Tržišta i akcije u CIE: nastavak uzlaznog trenda u 2013. godini

Beograd, 10. Januar 2013. PR Objave: Objava -

Tržišta i akcije u CIE: nastavak uzlaznog trenda u 2013. godini

Pad makropokazatelja u CIE bi trebalo da uspori u prvom kvartalu 2013. godine; prognozirani rast; BDP-a u 2013. godini: Poljska 2,2%, Slovačka 1,3%, Rumunija 1,1% Vlasnički instrumenti u CIE: eventualno kraći predah u prvom kvartalu, dalje kretanje likvidnosti ka rizičnim sredstvima predstavlja pozitivan rizik po prognozu; Indikator ekonomskog sentimenta ZEW-Erste se poboljšao za Rumuniju; Overweight za Rusiju je jaka preporuka za naredni kvartal.

Na tržišta u CIE će presudno uticati dva važna faktora u 2013. godini, ističu analitičari Erste Grupe u najnovijem izveštaju "Tržišta i akcije u CIE". S jedne strane, ekonomska slabost i čak recesija su sve vidljivije, mada se očekuje da se pad zaustavi u prvom kvartalu 2013. godine. Pored toga, ne očekuje se velika eskalacija krize u evrozoni. Iako problemi nisu nestali i još uvek ne može da se kaže da je došlo do preloma trenda, makar nam je jasnije gde se nalazimo u okviru ciklusa. Na osnovu ove dve pretpostavke, uz jako oslanjanje na centralne banke, na tržišta vlasničkih instrumenata se pozitivno odrazilo generalno smanjenje averzije prema riziku. Velike količine dostupne likvidnosti i potraga za značajnijim prinosima takođe su dali svoj doprinos. "Ovi faktori bi trebalo da podrrže tržišta vlasničkih instrumenata u CIE i u 2013. godini, kada očekujemo nastavak opšteg uzlaznog trenda. U narednom periodu, dalje poboljšanje situacije na tržištima će iziskivati fundamentalnije argumente kao što je poboljšanje rasta dobiti," kaže Henning Esskuchen, rukovodilac Odeljenja za istraživanje vlasničkih instrumenata u CIE u Erste Grupi.

Makroekonomska slika u CIE: pad bi trebalo da uspori u prvom kvartalu 2013.
Usporavanje ekonomskog rasta u zemljama CIE se nastavilo. Slabi izvozni rezultati, uz nisku domaću tražnju, negativno se odražavaju na rezultate u pogledu rasta, s tim da je Turska jedini izuzetak. Međutim, u 3. kvartalu 2012. godine, pored Turske i Poljska i Slovačka su uspele da ostvare pozitivan godišnji rast BDP-a. "Očekujemo da će pad rasta u CIE usporiti u prvom kvartalu 2013. godine," kaže Esskuchen.

Pojedinačna tržišta u CIE su zabeležila različite rezultate u 2012. godini, te analitičari Erste banke prognoziraju:
- ekonomski pad od 0,1% u Češkoj Republici, zbog neizvesnosti u evrozoni, u kombinaciji sa domaćim politikama štednje i izvozom kao jedinim izvorom rasta,
- rast BDP-a od 1,1% u Rumuniji, pošto će se dogovor oko novog aranžmana sa MMF-om i dalji rad na boljoj apsorpciji subvencija EU pozitivno odraziti na rast kreditne aktivnosti
- Mađarska će ostati u recesiji u 2013. godini. Ekonomske politike vlade podrivaju potencijal za dugoročni ekonomski rast i prisutna je opasnost od povratka averzije prema riziku među investitorima, što bi brzo moglo da dovede do toga da situacija u kojoj se nalazi država vezano za finansiranje ponovo postane negativna – posebno s obzirom na činjenicu da je trenutno mala verovatnoća da će aranžman sa MMF-om biti zaključen u skorije vreme.

Vlasnički instrumenti u CIE: spor početak u januaru, bolji rezultati se očekuju kasnije u prvom kvartalu
Rezultati u CIE/JIE su bili prilično dobri u poslednjem kvartalu 2012. godine, što važi barem za Češku Republiku i Sloveniju, a posebno za Srbiju koja je zabeležila izuzetne rezultate, dok su rezultati za Hrvatsku potvrdili pesimističan stav analitičara Erste banke. Poljska je takođe zabeležila rezultate koji su bili bolji od očekivanih, verovatno zahvaljujući relaksaciji monetarne politike. "Mi smo zadovoljni što je Rumunija ostvarila tako dobre rezultate, dok je naša glavna rezerva vezana za likvidnost. Na kraju, bilo je definitivno ispravno za Tursku dati preporuku solidni overweight, dok je Rusija predstavljala razočarenje", rezimira Esskuchen.

Erste Grupa je vodeći pružalac finansijskih usluga u centralnoj i istočnoj Evropi. Oko 50.000 zaposlenih opslužuje 17 miliona klijenata u 3.100 filijala u 8 zemalja (Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini). Na dan 30. septembra 2012. Erste Grupa je dostigla nivo od 217 milijardi EUR bilansne sume, operativni rezultat od 2.618,5 miliona EUR i odnos troškova i prihoda od 51,9%.

Opšte uzev, analitičari očekuju dosta spor početak u 2013. nakon tako pozitinog završetka 2012. godine. Nakon blage konsolidacije, mogla bi da se stekne jasnija slika perspektive u pogledu rasta, što bi dalo osnovu da tržišta povrate snagu. "Uzimanje profita i konsolidacija u određenoj meri ne bi predstavljali ništa negativno po našem mišljenju, posebno pošto smatramo da je uglavnom promena stava prema riziku bila ta koja je pokretala tržišta. Uglavnom smatramo da bi pozitivni faktori mogli da se aktiviraju dosta kasnije u prvom kvartalu 2013. godine," objašnjava Esskuchen.PODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

Ključne reči

erste banka, cie

POVEZANI SADRŽAJI

Erste volonteri na Beogradskom Festivalu cveća

Zaposleni Erste Banke pomažu zdrav i kreativan razvoj dece i poklanjaju 1000 sadnica čuvarkuća... Više...

Erste Banka i BCIF sedmu godinu zaredom raspisuju konkurs za program donacija "Centrifuga"

Do sada podržano 42 projekta iz 25 gradova Srbije. Prvi put raspisan konkurs za Centrifugu+. Dosadašnje... Više...

Početak javnog glasanja Kluba SUPERSTE

Startovalo glasanje putem SMS poruka i preko web portala www.superste.net za nagrade javnosti konkursa... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed