Mladi talenti ipak žele da ostanu u Srbiji

Beograd, 15. Mart 2013. PR Objave: Najava -

Mladi talenti ipak žele da ostanu u Srbiji

U okviru Kluba SUPERSTE Erste Banke omladina u Srbiji iznela svoje stavove o društvenim pitanjima

Velika većina, čak 89,5% ambicioznih kandidata Kluba SUPERSTE smatra da u našoj zemlji trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5% nije zadovoljno postojećim sistemom. Anketirani su se jednoglasno složili da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. Iz navedenog se može zaključiti da mladi talenti u Srbiji nisu zadovoljni trenutnim stanjem društva, ali bez obzira na tu činjenicu čak 97% ispitanika dugoročno želi da živi u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje Kluba SUPERSTE Erste Banke.

Zadovoljstvo mladih razvojem društva u kojem žive je ocenjeno niskom, prosečnom ocenom 5,03 na skali od 1 do 10, dok su dominirale niske ocene koje jasno ukazuju na nezadovoljstvo.

Ispitanici su veoma podeljeno odgovorili na pitanje da li je moguće biti uspešan u Srbiji bez članstva u nekoj političkoj partiji. Tačnije, 49,5% je reklo da je to moguće, dok 46,6% smatra da je uglavnom potrebno biti politički aktivan. Samo 3,9% je bilo sigurno da nije moguće biti uspešan bez članstva u nekoj od partija. O tome da se mladi talenti uglavnom oslanjaju na svoje kapacitete i veštine govori i činjenica da 87,8% ispitanika smatra da treba ulagati u lično obrazovanje i usavršavanje.

Samo jedna četvrtina ispitanika je izjavila da se mladi u Srbiji u medijima predstavljaju u pozitivnom svetlu.

Na pitanje u kom roku vide Srbiju kao člana Evropske unije, 44% ispitanika smatra da je to moguće za 10 godina, dok 27,4% vidi našu zemlju u EU već za 5 godina. Ukupno 18,2% veruje da se to neće desiti u narednih 10 godina, a malo više od deset odsto anketiranih kandidata misli da Srbija nikada neće postati članica unije.

Dve trećine ispitanika se izjasnilo da bi se društveno angažovalo kroz pojedinačne projekte i inicijative, koje su uglavnom na lokalnom nivou, dok bi se više od polovine njih društveno aktiviralo u okviru nevladinog sektora. Podaci dokazuju da su mladi u Srbiji svesni važnosti društvenog angažovanja i doprinosu razvoja okruženja u kojem žive, a istovremeno i značaju ličnog razvoja u humane i svestrane ličnosti.

Značajno je pomenuti da 64% ispitanika, prema anketi "želi da ode u inostranstvo, ali i da se posle nekog vremena vrati". Međutim još interesantnije je da čak 33% mladih smatra da nigde nije kao kod kuće, i žele da ostanu u zemlji i bore se za bolju budućnost, a samo 3% njih se izjasnilo sledećom izjavom: "čim mi se ukaže prilika, odlazim iz Srbije zauvek".

Prilikom procesa prijavljivanja na konkurs za nove članove Kluba SUPERSTE Erste Banke tokom decembra 2012. i januara 2013, sprovedena je anketa o mišljenju mladih talentovanih ljudi o društvu u kojem živimo i ključnim pitanjima u Srbiji. Rezultati istraživanja prikazuju stavove 230 talentovanih osoba od 16 do 27 godina, koji su konkurisali za neku od nagrada Kluba SUPERSTE iz sledećih oblasti:  prirodne nauke, tehnično-tehnološka oblast, umetnosi, društvene i humanističke nauke i društveni aktivizam. U toku je odabir kandidata koji će ući u uži izbor u svakoj od ovih oblasti za 2013. godinu, a javno glasanje za nove članove Kluba SUPERSTE počinje 29. marta. Detaljnije informacije o Klubu SUPERSTE nalaze se na sajtu www.superste.net.PODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Erste volonteri na Beogradskom Festivalu cveća

Zaposleni Erste Banke pomažu zdrav i kreativan razvoj dece i poklanjaju 1000 sadnica čuvarkuća... Više...

Erste Banka i BCIF sedmu godinu zaredom raspisuju konkurs za program donacija "Centrifuga"

Do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije. Prvi put raspisan konkurs za Centrifugu+. Dosadašnje... Više...

Početak javnog glasanja Kluba SUPERSTE

Startovalo glasanje putem SMS poruka i preko web portala www.superste.net za nagrade javnosti konkursa... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed