Saradnja Vikimedije Srbije i Muzeja vazguhoplovstva - Beograd

Beograd, 24. Avgust 2012. PR Objave: Saopštenje -

Saradnja Vikimedije Srbije i Muzeja vazguhoplovstva - Beograd

Muzej vazduhoplovstva - Beograd i Vikimedija Srbije potpisali su Memorandum o saradnji, posvećen projektu instaliranja QR-kodova čijom će se upotrebom na savremen način unaprediti pristupačnost informacija u Muzeju. Uz pomoć Vikipedije i QRpedijinih QR-kodova, ljubiteljima avijacije biće omogućeno da se informišu o muzejskim eksponatima na nekoliko desetina jezika.

Muzej vazduhoplovstva - Beograd i Vikimedija Srbije potpisali su Memorandum o saradnji, posvećen projektu instaliranja QR-kodova čijom će se upotrebom na savremen način unaprediti pristupačnost informacija u Muzeju. Uz pomoć Vikipedije i QRpedijinih QR-kodova, ljubiteljima avijacije biće omogućeno da se informišu o muzejskim eksponatima na nekoliko desetina jezika.

Uvođenje QR kodova je deo projekta Open Wiki GLAM of Serbia (Otvoreni viki GLAM projekat Srbije) koji je pokrenut početkom 2012. godine i ima za cilj razvoj dvosmerne saradnje na relaciji Vikimedije Srbije i GLAM institucija, sa željom da se razvije dvosmerna saradnja u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

"Vikimedija Srbije ulaže napore da kreira i unapredni dostupnost bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa sa kojim naša zemlja raspolaže. Veoma se radujem saradnji sa Muzejom vazduhoplovsta. QR-kodovi su postali svetski trend i našli su primenu u gotovo svim sferama života. Više puta nagrađivani QRpedijin sistem pravljenja QR-kodova unapredio je upotrebu ovih dvodimenzionalnih kodova, koji su naročito pogodni za GLAM institucije", rekao je Mile Kiš, koordinator projekta iz Vikimedije Srbije.

Instalacijom QR-kodova, Muzej vazduhoplovstva će postati prva institucija u Srbiji i prvi muzej na Balkanu koji koristi QRpedijine QR-kodove. Muzej će se time pridružiti mnogobrojnim institucijama sveta koje sarađuju sa Vikimedijom, a neke od njih su Nemački savezni arhiv, Britanski muzej, Britanska biblioteka, Muzej umetnosti u Indijanopolisu, Nacionalna biblioteka Francuske i drugi.

"Veoma nam je drago da sarađujemo sa Vikimedijom Srbije. Muzej vazduhoplovstva jedan je od muzeja u Beogradu koji će dolikovati uvođenje i primena nove tehnologije. Instaliranje QR-kodova biće veliki korak ka boljoj komunikaciji sa posetiocima, naročito gostima iz inostranstva. Posetioci će na jedan vrlo moderan način moći mnogo detaljnije da se upoznaju sa pričom o eksponatima iz naše postavke", izjavio je PR kustos muzeja, Petar Nedeljković.

Pored ove saradnje, Muzej je izrazio želju da donira određeni broj fotografija iz svoje arhive Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi, koja poseduje preko 10 miliona fotografija, audio i video zapisa i dokumenta.

O muzeju:
Osnovan je 1957. godine, a na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 1989. godine. Do 2012. Muzejom je prošlo milion posetilaca. Rangira se među pet najboljih vazduhoplovnih muzeja u Evropi i 10 najboljih u svetu. Sam oblik zgrade je veoma prepoznatljiv i jedan je od simbola grada. Najveće bogatstvo muzeja su sami avioni u postavci, kojom se prkatično može prošetati kroz 90 godina istorije avijacije (1909-1999). Najčešći i najdraži posetioci Muzeja vazduhoplovstva su deca, koja ovde stiču prva znanja o tehnici, avijaciji, letenju i istoriji.
www.muzejvazduhoplovstva.org.rs/
Odnosi sa javnošću: Petar Nedeljković, p.nedeljković@muzejvazduhoplovstva.org.rs

O VMRS:
VMRS je nevladino i neprofitno udruženje i jedini zvanični Vikimedijin lokalni ogranak u Srbiji. Ciljevi udruženja su promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.
rs.vikimedija.org
info@vikimedija.org
Za GLAM projekte: glam.wikimedia.rs i glam@vikimedija.org

O VMF:
Zadužbina Vikimedija je neprofitna organizacija koja upravlja bepslatnom enciklopedijom Vikipedijom. Prema merenjima agencije comScore, Vikipedija i drugi projekti kojima upravlja Zadužbina Vikimedija imaju preko 482 miliona individulanih poseta mesečno i po tome zauzimaju 5. mesto na svetu (comScore, januar 2012). Dostupna na 282 jezika, Vikipedija sadrži više od 20 miliona članaka koje piše dobrovoljna svetska zajednica sa preko 100.000 članova. Sa sedištem u San Francisku u Kaliforniji, Vikimedija je neprofitna organizacija koja se finansira isključivo putem donacija i grantova.
http://wikimediafoundation.org
http://blog.wikimedia.org
info@wikimedia.orgPODACI O FIRMI

Naziv: Vikimedija Srbije
Adresa: Batutova 9
Grad: Beograd 11000
e-mail: info@vikimedija.org
Web: https://rs.wikimedia.org
Kontakt osoba:
Ime: Ivana Madžarević
Funkcija:
Tel:
e-mail: ivana.madzarevic@vikimedija.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Wiki Loves Monuments 2012 - Srbija

Srbija će ove godine po prvi put učestvovati od 1. do 30. septembra u velikom svetskom “Wiki... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed