Par pametnih ponedjeljkom: O debeloj djeci i debelim mamama nekad i sad, kelju na tri načina i svim drugim ćušpajzima! (1.dio)

Beograd, 28. Mart 2014. PR Objave: Obaveštenje -

Par pametnih ponedjeljkom: O debeloj djeci i debelim mamama nekad i sad, kelju na tri naÄina i svim drugim ÄuÅ¡pajzima! (1.dio)

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je pisala o zdravoj ishrani u tekstu: Par pametnih ponedjeljkom: O debeloj djeci i debelim mamama nekad i sad, kelju na tri načina i svim drugim ćušpajzima! (1.dio) Moja je majka odgojila dvoje djece. Kuhala je domaću hranu. Uglavnom na svinjskoj masti ono što se na svinjskoj masti radi, s maslinovim uljem tamo gdje mu je mjesto.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je pisala o zdravoj ishrani u tekstu:

Par pametnih ponedjeljkom: O debeloj djeci i debelim mamama nekad i sad, kelju na tri načina i svim drugim ćušpajzima! (1.dio)

Moja je majka odgojila dvoje djece.
Kuhala je domaću hranu. Uglavnom na svinjskoj masti ono što se na svinjskoj masti radi, s maslinovim uljem tamo gdje mu je mjesto. Okretali su očima i čudom se čudili, kako to ona, fakultetski obrazovana, žena liječnika, nije svinjsku mast potpuno izbacila iz upotrebe, jer su je tamo neki, za "opće dobro", potrebe svog novog doktorata ili tko zna čega, proglasili krivom za sve.

Ovih smo dana svjedoci ponovnog otkrivanja tople vode i aboliranja svinjske masti. Sad pak na sve strane, poput objava ukazanja, pršte ponosne izjave onih koji su svinjsku mast vratili u svoje kuhinje.

Jedno njezino dijete, ja, od svoje 4. godine, vodim borbu s prekomjernom težinom. Počela je kad su mi izvađeni krajnici i ja prestala konstantno poboljevati. A jela sam više ili manje sve, uključiv ćušpajze, (osim izuzetno mi mrske raštike) i salate, koje i danas neizostavno moraju biti na stolu i bez kojih ne doživljavam i ne mogu zamisliti ni najbolji obrok.

Pritom ni kao dijete, niti kao odrasla nisam bila troma i nepokretna, ali sam se zato kroz život nagledala dugonogih, lijenih i inertnih osoba, prihvatljive tjelesne težine.

Moj brat je veći dio svog djetinjstva proveo eskivirajući jelo, osim kad su za ručak bili krmenadli i pomfrit ili pečena kokoš i pomfrit ili već nešto i ..... pogađate, pomfrit. Iz kojih razloga ja, pomfrit ni dan danas ne volim pretjerano i pečem ga slovom i brojem 2 ili 3 puta godišnje. Na, pogađate, svinjskoj ili pačjoj masti.

Brat je običavao, netom prije nego što će mama servirati ručak dojuriti izvana, skočiti na kuhinjsku radnu površinu, otvoriti gornji kredenac, dohvatiti posudu sa šećerom, zagrabiti žlicu šećera, zaliti je čašom vode i odjuriti dalje. Nije bilo šanse da ga nakon toga, ako ga niste uspjeli uloviti i zadržati, dozovete u vrijeme ručka. Ne, nije mu nitko rekao da šećer instantno daje energiju. I da, on je bio sama kost i koža.

Mama je čupala kosu i gubila živce. Koliko god nisam pretjerani ljubitelj svih novih tehnologija, dala bih kraljevstvo da je u nekim situacijama postojao barem mobitel i mogućnost bilježenja trenutka.

Jer kao što rekoh, moj brat je jeo, sve zajedno, najviše 5 jela. I ništa od zelenog.
Pogotovo ne slatko dinstano zelje.

A mama je taj put baš odlučila da će ga jesti. Pa je to uvjeravanje trajalo, tata i ja već svoje pojeli i ustali od stola, njih dvoje su se još gledali preko ruba tanjura. Mama je prala suđe i dalje ga uvjeravala.

"Probaj, molim te, samo malo, žlicu jednu."
"Neću."
"Molim te, samo probaj."
"Neću, ja to ne volim, to je fuj."

Nakon xy puta, uslijedilo je njeno "E bogami hoćeš!", na što je poput gazele, djevojačko joj je prezime doduše Košuta ;), doskočila do stola i tanjura, zagrabila punom rukom zelje i  natrljala mu ga u facu. Mislim da sam ga svega par puta u životu vidjela tako iskreno zabezeknutog, u pravilu je to bivalo pri sličnim njihovim dvobojima. Zelje je virilo iz usta, nosa i ušiju. Nakon prvotnog šoka uslijedio je prasak smijeha, on otišao na pranje, ali ljubav prema svježem dinstanom zelju, nije se, naravno, rodila.

Morat ću ga ovih dana pitati kako stoji sa slatkim dinstanim zeljem, danas. :)

Oboje mojih roditelja predratna su djeca, djeca kamenjara, primorskog i hercegovačkog. Čitavo djetinjstvo i mladost bili su više gladni nego siti.

Često mi se kad gledam svoje dvije mačke, hranjene najboljom mačjom hranom meni dostupnom, mačke koje ni u ludilu ne bi pojele išta od "ljudske" hrane, pred očima odvije jedna njegova priča iz djetinjstva.

Objed. Pura. I svakog je dopao čvarak otopljene masnoće kojom je bila prelivena. Gladni ljudi, a bilo ih je, gladne životinje. On je jeo puru, a čvarak ostavio za kraj, za zasladiti se.
I mačka je skočila, zgrabila čvarak i s njim u ustima odjurila. Skočio je i on. Zgrabio prvi kamenčić koji je dohvatio, "piljak", zabacio prema mački, pogodio je u potiljak, mačka se zarotirala, napravila salto i ispustila čvarak u prašinu. Otresao ga je i pojeo.

Oni nisu u djetinjstvu imali priliku stvoriti suvišne, gladne, masne stanice u svojim tijelima. Međutim, dok moja mama i danas jede svinjsku mast i šećer sa žlicom i teži jedva 50-ak kg skupa s krevetom, moj otac sve gore navedeno ne bi smio ni pogledati, jer ima ga puno previše...

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://doubletkitchen.blogspot.com/2014/03/par-pametnih-ponedjeljkom-o-debeloj.html
PODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed