Goodyear na Ženevskom salonu otkriva model prvog pneumatika koji proizvodi električnu energiju

Kranj, Slovenija, 03. Mart 2015. PR Objave: Saopštenje -

Goodyear na Ženevskom salonu otkriva model prvog pneumatika koji proizvodi elektriÄnu energiju

Futuristički konceptualni pneumatik ima sve mogućnosti da izazove revoluciju u svojoj branši Najnoviji konceptualni pneumatik - Goodyear futuristički pneumatik koji ima sposobnost da proizvodi električnu energiju predstavljen je na ovogodišnjem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Pneumatik koji svoju deformaciju i vibracije može da pretvori u električnu energiju koncipirali su inženjeri u Goodyearovom Centru za inovacije i jednostavno ga nazvali "BH03" prema šifri koju je dobio u razvoju.

Futuristički konceptualni pneumatik ima sve mogućnosti da izazove revoluciju u svojoj branši

Najnoviji konceptualni pneumatik - Goodyear futuristički pneumatik koji ima sposobnost da proizvodi električnu energiju predstavljen je na ovogodišnjem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Pneumatik koji svoju deformaciju i vibracije može da pretvori u električnu energiju koncipirali su inženjeri u Goodyearovom Centru za inovacije i jednostavno ga nazvali "BH03" prema šifri koju je dobio u razvoju. S obzirom da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ova inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

"Na razvoj konceptualnog pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju," kaže Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Goodyearovog Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

Ovaj konceptualni pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi. Električnu energiju stvara koristeći efekte dve vrste materijala:

  • termoelektrični materijal pretvara u električnu energiju onu toplotu koja se u statičkom stanju pneumatika stvara apsorpcijom svetlosti/toplote u njegovoj ultra-crnoj teksturi, a u dinamičkom stanju nastaje usled kotrljanja;
  • pijezoelektrični materijal vibracije i promene u pritisku pretvara u električnu energiju

Navedeni novi materijali grade trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika. Ova struktura bi potencijalno mogla da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji RunOnFlat. Osim toga, po obodu pneumatika nalazi se širok kanal koji povećava otpornost na akvaplaning i na jedinstveni način apsorbuje buku.

Navedeni pneumatik je isključivo idejne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi. Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za pametnu budućnost.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi sa 90 godina iskustva u gumarskoj industriji. Od 2004. godine stopostotni vlasnik društva je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Danas društvo Goodyear Dunlop Sava Tires ima više od 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za poljoprivredne, industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata proizvedenih pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.si,  www.dunlop.si, www.fulda.si i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 69 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 51 pogonu koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed