U Laponiji, kod Deda Mraza

Beograd, 16. Januar 2015. PR Objave: Obaveštenje -

U Laponiji, kod Deda Mraza

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Marija Petrović je napisala tekst: U Laponiji, kod Deda Mraza Uvek sam želela da upoznam Deda Mraza. U crvenom odelu sa belom bradom. Onog debeljuškastog što nam se smeška sa svih onih konzervi Coca Cole. Sada, pošto živimo u komšiluku, nekako mi se činilo da je i red da svratimo.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Marija Petrović je napisala tekst:

U Laponiji, kod Deda Mraza

Uvek sam želela da upoznam Deda Mraza. U crvenom odelu sa belom bradom. Onog debeljuškastog što nam se smeška sa svih onih konzervi Coca Cole. Sada, pošto živimo u komšiluku, nekako mi se činilo da je i red da svratimo.

Opšte je verovanje da Deda Mraz živi na Severnom polu, istina je malkice južnije, na Arktičkom krugu, u mestu Rovaniemi u Finskoj, jer malo ljudi živi severnije od te geografske širine. I ako ste mislili da živi u nekom idiličnom seocetu sa drvenim kućicama poput onih iz Grimovih bajki, varate se. Rovaniemi je grad izgrađen relativno skoro, pošto su ga razbucali u drugom svetskom ratu i ono na šta sad liči je najblaže rečeno ništa posebno. Deda Mraz srećom ne živi u jednoj od zgrada koje neverovatno odišu duhom novobeogradskih paviljona, već mu je glavni štab i proizvodnja u pećini udaljenoj 7 eura vožnje gradskim prevozom od centra grada.

Pre nego što vam ispričam kako je bilo kod Deda Mraza, mislim da je red da vas malo bolje upoznam sa čovekom.

O Deda Mrazu

Za Deda Mrazov stajling zaslužna je Coca Cola i Haddon Sundblom, švedski ilustrator koji je 1930-ih godina naslikao čuvenu sliku. To je jasno. Ali malo ličnije podatke o Deda Mrazu baš i ne znamo. U igri za inspiraciju koja stoji iza Dedinog lika su Sveti Nikola, holandski Sinterklaas i razna germanska paganska božanstva, ali priča nad pričama je daleko slikovitija, alternativna varijanta koja sledi :)

Teorija o kojoj je reč pretpostavlja da je Deda Mraz zapravo šaman iz Arktičke regije koji konzumira psihodeličnu pečurku sorte Amanita muscaria i da je običaj bio da krajem decembra, ovi šamani svraćaju u kuće u svom reonu, noseći džakove pune ovih sušenih pečuraka i deleći ih stanovništvu kao poklone. A Amanita muscaria raste širom Severne hemisfere, ni manje ni više nego ispod jelki. Da stvar bude zanimljivija, pošto su kuće u tom kraju obično zavejane u to doba godine, otvarao se otvor na krovu kuda se ulazilo u kuće. Dok su seljani žvakali pečurke koje im je doneo šaman, vrlo je verovatno da su gledajući irvase oko sebe počeli da tripuju da irvasi lete, a i šaman zajedno sa njima.

Simbolika je očigledna i ne mnogo manje verovatna od aktuelne, politički korektne verzije.

Santa park

Sada kada znamo pravu priču možemo da nastavimo.

Deda Mrazova pećina, tzv. Santa park je zabavni park gde ljudi, pod izgovorom da su doveli decu, mogu da odu da upoznaju Deda Mraza.

Osim činjenice da ste došli na sever Laponije i da možete da se pohvalite da ste prešli preko linije Arktičkog kruga, i naravno precrtate par stavki na svojoj bucket listi, u parku se možete baviti raznim aktivnostima. Da odete u školu za elfove i čak dobijete diplomu, provozate se magičnim sankama, popijete piće u ledenom baru, pošaljete pismo direktno iz Deda Mrazove pošte, naučite tajnu najlboljih medenjaka i naravno, upoznate čoveka lično!

Pitao je za zdravlje, i rekao da je on dobro, iako je mnogo star.

I naravno, ako je raspoložen, moći ćete da napravite ultimativan selfi!

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://palachinkablog.com/sr/u-laponiji-kod-deda-mraza/PODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed