije Goodyear EMEA radila agencija za istraživanje tržišta Reputation Inc.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi sa 90 godina iskustva u gumarskoj industriji. Od 2004. godine stopostotni vlasnik društva je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Danas društvo Goodyear Dunlop Sava Tires ima više od 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za poljoprivredne, industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata proizvedenih pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.si,  www.dunlop.si, www.fulda.si i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 69 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 51 pogonu koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.

Informacije o Evropskom udruženju škola vožnje (EFA)
EFA zastupa interese 25 udruženja škola vožnje iz 24 evropske države, kao i svih evropskih organa, ustanova i organizacija koje se bave osposobljavanjem za vožnju, školovanjem instruktora, usavršavanjem vozača, dodatnim školovanjem vozača početnika, ekološki prihvatljivom vožnjom i drugim pitanjima u vezi sa sigurnošću u drumskom saobraćaju. Podstiče takođe inicijative za veću sigurnost u saobraćaju.
Glavni ciljevi udruženja su usklađivanje školovanja i proveravanja instruktora i/ili učitelja vožnje i priprema i usklađivanje programa obuke i koncepta osposobljavanja vozača svih kategorija. EFA je stručno udruženje, nepristrasno u pogledu političkih ili verskih pitanja.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed