Kad komšiji crkne krava i ja treba da naričem jer neću imati mleka

Beograd, 20. Juni 2014. PR Objave: Obaveštenje -

Kad komÅ¡iji crkne krava i ja treba da nariÄem jer neÄu imati mleka

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Mahlat je napisala novi tekst: Kad komšiji crkne krava i ja treba da naričem jer neću imati mleka Komšija, moj najbliži rođak i najbolji prijatelj Krv nije voda. To znači da kroz život istolerišemo mali milion gluposti nekoga sa kim delimo istu krv u tragovima jer, zaboga, ta krv je opravdanje za sve, imamo nazive za isto tako mali milion rodbinskih veza u dužinu, širinu, prošlost i raznorazna ukrštanja.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Mahlat je napisala novi tekst:

Kad komšiji crkne krava i ja treba da naričem jer neću imati mleka

Komšija, moj najbliži rođak i najbolji prijatelj

Krv nije voda. To znači da kroz život istolerišemo mali milion gluposti nekoga sa kim delimo istu krv u tragovima jer, zaboga, ta krv je opravdanje za sve, imamo nazive za isto tako mali milion rodbinskih veza u dužinu, širinu, prošlost i raznorazna ukrštanja. Neke od tih bliskih nam po krvi nikada nismo videli, neke viđamo samo „o svadbama i sahranama“ ali dobro smo naučeni da moramo da im pomognemo kad su u nevolji. I neki od njih se javljaju samo kada su u nevolji. Da ih tada pitamo - Čekaj, kako se sve ove godine nisi setio da me pozoveš i pitaš kako sam, kako mi je dete? - tako neke obične stvari, nije lepo. Tako sam nekako shvatila.

Nasuprot tih dalekokrvnih srodnika, nalaze se oni koji žive vrata do nas, bukvalo i figurativno, naše komšije, i nekima od njih ni imena ne znamo, takvo je neko vreme došlo. U ona vremena, kada je bilo nezamislivo da napravite krofne i ne odnesete ih komšijskoj deci, kiflice po novom receptu koje ćete odneti komšijama da probaju, moja baba je govorila da komšije treba negovati jer su oni naši najbliži rođaci i najbolji prijatelji. Čak i onda kada se sporimo oko međe, vriske dece u vreme odmora, malo gvirkanja u dvorište... Godine su bile potrebne da razumem to što je govorila, da je komšija tu, tik do vrata, a rođaci uglavnom daleko. I da komšiju možeš dozvati kucanjem u cev radijatora, vikom, a ovde druge dok dozoveš, dok im objasniš, dok dođu, mnogo vode proteče raznim rekama, a ponekad se te reke i izliju. Kao što su se izlivale reke ovog proleća.

I ako je istinita ona narodna da u svakom zlu postoji i nešto dobro, ove poplave su iznedrile toliko dobrog da se tome ni u snu nisam nadala.

Jer, znate, ja sam prošle godine pala. Tek tako, nasred ulice, šetajući psa, noga mi je skliznula u rupu na jednom od naših uređenih trotoara i pala sam. Taj pad me samo uverio u to koliko više nismo važni jedni drugima, koliko jedni druge ne primećujemo, koliko nam je teško da nekome na ulici pružimo ruku. Tada, u šoku, kao i svako ko se odjednom sručio na zemlju, a sve se dešava na autobuskom stajalištu, pogledam odozdo, svi gledaju u mene ali niko ne prilazi. Ustanem krvavih kolena i odem do kuće lijući krokodilske suze. Ne zbog toga što me je bolelo, nego što sam bila poražena, nego zato što sam se osećala kao da ne postojim, što su me svi ignorisali. Zato što sam se odjednom strašno uplašila – šta ako u nekoj mračnoj ulici neko napadne neku devojčicu, šta ako neko nekoga tuče na ulici, šta ako... pisala sam već o tome da je ljudskost u čoveku davno ubijena. I čvrsto sam verovala u to sve do poplava.

Dobro u zlu

Pomenuh – narodna kaže da u svakom zlu postoji nešto dobro, u ovom zlu se probudio narod, pokrenula se ogromna pozitivna energija, svako je želeo da pomogne i nekako imam utisak da je svako pomogao na svoj način. Tih dana, dok su ljude još spasavali iz vode, sa krovova, ljudi na ulicama Beograda su bili neverovatno ljubazni, nikada više neobaveznih osmeha i izvinjenja i za najmanje sitnice nisam čula, odjednom nije bilo one svakodnevne nervoze u redovima, prevozu, kao da smo svi odjednom shvatili da se previše i bespotrebno brecamo jedni na druge, kao da smo jedni drugima krivi za višegodišnje preživljavanje, krize, tranzicije, nemanje, pritiske. Kao da smo odjednom ugledali jedni druge. Sigurna sam da smo se ponovo rodili kao ljudi...

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://mahlat.rs/kad-komsiji-crkne-krava-ja-treba-da-naricem-jer-necu-imati-mleka/PODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed