Počelo snimanje filma o srpskoj princezi Oliveri

Beograd, 09. April 2013. PR Objave: Najava -

PoÄelo snimanje filma o srpskoj princezi Oliveri

"Put ružama posut" je dokumentarni film koji prati sudbinu kćerke kneza Lazara koja je nakon Kosovske bitke predata Turcima kao zalog za mir

Snimanje prvog dokumentarnog filma o srpskoj princezi Oliveri Lazarević, kćerki kneza Lazara i kneginje Milice koja je posle Kosovske bitke data kao zalog miru u harem sultana Bajazita Prvog, počelo je danas na lokalitetima na Smederevskoj tvrđavi. Reč je o srednjemetražnom dokumentarnom filmu sa igranim rekonstrukcijama koji nosi naziv "Put ružama posut" a čiji je autorski tim okupio Fond "Princeza Olivera".

Film govori o životnom putu princeze Olivere koju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita Prvog, koji je pogubio njenog oca, Srbi ispratili bacajući pred nju pupoljke ruža. Priča o sudbini princeze Olivere neodvojiva je od priče o njenim roditeljima knezu Lazaru i kneginji Milici, bratu Despotu Stefanu, sestri Jeli Balšić, sestriću Đurađu Brankoviću pa će i film "Put ružama posut" biti prilika da se oživi ovaj, nedovoljno istražen, deo srednjovekovne srpske istorije. Princeza Olivera je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, da uz to pomogne Srbiji, da se u nju vrati i nastavi da pomaže vladavinu svog brata Despota Stefana.

U igranim rekonstrukcijama u filmu se pojavljuju: Tanja Bošković (kneginja Milica), Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić (Despot Stefan), Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), Aleksandra Nikolić (Jela Balšić), a u ulozi princeze Olivere Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević.
Scenario za film, prema monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja",  napisala je Olivera Šaranović a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić. Režiser filma je Marko Novaković, a narator Milan Caci Mihailović.

U filmu će biti korišćena bogata arhivska građa, umetnički predmeti, inserti iz dokumentarnih i igranih filmova, mape, a biće sniman  na autentičnim lokacijama širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica, ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, u manastirima: Manasija, Studenica, Ravanica.) Autorski tim filma i Fond "Princeza Olivera" dobili su blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja za snimanje ovog filma.

Prmijera filma "Put ružama posut" očekuje se na leto 2013. godine.PODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Kompanija MaxBet donira sredstva za snimanje filma "Rock It Hard"

Predstavnici udruženja "SNB lajf" i osnivač kompanije MaxBet, Saša Marčeta, sastali su se radi... Više...

Promocija dokumentarnog filma o gradjanskom učešću

U okviru kampanje "Take action!", Misija OEBS u Srbiji organizuje promociju dokumentarnog filma o... Više...

Projekcija dokumentarnog filma Gonzo: život i delo dr Hantera Tompsona

Projekcija dokumentarnog filma Gonzo: život i delo dr Hantera Tompsona održaće se u četvrtak... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed