Konferencija za štampu "Kako se ne zaposliti u Srbiji?"

Beograd, 15. Oktobar 2014. PR Objave: Saopštenje -

Konferencija za Å¡tampu "Kako se ne zaposliti u Srbiji?"

U četvrtak 9. oktobra u prostorijama Doma Omladine održana je konferencija za štampu povodom jubilarnog 10. Sajma poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta "JobFair - Kreiraj svoju budućnost!" pod nazivom "Kako se (ne)zaposliti u Srbiji?". Samoj konferenciji je prisustvovao veliki broj studenata različitih fakulteta i usmerenja.

U četvrtak 9. oktobra u prostorijama Doma Omladine održana je konferencija za štampu povodom jubilarnog  10. Sajma poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta "JobFair - Kreiraj svoju budućnost!" pod nazivom "Kako se (ne)zaposliti u Srbiji?". Samoj konferenciji je prisustvovao veliki broj studenata različitih fakulteta i usmerenja.

O zaposlenosti i koracima koji se mogu preduzeti prilikom traženja posla govorili su predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda - Sekretarijata za privredu i Savet za zapošljavanje, Nacionalne službe za zapošljavanje i kompanije Microsoft Razvojni Centar Srbija.

Svi govornici su se složili da je neophodno podržati ovakvu vrstu inicijativa - gde studenti rade za studente i pomažu kolegama da dođu u direktni kontakt sa predstavnicima kompanijama i na taj način dobiju priliku za zaposlenje.

Ispred Nacionalne službe za zapošljavanje obratila se gospođa Nevena Letić:

 "Završavanje fakulteta nije dovoljno, već  je jako važno iskustvo koje se stekne tokom studiranja i ne samo u struci, već i savladavanje veština koje su neophodne za razvoj poput znanja stranih jezika, poznavanja rada na računaru i razvoj mekih veština. Postoji više mera koje se preduzimaju kao što su karijerno vođenje i savetovanje studenata, kao i finansijske mere za podsticanje mogućnosti zaposlenja. U proteklih godinu dana nezaposlenost se smanjila za 1.15 posto što je ohrabrujuća staistika"

Gospođa Tanja Popović ispred Sekretarijata za privredu Grada Beograda je istakla sledeće:

"Svake godine Grad Beograd nudi program stručne prakse, koji će se ove godine produžiti na inicijativu studenata. Oformljen je Savet za zapošljavanje, koji predstavlja osnovu za sistemsko  rešavanje problema zaposlenosti mladih i koji će do kraja godine doneti akcioni plan. Cilj akcionog plana je da se animiraju opštine kako bi se pružio podsticaj razvoju malih, samostalnih preduzeća. Jedna od akcija Grada Beograda je pokretanje projekta Biznis Inkubatora "Gnezdo" koji predstavlja ogledno dobro koje se sprovodi kao podrška novim preduzećima i nudi pomoć u vidu korišćenja prostora i tehnike."

Bojan Rošić, aktiviti menadžer kompanije Microsoft Development Centar Srbija istakao je da mu je zadovoljstvo da podržavaju Sajam svih ovih godina:

"Ono što je zaista bitno je da mladi prate svoj put koji su zacrtali i da se kontinuirano raspituju o tržištu rada. Neophodno je da mladi budu upućeni i da budu spremni na promenu, jer trenutno IT sektor prednjači u odnosu na ostale. Firme se zatvaraju i otvaraju, a retki su oni sektori u kojima su ispunjeni svi neophodni uslovi za profesionalni razvoj ispunjeni. Primera radi, u našoj državi studentu IT smera se na prvom mestu željenog poslodavca nalazi Microsoft Srbija. U nekim razvijenim zemljama - poput Izreala - on je na dvadeset i petom mestu, a ispred njega se nalaze start-up kompanije. To govori o tome koliko je trenutno naše tržište nestabilno."

Aleksandar Linc-Đorđević, koordinator strateške oblasti "Zapošljavanje i preduzetništvo" Nacionalne stretegije za mlade 2015-2025 je ispred Ministarstva omladine i sporta istakao da će jedan od glavnih fokusa nove strategije biti zapošljavanje mladih:

"U okviru ove strateške oblasti fokusirali smo se na glavne probleme koji se tiču nezaposlenosti mladih. Ključni problem je taj da ne postoji usklađenost celoživotnog učenja sa potrebama tržišta rada. Trebalo bi da se zna da je celoživotno učenje u stvari predstavlja informalno, formalno i neformalno obrazovanje, kao i celokupno radno iskustvo i stručna usavršavanja. Zato, nije bitan samo jedan segment učenja, tj. formalno obrazovanje nego svi segmenti skupa. Usklađivanjem celoživotnog učenja sa tržištem rada mladi će postati zapošliviji, što je ujedno i glavni cilj ove strateški oblasti nove strategije."

Pres konferenciju je zatvorio koordinator za odnose sa javnošću Jovan Praštalo, koji se zahvalio svim govornicima i svim prisutnima na izdvojenom vremenu.PODACI O FIRMI

Naziv: JobFair 14
Adresa: Elektrotehnički fakultet, Bulevar kralja Aleksandra 73
Grad: Beograd 11000
Web: www.jobfair.rs
Kontakt osoba:
Ime: Olga Obrenović
Funkcija:
Tel:
e-mail: olga.obrenovic@eestec.etf.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Job Fair 2016 - Tvoja karijera počinje ovde!

Sajam poslova i stručnih praksi Job Fair tradicionalno organizuje lokalna BEST grupa Niš, sada... Više...

Uspešno završen sajam poslova i praksi JobFair15!

Jedanaesti put za redom, 2. i 3. novembra u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu, održan je sajam... Više...

JobFair15 - Kreiraj svoju budućnost!

Kako pronaći stručnu praksu ili zaposlenje tokom i nakon završetka studija? Nažalost, studenti... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed