Država postupa sporo po preporukama ali pomaci postoje

Beograd, 27. Februar 2013. PR Objave: Najava -

Država postupa sporo po preporukama ali pomaci postoje

Državni organi postupaju sporo po preporukama nezavisnih institucija ali su primetni pozitivni pomaci u poslednje vreme, saopšteno je danas prilikom predstavljanja publikacije "Ostvarivanje prava nacionalnih manjina – sprovođenje preporuka nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji" koju je izdao Beogradski centar za ljudska prava.

Državni organi postupaju sporo po preporukama nezavisnih institucija ali su primetni pozitivni pomaci u poslednje vreme, saopšteno je danas prilikom predstavljanja publikacije "Ostvarivanje prava nacionalnih manjina – sprovođenje preporuka nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji" koju je izdao Beogradski centar za ljudska prava.

Istraživači Beogradskog centra za ljudska prava obišli su 10 gradova i opština u Srbiji i sastali se sa predstavnicima lokalnih samouprava i nacionalnih saveta Mađara, Albanaca i Bošnjaka, utvrđujući u kojoj meri su poštovane preporuke nezavisnih institucija kad je reč o poštovanju prava nacionalnih manjina. Terensko istraživanje se prvenstveno odnosilo na stepen poštovanja prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina kao i na prenos upravljačkih i osnivačkih prava nad ustanovama kulture.

U Sjenici, Tutinu, Prijepolju i Novom Pazaru praćene su preporuke koje se odnose na postavljanje dvojezičnih tabli s obzirom na to da je Zaštitnik građana uputio ovakve preporuke u sve četiri opštine, na osnovu ranije pritužbe Bošnjačkog nacionalnog vjeća. U Priboju je praćeno uvođenje bosanskog jezika u službenu upotrebu jer ova opština već godinama odbija da ovu obavezu sprovede i pored zakonske obaveze ali i zajedničke preporuke Ombudsmana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Odbornici su više puta odbijali da donesu odluku o izmeni člana Statuta Opštine koji bi omogućio bošnjačkoj manjini ostvarivanje ovog Ustavom zagarantovanog prava a u međuvremenu je broj Bošnjaka u ovoj opštini smanjen pa je sada i ispod zakonom propisanog minimuma od 15 odsto za uvođenje jezika nacionalne manjine.

Treba imati u vidu da su još 2002. godine stvoreni zakonski uslovi za uvođenje jezika nacionalnih manjina u službenu upotrebu i desetogodišnji period je bio dovoljan da se obezbede finansijska sredstva za isticanje dvojezičnih tabli, na primer, istaknuto je na konferenciji za novinare. Pre tri godine je Bošnjačko nacionalno vjeće donelo Odluku o utvrđivanju tradicionalnih naziva jedinica lokalne samouprave i naseljenih mesta na bosanskom jeziku na području ove četiri opštine ali to još uvek nije realizovano.

U pet opština Autonomne pokrajine Vojvodina istraživači su pratili prenos upravljačkih i osnivačkih prava nad ustanovama kulture a rezultati pokazuju da je praksa neujednačena. Grad Pančevo i Opština Senta su postupili prema preporukama Pokrajinskog ombudsmana i izmenili osnivačke akte ustanova kulture čiji su oni osnivači omogućivši savetima nacionalnih manjima da učestvuju u njihovom upravljanju. U Novom Sadu i Zrenjaninu još uvek se čeka na iznalaženje rešenja u ovom slučaju.

Istraživanje i izradu publikacije omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC). Projekat su podržali i kancelarije Zaštitnika građana Republike Srbije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Pokrajinskog ombudsmana.PODACI O FIRMI

Naziv: Kontakta - Agencija za odnose s javnošću
Grad: Beograd 11000

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava

Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije i Parada ljudskih prava održaće se 10.... Više...

Otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava, predstavljanje izveštaja i Parada ljudskih prava

Svečano otvaranje biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije u organizaciji Saveza udruženja... Više...

Nova Vlada da uvaži inicijative civilnog društva u Srbiji

Kuća ljudskih prava i demokratije (Kuća) poziva partije koje pregovaraju o novoj Vladi da ne ignorišu... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed